Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Senatörlerden sonra bu kez Temsilciler Meclisi’nden Biden’a 181 imzalı mektup

Temsilciler Meclisi, Biden'den Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmesini istedi. ADEM YAVUZ ARSLAN | WASHINGTON (TR724)

ABD Kongresi’nden ikinci Türkiye mektubu geldi. Temsilciler Meclisi’nin 181 üyesi Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e hitaben bir mektup kaleme alıp Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı harekete geçme çağrısı yaptı.

Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sorumlu tutan mektup 10 Şubat’ta Senato’dan çıkan 52 imzalı mektup gibi partiler üstü.

Yani hem iktidar hem muhalefet partisine mensup milletvekilleri imzaladı.

Mektupta Türk hükümetinden insan hakları ihlalleri ve demokraside geri gidiş ile ilgili hesap sorulması istendi.

Biden yönetiminden Türkiye ile ilişkilerde insan hakları konularını öne almasını talep eden imzacı vekiller Erdoğan’ın Türk yargısını zayıflattığını, siyasi müttefiklerini devlet kadrolarına doldurduğunu, ifade özgürlüğünü baskı altına alıp gazetecileri hapse attığını ifade ettiler.

ABD Dişişleri Bakanı Blinken’e hitaben yazılan mektupta Türkiye’nin stratejik önemi hatırlatılırken müttefiklik ilişkisinin sağlıklı ilerleyebilmesi için Erdoğan’ın atması gereken adımlar olduğu belirtildi. Mektupta ayrıca Erdoğan’ın 2017 Mayıs ayında yaptığı Washington DC ziyareti sırasında korumalarının neden olduğu şiddet olayları da hatırlatılarak 2016’dan bu yana Türkiye’de 80 binden fazla vatandaşın hapsedildiği, bin 500’den fazla STK’nın kapatıldığı muhalefetin bastırıldığı anlatıldı.

Mektupta özetle şu ifadelere yer veriliyor:

‘Erdoğan ve partisi 20 yılını ifade özgürlüğünü engellemek ve muhalifleri hapsetmek için kullandı’

“Erdoğan ve onun Adalet ve Kalkınma Partisi, iktidardaki yaklaşık yirmi yılını Türkiye’nin yargısını zayıflatmak, önemli askeri ve istihbarat pozisyonlarına siyasi müttefikler yerleştirmek, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü engellemek ve siyasi muhalifleri, gazetecileri ve azınlıkları haksız yere hapsetmek için kullandı. 2016 yılından bu yana 80.000’den fazla Türk vatandaşı hapsedildi veya tutuklandı ve 1.500’den fazla sivil toplum örgütü siyasi muhalefeti bastırmak için kapatıldı. Şüpheli suçlardan tutuklananlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından istihdam edilen üç Türk personel yer alıyor. Türkiye ile olan anlaşmalarınızda, derhal salıverilmeleri ve tüm suçlamaların reddedilmesi dahil, davalarına öncelik vermenizi tavsiye ediyoruz.”

‘Erdoğan, ülkemizin başkentine bile tarzını getirdi’

“Erdoğan’ın hükümeti, Erdoğan’ın 2017 yılı ABD ziyareti sırasında Türk güvenlik personeli barışçıl protestoculara ve federal çalışanlara saldırdığında, ülkemizin başkentinin sokaklarına bile tarzını getirdi. Erdoğan’ın muhafızlarından dördü olaydan dolayı ABD’de hâlâ yargılanıyor. Türkiye’de serbest kalıyorlar.”

İşte o mektup;

ABD Kongresi’nden geçtiğimiz günlerde 54 senatör ortak bir mektuba imza atarak Başkan Joe Biden’den Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı harekete geçme çağrısı yapmıştı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]