Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Türkistan’ı Rus toprağı ilan eden Putin, Türklere savaş iması

Kırım'ı işgal eden Putin, şimdi de Türkistan topraklarına da göz dikti!

Rossiya 1 televizyonunun 21 Haziran 2020 tarihindeki “Moskova, Putin, Kremlin” programında konuşan Vladimir Putin, Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) kurulduğu sırada işgal ettikleri Türkistan coğrafyasını, “geleneksel Rus tarihi bölgelerini” sınırları olduğunu iddia etti.

2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni gayri resmi ordusu yeşil adamları (Wagner) ile işgal eden ve Ukrayna’nın ana kısmındaki Donbas bölgesine ağır silahlarla saldıran Rusya’nın devlet başkanı Vladimir Putin, şimdi de diğer eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkelerinin topraklarına göz dikti. Putin, SSCB’den ayrılan cumhuriyetlerin, “çok sayıda Rus toprağını aldığını” ileri sürdü.

Söz konusu eski SSCB ülkelerinden; Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Türkmenistan asırlardır, Türk İslam toprağı.

PUTİN’DEN KAN DÖKMEDEN VERMEYECEĞİNİ İMA ETTİ
SSCB’nin kuruluşu esnasında ülkelerin birlikten ayrılma hakkının yer aldığını ama çıkış prosedürünün belirlenmediğini söyleyen Putin, söz konusu ülkelerin ayrılırken “Rus halkından hediyeleri de beraberinde götürdüğünü” iddia etti. Putin’in skandal sözleri şu şekilde:

“Sovyetler Birliği kurulduğu sırada anlaşmada ayrılma (SSCB’den ayrılma) hakkı belirlendi ama çıkış prosedürü belirlenmediği için kafalarda soru işareti kalıyor… Eğer şu ya da bu cumhuriyet, Sovyetler Birliği’ne dahil olup bagajına çok sayıda Rus toprağı eklediyse, geleneksel Rus tarihi topraklarını, sonra da Sovyetler Birliği’nden ayrılmaya karar verdiyse… Bu durumda en azından geldiği gibi gitseydi… Giderken Rus halkından hediyeleri götürmeseydi.”

PUTİN EMPERYALİST RUSYA’NIN SÖMÜRDÜĞÜ KAYNAKLARI UNUTMUŞ
UkraynaHaber.com’a konuşan Orta Asya uzmanı, “Putin, SSCB’nin sömürdüğü Azeri – Kazak petrollerini, Türkmen doğal gazını unutmuş Sovyetler Birliğini ve Rusya’yı ayakta tutan Türkistan topraklarının doğal enerji kaynakları olduğunu unutmuş olmalı ki böyle konuşuyor. Eğer bir bedel ödenecekse o bedeli Türkler ödedi ve ödemeye devam ediyor. Rusya asıl şimdi sırtından bagajını indirdi hiç bir yatırım yapmadan yok pahasına Türklerin enerji kaynaklarını sömürüyor. Kırım’ı işgal etti ve Karadeniz petrollerini sömürüyor. Hazar havzasını ayrı bir şekilde sömürüyor.” dedi.

Öte yandan Putin, açıklamalarında hangi ülkelerden söz ettiğini açıklamazken Rusya’nın SSCB ülkelerinin topraklarını savaş ile aldığı biliniyor. Geleneksel Rus toprağı ile nereyi kast ettiği meçhul kalsa da SSCB’nin büyük kısmını Türklerin yaşadığı bölge oluşturduğu biliniyor.

SINIRI MOSKOFUN KENDİSİ ÇİZDİ
Sovyetler Birliği’nin, yekpare Türkistan  topraklarında yaşayan Türk milleti arasındaki birliği engellemek amacıyla inşa ettiği yapay sınırlar, günümüzde bölgede yaşanan karmaşık sınır problemlerinin temelini oluşturuyor. Orta Asya’da etnik ve siyasi sınırların doğal yollarla oluşturulmaması, özellikle Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarının kesiştiği Fergana vadisinde 1990’lı yıllardan itibaren önemli sorunlara ve kardeşkanı dökülmesine yol açıyor.

SSCB sınırlarını Ruslar çizdi ve çizerken Azerbaycan ile Türkmenistan arasında ihtilaflı noktalar bırakarak bir milleti birbirine düşman etti. Türkmenistkan ile Azerbaycan arasında Azerbaycan’ın Çırağ, Türkmenistan’ın Osman olarak adlandırdıkları bölgeyle, Türkmenistan’ın Hazar, Azerbaycan’ın Azeri adını verdiği enerji yatakları üzerindeki egemenlik hakkının kime ait olduğu hakkında anlaşmazlık bulunuyor. İki ülke, Türkmenistan’ın Altın Asr, Azerbaycan’ın Şark adını verdiği petrol ve doğalgaz açısından zengin bölgenin egemenliği konusunda da çekişiyor. Bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıktan başka, İran ile Azerbaycan arasında da Hazar yatakları konusundaki tartışma gerginleşiyor.

PUTİN’DEN KIRIM’IN İŞGALİNİ GİZLEMEK İÇİN TARİHİ ÇARPITMA VE PROVOKASYON DOLU SÖZLER!
Silahlı kuvvetleri ile sokakları tutup işgal ettiği Kırım’ı, “halkın seçimi” gibi göstermeye çalışan Putin, Kırım’ın her zaman Rusya’ya ait olduğunu ileri sürdü. Tarihi çarpıtma konusunda bununla da yetinmeyen Putin, “Birincisi, Kırım her zaman bizimdi, hatta hukuki açıdan da. İkincisi, biz Kırım’ı almadık. Kırım’da yaşayan halk Rusya ile birleşme kararı aldı… Halkın seçimine saygı duymak gerekiyor. Ve üçüncüsü, biz Ukrayna ile kavga etmedik… Bugün Ukrayna’da iktidarda olanlarla görüş ayrılığı yaşadık. Ukrayna halkı ise bizim kardeş halkımızdı ve böyle kalacak.” ifadelerini kullandı.

İşte Putin’in skandal sözlere imza attığı yayının videosu:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]