Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Belaruslu muhalifin cesedi sürgünde olduğu Ukrayna’da ağaca asılı bulundu

Dün kaybolduğu açıklanan Belaruslu aktivist Vitaliy Şişov'un cansız bedeninin, Kıyiv’deki evinin yakınındaki bir parkta bulunduğu açıklandı.

Belaruslu muhalif Vitaliy Şişov’un, sürgünde bulunduğu Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de yaşadığı evin yakınındaki Svyatoşinskiy Park’ta ölü bulundu.

Konuyla ilgili açıklama bu sabah Kıyiv Polisi’nden geldi. Polis, soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy soruşturmayı bizzat takip edeceğini açıkladı. 1995 doğumlu 26 yaşındaki Vitaliy Şişov, Ukrayna’daki Belarus Evi adlı kuruluş üzerinden Belarus’tan kaçan muhalifleri destekliyordu.

ABD’nın Kıyiv Büyükelçiliği, Şişov’un ölümüyle ilgili olarak akraba ve arkadaşlarına başsağlığı diledi.

Büyükelçilik ayrıca, Şişov’un ölümünün sebepleri ve koşulları hakkında, Ukrayna tarafından şeffaf ve ayrıntılı bir soruşturma yapılması beklentilerini dile getirdi.

Çok yönlü soruşturma başlatıldı

Kıyiv Polisi, soruşturmanın çok yönlü yürütüldüğünü açıkladı. Emniyet birimlerinin intihar ihtimali kadar intihar süsü verilmiş cinayet olasılığını da araştırıyor.

Vitaliy Şişov, dün koşmak için evinden ayrılmış, kendisinden daha sonra haber alınamadığı açıklanmıştı. İnsan hakları kuruluşu Wjasna, Şişov’un yakınlarına dayandırarak yaptığı bir açıklamada, 26 yaşındaki Belaruslu aktivistin geçen günlerde spor yaparken yabancı şahıslar tarafından izlendiğini aktardı.

Ukrayna’daki Belarus Evi adlı kuruluş ise, aktivist Vitaliy Şişov’un ölümünü, “Belarus yönetiminin rejim muhalifini elimine etmek için yürüttüğü hazırlıklı bir operasyonu” olarak niteledi ve Şişov’un Belarus gizli servisi tarafından katledildiğini iddia etti.

Cesedin asılı bulunduğu ağacın altındaki kütükler

Olay yerinden edinilen bilgilere göre, Şişov’un boynundaki ilmekten zemine kadar olan yükseklik 3 metre 8 cm, birinci kütüğün yüksekliği 60 cm, ikinci kütüğün 50 cm yanında, yakınında yerde yatan bir kütük daha var. Şişov’un boyu ise 1,85 metre. Uzmanlar, teorik olarak Şişov’un kendi kendini asmış olması halinde, iki kütüğe tırmanıp ellerini kaldırsa bile ilmeğe ulaşamayacağını söylüyor. Üçüncü kütüğü koyması halinde ve üzerine nasıl çıktığı, daha yüksek mesafede kalan ağaca ipi, nasıl bağladığı da belirsiz.

Polis, Şişov’un cesedinin ağaçta asılı bulunduğu esnada; burnunda, dudağında, göğsünde ve dizindeki sıyrıkların olduğunu açıkladı. Olayı yakından inceleyen güvenlik kaynakları cinayet olduğu görüşünde. Yapılacak otopsinin ardından söz konusu sıyrık ve yaraların düşmeye mi yoksa dövülme yaralanması olup olmadığının ortaya çıkacağı kaydedildi.

Ancak uzmanların yerden dala kadar olan yüksekliğin yanı sıra Şişko’nun vücudundaki yara izlerinin yapısı hakkında doğru hesaplamalar yapıldığında, bunun cinayet mi yoksa intihar mı olduğu sonucuna varmak mümkün olacak.

Diğer bir görüşe göre de cinayetin arkasında Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’yu baskı altına almak ve Lukaşenko’ya yeni yaptırımlar getirmek isteyenlerin işi olabileceği şeklinde. Ayrıca, bir hafta içinde Belarus’taki protestoların başlamasının yıl dönümü olacak. Dahası, ülke içinde protestolar şimdiden azalmaya başladı. Bu nedenle yurt dışında gerçekleşen bu tür olayların eylemlerin yıl dönümünde ilgiyi artırmak için kullanılabileceği yönünde.

Belaruslu muhalifler Ukrayna, Polonya ve Litvanya’ya kaçıyor

Belaruslu rejim muhalifleri, ülkelerinde karşılaştıkları baskı ve yaptırımlar nedeniyle kaçarak Ukrayna, Polonya veya Litvanya’ya sığınıyor.

Dün de Tokyo’da yapılan 2020 Olimpiyat Oyunları’na katılan Belaurslu atlet Kristina Timanovskaya, Belarus Olimpiyat sorumlularının, kendisini isteği dışında ülkesine kaçıracağından endişe ettiğini açıklamış, bunun üzerine Polonya kendisine insanı sebeplerle vize verdiğini açıklamıştı.

Lukaşenko, bir yıl öne yapılan seçimlerde düzensizlik ve yolsuz iddiaları ile kitlesel protestolara rağmen seçimleri kazandığını duyurup yönetimi yeniden ele almıştı. Avrupa Birliği, Belarus’a yaptırımlar uyguluyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]