Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

VİDEO | Türkiye’nin, Ukrayna’dan iadesini istediği Bozkır: Ben suçsuzum

Ukrayna'da görülen Bozkır’ın iade davası zaman aşımına uğradı, savcı duruşmaya gelmedi

Türkiye’nin, Ukrayna’dan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastını şüphelisi olarak iadesini istediği, eski Özel Kuvvetler mensubu Nuri Gökhan Bozkır, Kıyiv Temyiz Mahkemesi koridorunda “suçsuz” olduğunu söyledi.

Bozkır, Kıyiv Temyiz Mahkemesi’ndeki duruşmaya eşiyle ve avukatıyla geldi. Yerel saat ile 10.50’de başlaması beklenen duruşma 12.30 gibi başladı.

Mahkeme öncesinde, Bozkır, Türk basınında hakkında çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını, hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ve suçsuz olduğunu söyledi.

Bozkır davasına ilişkin uzmanlar, ukraynahaber.com’a yaptıkları özel açıklamada, “Bozkır’ın iadesinin özellikle susturmak için istendiğini” belirtti.

Türk basının (DHA, İHA ve AA) ilgi gösterdiği mahkeme, 15 dakikalık bir sürede 3 hâkim tarafından karara bağlandı.

Ukrayna’dan Türkiye’ye iade süreci, dosyanın mahkemeye 3 aydır ulaşmadığı bildirildi.

MAHKEME SÜRECİ
Savcılığın, ev hapsindeki Bozkır’ın tutuklanması talebi vardı, ancak dava zaman aşımına uğradığı için savcı da duruşmaya gelmedi. Ukraynalı savcının şüphelinin yeniden tutuklanması talebiyle Kıyiv Temyiz Mahkemesi’nde açtığı dava ise, yaklaşık 3 ay boyunca yerel mahkemeden evrakların ulaştırılmaması nedeniyle zaman aşımına uğramıştı. 10 Ocak’ta evrak eksikliği nedeniyle beşinci kez ertelenen davanın bugünkü son duruşmasında, zaman aşımı nedeniyle savcılık temyiz başvurusunu geri çekince usulden ret kararı verildi. Böylece Kıyiv Şevçenko Mahkemesi tarafından verilen ev hapsi kararına savcılığın yeniden itiraz etme hakkı ortadan kalktı. Bozkır, ancak iade kararı çıkması halinde Ukrayna’da yeniden tutuklanabilecek.

NASIL GÖZLATINA ALINDI, SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Bozkır, Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün yakalama kararı ve Interpol’ün kırmızı bülten çıkartması sonrası 10 Temmuz 2019 tarihinde Kiev’in Golosiyevskiy semtinde Ukrayna İstihbarat Servisi tarafından düzenlenen bir operasyonla gözaltına alındı. Bozkır, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra Ukrayna mahkemesi tarafından elektronik kelepçeyle ev hapsine çıkarılmıştı. Kıyiv Şevçenko Mahkemesi, 8 Ocak’ta yapılan duruşmada Bozkır’ın ev hapsinin süresini 10 Mart tarihine kadar uzattı. Bozkır’ın saat 19: 00’dan sonra sokağa çıkmasının yasak olduğu ev hapsi tedbiri, 23: 00-06: 00 saatleri arasında evde bulunma zorunluluğu şeklinde yeniden düzenlendi.

Ukrayna yasalarına göre, ev hapsinin toplam süresi en fazla 6 ay olabileceği için, bu sürenin ardından Bozkır hakkında adli kontrol tedbiri uygulanabilecek. Buna göre, 18 Ekim tarihindeki kararla ev hapsine alınan şüpheli, 18 Nisan’a kadar eğer Türkiye’ye iade edilmemiş olursa, bu tarihten sonra Kıyiv’i terk etmeme ve imza atma şeklinde adli kontrole tabi tutulabilecek. İade süreciyle ilgili farklı bir gelişme yaşanmazsa, Bozkır’ın ev hapsinde tutulma kararı 10 Mart’a yakın bir tarihte yeniden incelenecek.

TÜRKİYE, İADESİNİ İSTİYOR AMA BELGE GÖNDERMİYOR

Ukrayna’nın Bozkır’ın Türkiye’ye iadesi yönünde karar verebilmesi için, zanlının Ağustos ayında yaptığı siyasi sığınma başvurusunun sonuçlanması gerekiyor. Siyasi sığınma başvurusunun yasal inceleme süresinin toplamda 6 ay olduğu, ancak gerek görülmesi halinde bu sürenin uzatılabileceği öğrenildi. Ukrayna Göç İdaresi önümüzdeki aylarda sığınma başvurusunu reddederse Bozkır’ın bu karara da itiraz etme hakkı var ve bu durumda süreç daha fazla uzayabilecek.

TÜRKİYE’DEN EK EVRAK İSTENMESİ SÜRECİ UZATTI
Nuri Gökhan Bozkır, 10 Temmuz’da Kıyiv’de yakalanmasından yaklaşık bir ay sonra avukatları aracılığıyla Ukrayna Göç İdaresi’ne sığınma başvurusunda bulundu. Bu bir aylık süre içinde Kıyiv Savcılığı, iade talebinin ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesine uygun olmadığı’ gerekçesiyle Türkiye’den ek bilgi talep etti. Türkiye’den yanıt beklendiği sırada Bozkır’ın sığınma başvurusu yapması, savcılığın iade kararı almasının önünü tıkamış oldu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Ukrayna Göç İdaresi’nin sığınma başvurusunu nihai olarak reddetmesi halinde, Kıyiv Savcılığı’nın Bozkır’ın iadesine karar vermesinin ve ardından zanlının mahkeme kararıyla tutuklanmasının önü açılacak. Ukrayna’dan siyasi sığınma hakkı alamaması ancak Türkiye’ye iade de edilmemesi durumunda ise, Bozkır’ın, hakkındaki kırmızı bülten kararına rağmen üçüncü bir ülkeye gitme ihtimali de bulunuyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter:  @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

GÜNCELLENDİ – Ukrayna İstihbarat Teşkilatı başkanı Bakanov, Kıyiv Büyükelçisi Güldere’yi kabul etti

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]