Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

FOTO GALERİ | Hasidik Yahudileri, yeni yılı kutlamak için Ukrayna’da

Koronavirüs nedeniyle 2020 yılında hem Ukrayna hükümeti hem de İsrail yönetimi, hacı adaylarını yaklaşık 82 bin nüfuslu Uman şehrine gitmemeleri konusunda uyarmıştı. Kıyiv ek tedbir olarak hac ayı eylül ayı sonuna kadar sınırları yabancı ziyaretçilere kapattı. Ukrayna'ya karayoluyla gitmek isteyen yüzlerce Hasidik Yahudi, Belarus sınırında Ukrayna güvenlik güçlerince durduruldu. Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu Yahudiler iki ülke arasında mahsur kaldı. Hasidik Yahudilerin hem Ukrayna’ya hem de şehre girişe izin verilmedi.

Dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Hasidik Yahudileri, 6-8 Eylül tarihlerine denk gelen geleneksel Roş Aşana (yeni yıl) kutlamaları için Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’in 220 kilometre güneyindeki Uman Şehri’ne geldi.

Yahudi takvimine göre kutlanan yeni yıl için Museviler, Uman’da bulunan, Yahudi Breslovlu Rabbi Nachman’ın kabrini ziyaret etmeye başladı. Yahudi takviminde 6 Eylül akşamı 5782 yeni yılının başlangıcı kutlanmaya başlayacak, 8 Eylül akşamına kadar sürecek.

Bu sene Roş Aşana kutlamalarına 50 bin Hasidik Yahudi’nin katılması bekleniyor bugün itibariyle yaklaşık 24 bin kişinin geldiği bildirildi. Genellikle ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 80’i İsrail’den gelirken, İngiltere, Almanya, Fransa, ABD, İsviçre, İtalya ve Hindistan’dan da gelenler de olduğu için tam olarak kaç kişinin kutlamalara katıldığını tespit etmek de oldukça zor.

UMAN’DA GÜVENLİK HAD SAFHADA

Uman’da geçen şehre hacı girişleri için yıl izin verilmemişti. Bu sene ise koronavirüs salgınına rağmen, Roş Aşana kutlamaları için 24 ülkeden yaklaşık 50 bin Musevi gelmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı, Uman’da güvenliği 600’ün üzerinde polisin sağlayacağını bildirdi. Ayrıca 200 milli muhafız alayında asker görevlendirildi. Öte yandan Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU), ziyaretçi akını öncesinde Uman şehrinde çeşitli tatbikatlar yaparak misafirlerin güvenliğini sağlamak için gerekli ek tedbirleri aldı.

Ayrıca özel güvenlik şirketleri de güvenliği sağlamaya yardımcı oluyor. İsrail emniyet teşkilatı da Ukrayna kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaları, kamu düzenini ve güvenliği sağlamak için Uman’a 11 polis gönderdi. Ukrayna ve İsrail polisleri eşgüdümlü olarak sahada faaliyet gösteriyor.

İtfaiye ve 116 kişilik arama kurtarma ekibi de bölgeye konuşlandırıldı. Ekip 29 adet itfaiye aracı ve özel kurtarma ekipmanları da acil bir durum olması halinde müdahale için hazır bekletiliyor.

Uluslararası Borispil Havalimanı’nda sadece Hasidik hacıların güvenliğini sağlamakla için 120 polis memuru daha görevlendirildi.

Uman şehrindeki hastanelerin yatak kapasitesi arttırıldı ve misafirlere ücretsiz sağlık hizmetinin verileceği bildirildi.

STARBUCKS ÜCRETSİZ KAHVE VE ÇAY SEBİLİ KURDU

Hasidik Yahudilerin bulunduğu mahallenin girişinde polis barikatı kuruldu. Hem mahalle başında hem de Nachman’ın kabrinin olduğu sokak başında güvenlik güçleri yabancı kimseyi geçirmiyor. Mahalleye girdiğiniz andan itibaren her tarafta İbranice yazılar görüyorsunuz.

Bir anda Ukrayna’dan çıkıp İsrail’in bir kasabasına ışınlanmış gibi hissediyorsunuz kendinizi. Sokaklarda polis haricinde sıradan bir Ukrayna vatandaşını göremiyorsunuz. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu yurt dışından geliyor; siyah uzun takım elbise giriyor, üzerilerinde cübbe ve çeşitli şapkalarla kipa takıyorlar.

BRESLOVLU RABBI NACHMAN

Ukrayna’nın Hımelnitski Bölgesinde 1772 yılında doğan ve değişik şehirlerde yaşayan Hasidik tarikatının önde gelenlerinden Breslovlu Rabbi Nachman, ölümünden kısa bir süre önce Uman şehrine yerleşti. Nachman, 1810 yılında 38 yaşında hayatını kaybedince Uman Şehri tarikatın önemli merkezlerinden birisi oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen Hasidik hareketi üyeleri, Nachman’ın mezarını ziyaret ederek burada ibadet ediyor. Şehirde daimi ikamet eden yaklaşık 2 bin Hasidik Yahudi bulunuyor.

1917 yılına kadar ziyarete açık olan mezarın Sovyet devrimi ile 1920’de yıkılması kararı alındı. Bu aşamada devreye giren Kıyivli zengin bir Yahudi araziyi satın alarak yıkımdan kurtardı. Yahudilerin 1930 yılında ülkeye girişi tamamen yasaklandı. Korunan ve gözetilen mezar Sovyet rejiminin zayıfladığı 1988 yılında tekrar ziyarete açıldı.

Koronavirüs nedeniyle 2020 yılında hem Ukrayna hükümeti hem de İsrail yönetimi, hacı adaylarını yaklaşık 82 bin nüfuslu Uman şehrine gitmemeleri konusunda uyarmıştı. Kıyiv ek tedbir olarak hac ayı eylül ayı sonuna kadar sınırları yabancı ziyaretçilere kapattı. Ukrayna’ya karayoluyla gitmek isteyen yüzlerce Hasidik Yahudi, Belarus sınırında Ukrayna güvenlik güçlerince durduruldu. Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu Yahudiler iki ülke arasında mahsur kaldı. Hasidik Yahudilerin hem Ukrayna’ya hem de şehre girişe izin verilmedi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]