Medya

Facebook’ta, Nuran Katiköy’yü arkadaş eklerseniz bilgisayarınızın hackleneceği iddiası

Facebook'ta Nuran Katiköy’yü arkadaşlık talebini siz ya da arkadaşınız kabul ederse bilgisayarınız hackleniyor iddiasının aslı yoktur.

Sosyal medyada ve Facebook Mesenger’da paylaşılan bir metinle Nuran Katiköy isimli bir hesabın Facebook’taki arkadaşlık talebini siz ya da arkadaşınız kabul ederse bilgisayarınızın hacklenip ele geçirileceği iddia edildi.

“ÇOOOKKK ÇOOOKKK ÇOOOKKK ÖNEMLİ LÜTFEN SİZDE PAYLAŞIN !!!!!!!!!!!

Lütfen Messenger listenizdeki tüm kişilere Nuran Katiköy’un arkadaşlık talebini kabul etmemelerini söyleyin. https://m.facebook.com/nkatikoy

O bir hacker ve sistem Facebook hesabınıza bağlı. Kişilerinizden biri onu kabul ederse, saldırıya uğrayacaksınız, bu yüzden tüm arkadaşlarınızın bildiğinden emin olun. Teşekkürler. Alınan şekilde iletildi..”

Nuran Katiköy isimli hesaba tıklandığında; “Bu sayfaya ulaşılamıyor. Tıkladığın bağlantı bozuk olabilir veya sayfa kaldırılmış olabilir” mesajı çıkıyor.

Ancak bu tür iddialar doğru değil. İddia, İngilizce, İspanyolca, İsveççe dillerinde de kullanıcılar arasında paylaşılıyor.

Çok uzun yıllardır farklı şekillerde dolaşıma sokulan bu iddianın bir benzeri; Anwar Jitou, Christopher Davies ve Jessica Davies isimleri için de yayılmıştı. İddialarda eğer bu isimdeki bir kullanıcının arkadaşlık talebini kabul ederseniz bilgisayarınızın kimliği ve adresinin tespit edilebileceği belirtilmişti. 2009 yılında ise Simon Ashton ismi kullanılarak aldığınız bir e-posta yüzünden bütün bilgilerinizin bilgisayarınızdan silineceği iddia edilmişti.

Bu iddiada belirtildiği şekilde, Facebook’tan gönderilen arkadaşlık isteği ile birisinin sizin bilgisayarınızı hacklemesi teknik olarak mümkün değil. Hackerlar farklı yöntemler kullanabiliyor olsa da mutlaka bilgisayarınıza bir şey yüklenmesi gerekliliği uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Yazar ve Dijital Güvenlik Eğitmeni A. Ahmet Sabancı’nın teyit.org’a konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Facebook’ta bir kişiyi arkadaş olarak eklemek, o kişiye yalnızca sizin profilinizde arkadaşınız olmayan kişilerin göremeyeceği şeyleri görme yetkisi verir. Hesabınızın kontrolünü ele geçirmesi ya da hesabınızda isteğiniz dışında bir şeyler yapabilmesi için karşınızdaki hackerın bundan çok daha fazla yetkiye ihtiyacı vardır. Örneğin bir uygulamaya Facebook ile giriş yaptığınızda ona kimi şeyleri değiştirme yetkisini vermeniz gibi. Arkadaş listenizdeki herhangi birisinin, her kim olursa olsun, sadece arkadaşınız olarak böyle bir yetkiye sahip olması mümkün değildir. Bu konuda hiç kimsenin tedirgin olmasına gerek yok.

Ancak Facebook listenize eklediğiniz ve tanımadığınız birisi size doğrudan mesaj gönderme yetkisine sahip olur ve bu yetkisini kullanarak sizi kandırmaya çalışabilir. Size bir link ya da dosya göndererek, bilgisayarınıza zararlı bir yazılım yüklemeye ya da Facebook hesabınızın bilgilerini ele geçirmeye çalışabilirler. Bunun önüne geçmenin yolu da tanımadığınız birisinden gelen hiçbir linki ya da dosyayı gerçekten güvenli olduğuna emin olmadan açmamak olacaktır. Hatta tanıdığınız birisi size hiç beklemediğiniz bir anda, şüpheli bir link gönderirse bile kendinizi güvene almak için o kişiye başka bir yerden (Whatsapp vs.) onu gerçekten kendisinin gönderip göndermediğini sormanızda fayda olacaktır.”

Haber Merkezi

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu