Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile Erdoğan telefonda görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ile telefonda görüştü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanları, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele, iki ülke toplumu ve ekonomileri için olumsuz etkilerini en aza indirmek için alınan önlemleri konuştu.

Zelenskıy ile Erdoğan’ın telefon görüşmesine ilişkin, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin değerlendirildiği bildirildi.

ERDOĞAN, FİRST LADY’NIN SAĞLIĞINI SORDU
Erdoğan, hastanede koronavirüs tedavisi gören Zelenskıy’nin eşi Olena Zelenska’nın sağlığı hakkında bilgi aldı. Olena Zelenska’ya selam gönderen, Erdoğan acil şifa dileğini iletti.

Volodımır Zelenskıy ise Erdoğan’ın şahsına ve Türk halkına, Ukrayna’ya koronavirüs ile mücadelede sağladığı tıbbi yardım için teşekkür etti.

Taraflar, karantina tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte, ülkeler arasındaki yüksek düzeyde etkileşimin devamlılığı ve ikili ilişkilerin geniş kapsamı nedeniyle havayolu hizmetlerini mümkün olan en kısa sürede yeninden başlatılması hususunda anlaştı.

Bu bağlamda iki ülke lideri, Ukrayna ile Türkiye arasındaki tarifeli uçak seferlerinin, 1 Temmuz’dan itibaren yeniden başlaması hususunda mutabakata vardı.

Uçuşların yeninden başlaması konusunu değerlendiren Zelenskıy, “Bazı havayollarının uçuşlarına devam etmek istediğini biliyorum. Bu, turizm endüstrisinin kademeli olarak yeniden canlanmasına ivme kazandıracak.” dedi.

Erdoğan ise, Türkiye’nin Ukraynalı turistleri rahat ve güvende hissetmesi için gereken her şeyi yapılacağı hususunda güvence verdi.

Yeşil ülkeler listesinde bulunan Türkiye vatandaşları, Ukrayna’ya kimlikle vizesiz seyahat edebiliyor. Ayrıca Türkiye’den gelenlerin 14 günlük karantinada kalma zorunluluğu da bulunmuyor.

KALIN VE YERMAK GÖRÜŞMESİNİN NETİCELERİ ÖVÜLDÜ
Zelenskıy ile Erdoğan, 22 Haziran’da başkent Kıyiv’de gerçekleşen Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak başkanlığındaki Ukrayna heyeti ile Türkiye Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyetlerinin görüşmesinin sonuçları da değerlendirildi.

İbrahim Kalın’ın, ilişkilerin 2020’deki yol haritasını belirlemek için Ukrayna’ya yaptığı ziyaretin sonuçlarından duydukları memnuniyeti dile getiren liderler, iki ülke arasındaki gündemdeki konular, varılan anlaşmalar ve tarafların karşılıklı anlayış düzeyinin, Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin stratejik dostluğunun doğal neticesi olduğunu ifade etti.

ZELENSKIY’DEN, ERDOĞAN’IN KIRIM TATARLARINA VERDİĞİ DESTEĞE ÖVGÜ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türk tarafının Kırım Tatarlarının hak ve menfaatlerini korunması hususundaki gösterdiği itina için minnettarlıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin, işgal altındaki Kırım sınırındaki, Herson Bölgesinde, yerlerinden edilmiş 500 Kırımlı aile için konut inşaatını hayata geçirmek devam eden girişimlerini öven Zelenskıy, “Benim talimatımla hükümetimiz, inşaatın teknik meselelerini belirleyecek olan Ukrayna-Türk hükümetlerarası mutabakat metni üzerinde çalışıyor.” diye konuştu.

Zelenskıy, Türkiye’ye Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemesi, Kırım Tatar halkının haklarını koruma ve iki ülke arasındaki ortak çıkarların tüm alanlarında stratejik ortaklığı daha da derinleştirme istekliliği konusundaki değişmez konumu nedeniyle teşekkür etti.

Telefon görüşmesi akabinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada Zelenskıy, “1 Temmuz’dan itibaren Ukrayna ile Türkiye arasındaki bazı uçak seferlerinin yeniden başlayacak. Bunun turizm sektörünün toparlanmasına ivme kazandıracağı konusunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a katılıyorum. İnsani yardım için teşekkür ederim. Ukrayna ile Türkiye arasında müşterek menfaatlerimizin olduğu tüm alanlarda stratejik ortaklığımızı daha da derinleştiriyoruz.” değerlendirmesine yer verdi.

3 Şubat’ta Kıyiv’de, Erdoğan ve Zelenskıy başkanlığında, Ukrayna ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin sekizinci toplantısı gerçekleşmişti. Anlaşmaları kapsamında, cumhurbaşkanları Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini sonuçlandırmak ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek için ek önlemler almayı kabul etmişti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Turizm sezonu açılıyor ama orda eğitim gören ve oturum almayı düşünenler ile ilgili herhangi bir bilgilendirme tam olarak yapılamıyor. Danışmanlık firmaları bu bilgileri sağlarken, ekonomisine çok büyük katma değer sağlamasına rağmen Ukrayna Resmi makamları henüz bu konuda net bir tarih koyamadılar.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]