Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Tiroid tehlikesini ciddiye alın!

Tiroid kanseri, günümüzde sık rastlanan bir kanser türü haline geldi. En sık olarak kadınlarda görülebilen tiroid kanseri, hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyebiliyor. Erken teşhis ile birlikte tedavide yüksek oranda başarı sağlanabilen hastalık hakkında Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı ile konustuk…

BOYUNDAKİ ANİ ŞİŞLİKLERE VE BÜYÜMELERE DİKKAT EDİLMELİ
Tiroid bezinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan kanser, boyunda ön kısmında oluşan nodül olarak kendini ele verebilmektedir. Nodüllerin ciddiye alınması ve riskli nodüllerin incelenerek düzenli takibinin yapılması büyük önem taşımaktadır.

İYOT EKSİKLİĞİ EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜ!
• Kadınlarda daha sık görülmektedir.
• Tiroid bezinde nodül olan hastalar risk altındadır.
• Çocukluk döneminde baş boyun bölgesine ışın tedavisi uygulanan kişiler dikkat etmelidir.
• Nedeni tam olarak bilinmese de özellikle bazı radyoaktif maddelere (uranyum gibi) maruz kalan kişilerde daha fazla görüldüğü için radyoaktif maddelere maruz kalanlar risk altındadır.  
• İyot eksikliği bulunan kişilerde görülebilmektedir.

BELİRTİ VERMEDEN SİNSİCE İLERLEYEBİLİYOR
Tiroid kanserlerinin çoğunda hiçbir şikayet olmayabilir. Çoğu hastada tiroid kanseri, belirli bir seviyeye ilerleyerek lenf bezlerine de yayılması sonucu tanınabilir. Hastalık çok fazla belirti göstermemekle birlikte; hastalarda boyunda şişlik, boğazda sıkıntı hissi, ağrı, yutkunma güçlüğü, nefes almada güçlük, ses kısıklığı, kilo artışı, sinirlilik, saçlarda zayıflık ve cilt kuruluğu gibi belirtiler gözlemlenebilir.

ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE TEDAVİDE BAŞARI ORANI OLDUKÇA YÜKSEK!
Erken teşhis ve tedavi ile hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir. Öncelikle kandaki tiroid hormonların düzeyini belirlemek için testler yapılır. Elle muayene sonrası yapılacak ultrasonografi ile nodülün varlığı, büyüklüğü ve yapısı hakkında değerli bilgiler edinilebilir. Yine nodüllerden alınan iğne biyopsileri ile hücresel özellikleri tanınabilir. Teşhis konulduğunda hasta ameliyat edilerek tiroid bezi çıkarılır. Kanserin tipine göre lenf bezlerine müdahale edilmesi gerekebilir. Gelişen teknoloji ile birlikte yapılan minimal invaziv tekniklerle hastanın minimum dikiş iziyle ertesi gün evine dönmesi mümkündür. Ayrıca ameliyat sonrası tiroid kanserlerin bazı tiplerinde radyoaktif iyot tedavisi gerekebilir. Bu tedavide zırhlı hastane odalarında kanserin yayılma derecesine göre belli dozlarda radyoaktif iyoda maruz bırakılarak vücudun başka yerinde var olan kanser hücrelerinin yok edilmesi hedeflenir. Tedavi süreciyle birlikte hastanın TSH değeri sürekli kontrol altında tutularak kanserin tekrarlama ihtimali engellenebilir.

| UKRAYNA HABER

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]