Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Turizm

Almanya’ya 15 Haziran’a kadar seyahat edilemeyecek

İşte diğer ülkelerin durumu… Koronavirüs salgını nedeniyle, dünyanın birçok ülkesi sınırlarını kapattı ya da sıkı kısıtlamalar getirdi işte tatil yapılacak ülkeler.

Almanya, coronavirüs salgını nedeniyle getirdiği seyahat kısıtlamasını 14 Haziran’a kadar uzatma kararı aldı.

17 Mart’ta getirilen seyahat uyarısı, 3 Mayıs’a kadar devam edecekti.

14 Haziran’a kadar uzatılan bu karar, bugün yapılan bakanlar kurulu toplantısı sonucu alındı. Eyaletlerdeki yaz tatillerini ilgilendiren kararın ise 14 Haziran’dan sonra alınacağı bildirildi.

İŞTE DİĞER ÜLKELERDE DURUM

Koronavirüs turizme dayalı ülkeleri ve turizm sektörünü vurdu. Milli gelirinin en az yüzde 10’u turizme dayalı ülkelerde uzun süre sınır kapatmanın birçok ekonomi üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir.

Turizm sektöründe sorun oldukça ciddi, bu nedenle, bazı ülkelerde koronavirüs patlak vermesine rağmen, turist ağırlamak için hazırlıklar yapıyor bazı ülkeler yakında sınırlarını açacak.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) raporuna göre, 6 Nisan itibariyle turistler COVID-19’un yayılması nedeniyle dünyadaki uçuş noktalarının yüzde 96’sına erişim sınırlandı.

Yaklaşık 90 ülke ve bölge, turistler için sınırlarını tamamen veya kısmen kapattı. Çin, Güney Kore, İran ve Avrupa Birliği’nde ise kısıtlı girişler var.

Ukraynalı turistlerin önündeki turizm seçenekleri şöyle…

BELARUS SINIRLARINI KAPATMADI

Ukrayna ile kuzey komşusu Belarus sınırları açık. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, açıkça dünyadaki koronavirüs çevresindeki histeriyi anlamadığını ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çağrılarına rağmen karantinaya girmeyi kabul etmedi. Tatilciler için de ülkenin sınırları da açık.

Belarus’ta kafe, restoran ve eğlence merkezleri faaliyetlerini sürdürüyor. Stadyumlarda yüzlerce hatta binlerce izleyici toplanan spor etkinlikleri iptal edilmedi. Hatta Lukaşenko da katıldı bazı etkinliklere.

Belarus yetkililer insanları çalışanları iş günlerinde çıkmaya çağırıyor ve Rusya’da bile ertelenen 9 Mayıs Zafer Bayramı geçit törenine hazırlanıyor.

Belarus’ta 11 bin 289 (27 Nisan itibariyle) covid-19 vakiası ve 75 can kaybı olmasına rağmen yönetim bunu yalanlıyor.

MEKSİKA AYRI BİR DERT
Koronavirüsün tehdit olarak görmeyen bir diğer ülke de Meksika. Uzun zamandır karantina bile yoktu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, vatandaşları sokaklara çıkmaya, ülke ekonomisine faydalı olacak restoranlara ve dükkanlara gitmeye çağırdı.

Ancak, vakia sayısındaki artışla birlikte, yerel makamlar, kendi yetkileri dâhilinde, kısıtlayıcı önlemler aldı. Mağazalar ve alışveriş merkezleri kısıtlandı. Karantinaya alınan çocuklarda 50’den fazla çocuğun bir araya gelmesi gelmesini yasakladı. Toplu etkinliklere kısıtlamalar getirildi.

Meksika’da 27 Nisan itibariyle 14 bin 877 enfekte ve bin 351 ölüm var. Aynı zamanda, ülkenin Sağlık Bakanlığı çok daha fazla enfekte insan olduğundan emin, Vakaların 20 binin üzerinde olduğu düşünülüyor.

HONG KONG AYNEN DEVAM
Hong Kong sınırları açık, ancak bazı kısıtlamalar söz konusu. Koronavirüs salgını düşük olan ülkelerden gelen yabancıların şehre girmesine izin verilir, ancak iki hafta karantinaya alınması gerekiyor.

Şehir, koronavirüsün başladığı Çin sınırları içinde olmasına rağmen, Hong Kong nüfus üzerinde katı kısıtlamalar uygulamadı. Toplu taşıma araçları çalışıyor, insanlar işe gidiyor. Karantinada sadece okullar ve ana okulları tatil ancak herkes sokaklarda serbestçe hareket edebilir.

Mağazaların ve kurumların girişinde, hatta sokak mağazalarının yakınında bile sıcaklığı kontrol ediyorlar. Tüm marketler, mağazalar ve kafeler çalışıyor.

Aynı zamanda, şehirde sadece bin 38 hasta ve resmi olarak onaylanmış 4 ölüm var.

İSRAİL’DE DURUM
Ukraynalıların vizesiz seyahat edebildiği, İsrail sınırları yabancılara kapalı değil ama orada zorunlu gözlemde kalınıyor. Daha önce, ülke yabancıların gelişine geçici kısıtlamalar getirdi, özellikle New York’tan gelen yaklaşık yolcuların karantina belgelerini doldurmaması ve vücut ısısı kontrolünü geçmeyi reddetmesi üzerine uçuşlara izin verilmedi.

Şimdi bu uçuş yasağı kaldırıldı, ancak zorunlu gözlem 6 Mayıs’a kadar uzatıldı. İsrail’de yaklaşık 15 bin 466 koronavirüs hastası ve 202 ölüm (27 Nisan) var.

İSVEÇ’TE KARANTİNA YOK
AB sınırlarını hem dışarıda hem de birlik içindeki ülkeler birbirlerine kapatsa da İsveç, AB ülkelerinden turistleri kabul ediyor. İsveç’te aynı zamanda, hiç kimse karantinaya gönderilmiyor. Ancak hastalığın belirtileri varsa, kendinden izole etmeleri isteniyor.

İsveç, AB’de genel karantinaya girmeyen tek ülke olmaya devam ediyor, okullar bile kapanmadı. İnsanlar sokaklarda özgürce hareket ediyor, kafe ve restoranlara gidiyor, çalışıyor. Yetkililerden sadece mesafeyi ve kişisel hijyeni sağlamalarını isteniyor.

İsveç’teki salgın sonuçları hiç iç açıcı değil ülkede 18 bin 926 enfekte ve 2 bin 274 ölüm var. Ancak buna rağmen, yetkililer virüse karşı mücadeledeki yaklaşımlarını gözden geçirmeyecek.

AFRİKA’DA DURUM
Afrika’daki bazı ülkeler ziyaretçiler için erişilebilir durumdadır. Örneğin; Botsvana, Angola, Zambiya, Tanzanya. Bazı ülkelerde ise sadece okullar ve üniversiteler karantina için kapalı, kalan kısmında ise hayat tüm hızıyla devam ediyor.

TÜRKİYE’DE TURİZM HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Türkiye’de turizm sektörü önemli gelirlerden birisi olma özelliğinde. 2018 yılında yüzde 4.3 olarak gerçekleşen Turizm sektörünün Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası içindeki payının, 2019 yılında yüzde 4.5 seviyelerine yükselerek 37.5 milyar dolara ulaşması bekleniyordu.

Türkiye turizm sezonunu Mayıs ayı sonunda başlatacak. Enfeksiyon riskini azaltmak için, tatil beldelerinde, otellerde tıbbi altyapıyı geliştirmek istiyorlar ve personeli kapsamlı bir kontrole tabi tutulacaklar ve tüm odalar dezenfekte edilecek. Koronavirüsten temizliği kontrol ettikten sonra, halka açık tüm yerlere uygun bir sertifika verilecektir.

Türkiye en büyük salgın hastalığa sahip ülkelerden birisi olmaya devam ediyor. 112 binden fazla hastalık ve yaklaşık 2.900 ölüm kaydedildi.

www.UkraynaHaber.com

KIBRIS RUM KESİMİ
Kıbrıs çok daha düşük bir enfeksiyon seviyesine sahip. Ada turizme çok bağımlı ve yetkililer bütün yaz için sınırların kapatılmasının kendileri için iyi olmadığını anlıyor. Bu nedenle Kıbrıs, yabancıları Temmuz ayı başlarında kabul etmeyi planlıyor. Salgının başlangıcından beri, adada sadece 795 kişi hastalandı ve sınırların bu kadar hızlı açılması oldukça gerçek görünüyor. Bu arada, Kıbrıs gibi Türkiye de Schengen bölgesine dâhil edilmediğinden Avrupa Komisyonu yasaklarını atlayabilir.

PORTEKİZ, YUNANİSTAN, AVUSTURYA
Üç Avrupa ülkesi daha bu yaz sınırları açmayı umuyor

Portekiz ekonomisi üzerindeki turizmin etkisi yaklaşık yüzde 20, Yunanistan’da ise yüzde 30.
İki ülkenin önündeki tek seçenek Avrupa vatandaşları için seyahat kısıtlamalarının kaldırılması gibi gözüküyor.
Portekiz’de konukların ünlü Lizbon ve Porto’ya değil, okyanus kıyısındaki kasabalara gitmesi öneriliyor.

Temmuz ayı başlarında düzenli uçuşlar yapmayı planlıyorlar.

Yunanistan şu ana kadar daha az iyimser, ancak yaz ortasındaki hastalığın yayılmasındaki artışla başa çıkmayı ve Avrupalı turistleri almaya başlamayı umuyor.

Avusturya’da yaz başında yabancı ziyaretçiler için planlama yapmayı düşünüyor. Ancak yalnızca COVID-19 yayılma oranın düşük olduğu ülkelerin vatandaşları ülkeye girebilecektir.

AVRUPA 2020 SONUNA KADAR AÇILMAYACAK
Avrupa Komisyonu, 2020 sonuna kadar sınırları açmayı planlamıyor. Her halükarda, ilk önce AB ülkeleri sadece kendileri için açılacak, yani bu birlik içinde turizm gelişecek. Daha sonra tekrar, her şey her ülkede görülme sıklığındaki artışa bağlı olacaktır.
Örneğin, İtalya’da yerli turistin tatil masrafları için vatandaşlarına 350-500 Euro tutarından destek verecek. Hükümet bu tür önlemler alıyor çünkü Avrupalı turistler bile ülkeye muhtemelen Eylül ayından önce İtalya’ya giremeyecek.

Diğer ülkeler de aynı durumda. En iyimser tahminlere göre, Avrupa Birliği sadece Eylül ayında sınırlar açacak.

İspanya ise turistleri yıl sonuna kadar almayacağını peşinen açıkladı.

HABER MERKEZİ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]