Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
İş Dünyası

Ukrayna’da, Türk iş insanı derneklerine bir yenisi daha eklendi: TURKSİD

Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) kuruldu.

Ukrayna’daki Türk iş insanları uluslar arası çapta örgütlenmeye devam ediyor. İstanbul, merkezli Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) kurulduğu bildirildi.

Derneğin amacının Türkiye’nin, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda işbirliği yaptığı tüm ülkelerle ilişkilerini daha etkin seviyelere taşımak olduğu belirtiliyor.

TURKSİD’in İstanbul’daki açılışına katılan, Kırım Tatarları Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemilyev, etkinlikte yaptığı konuşmada; “Tarihi sebeplerden dolayı dünyanın farklı yerlerine dağılmış olan Kırımlıların böyle bir dernek kurması çok sevindirici. Aslında devletleri milletleri birleştiren en önemli unsurlardan birisi ticarettir, birliktir.. Buradaki diasporamız bizi çok memnun etti. Doğru zamanda en doğru bir adımdır.” dedi.

Kırım’ın 2014’te Rusya tarafından işgal edildiğini hatırlatan Cemilyev, iş adamlarının işgal sonrasında vatanlarını terk etmeye mecbur kaldığını söyleyerek, “Aslında varlıklı insanlardı lakin ne oldu? Bu Rusların baskısı neticesinde her şeyi bırakıp Ukrayna’ya göç etmeye mecbur oldular. Ama eminim ki bu durum çok devam etmeyecek ve neticede biz mutlaka öz toprağımızın sahibi olacağız ve Kırım’ı kurtaracağız” diye konuştu.

TURKSİD’in, Ukrayna’da en yüksek seviyede destek alacağını ifade eden Cemilyev, derneğin
Kırım yarımadasının da işgalden kurtarılmasında katkısı olacağını iddia etti.

Konuşmasında Cemilyev, “İşgalden sonra Kırım’daki rolü de büyük olacaktır. İşgalciler gittikten sonra Kırım içerisinde belli çalışmalar yapılacaktır. Dünyanın farklı yerlerinden yatırımlar olacaktır. Elbette bu derneğin de orada rolü çok büyük olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

TÜRK CUMHURİYETLERİ VE ORTA AVRUPA’YLA İŞ BİRLİKLERİ HEDEFLENİYOR

TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, Orta Avrupa, Türk cumhuriyetleri, Balkanlar ve Kıbrıs’ta, çeşitli iş imkanlarını değerlendirmek üzere farklı alanlardan iş insanlarının katılımıyla derneğin kurulduğunu anlattı.

Baştuhan, kısa vadede Ukrayna ve Romanya, uzun vadede tüm Orta Avrupa, Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Kıbrıs bölgeleriyle ticari iş birliklerine imza atmayı hedeflediklerini söyledi.

VALİ YARDIMCISI ÖNAL: BU SALONDA BULUNAN İŞ ADAMLARI, TARİHİMİZDE ECDADIMIZIN YAPTIĞI İŞİN AYNISINI YAPIYOR

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, “Ecdadımız asırlar boyunca at sırtında Avrupa, Kırım, Asya, Afrika her tarafa Türk medeniyetini götürdüler ve yüzyıllar boyunca Türk’ün ne demek olduğunu, Türk’ün gücünü adaletini, dünyanın her tarafına taşıdılar. Yüzyıllarca bölgemiz barış içerisinde, huzur içerisinde yaşadı. Şimdi yüzyıllar sonra, bu kez tüm Türkiye’nin değerli iş adamları, bilgiler ve kültürlerini, ürettikleri değerli ürünleri dünyanın değişik yerlerine taşıyorlar. Bugün bu salonda bulunan iş adamları, tarihimizde ecdadımızın yaptığı işin aynısını yapıyor. Onlar ürettikleri ürünleri, komşu ülkelerimize taşıyarak Türk’ün gücünü başka şekillerde gösteriyorlar.” Diye konuştu.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV: BURADA BÜYÜK BİR MANA VAR, FELSEFE VAR
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Polonya ve Litvanya’da da Kırım Tatarlarının bulunduğunu, derneği buradakilerle iş birliği sağlayarak Baltık-Karadeniz birliğine katkıda bulunabileceğine dikkat çekti.

GAYRETULLAH: DOĞU TÜRKİSTAN VE TÜRKİYE İŞ ADAMLARININ BİR GÜN BÖYLE BİR PLATFORMDA BULUNMASINI ALLAH’TAN NİYAZ EDİYORUM

Doğu Türkistan sürgün hükûmeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, dernek açılışında yaptığı konuşmada Çin baskısı altındaki Doğu Türkistan’da yaşananları anlattı.

“İnşallah bir gün Doğu Türkistan ve Türkiye iş adamlarının da böyle bir platformda bulunmasını Allah’tan niyaz ediyor ve diliyorum” diyen Gayretullah, Türkiye’nin, Ukrayna’nın, Romanya’nın ve Kırım’ın jeopolitik ve ekonomik açıdan dünyanın en büyük kaynaklarına sahip coğrafyası olduğunu da vurguladı.

Gayretullah, Doğu Türkistan ve Türkiye’den iş adamlarının böyle bir platformada bir araya gelmesi temennisini bir kere daha dile getirdi.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ TEMSİLCİSİ TÜTÜNCÜ: TURKSİD, BÜTÜN TÜRK DÜNYASI İÇİN YILDIZ OLACAK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi adına, etkinliğe katılan ITC Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü katıldı.

Konuşmasına Irak Türkmenlerinin yüz yılı aşkındır verdiği mücadeleye değinerek başlayan Tütüncü, TURKSİD’in Türk dünyasında ekonomi başta olmak üzere pek çok alanda büyük hizmetler vereceğine inandığını söyledi. TURKSİD’in kurulmasının Türk dünyasındaki meselelerin çözümünde yardımcı olacağına inandığını belirten Tütüncü, “TURKSİD’in bütün Türk dünyası için büyük bir yıldız olacağına inanıyorum” dedi.

TURKSİD, ROMANYA TEMSİLCİLİĞİ AÇILIŞ TÖRENİ
TUKSİD Romanya Temsilciliğinin açılış töreni ise, 14 Aralık 2019 tarihinde Romanya’nın Köstence şehrinde gerçekleşti.

Türkiye ve Romanya arasında 7 milyar dolara yaklaşan yatırım sermayesi olduğunu belirten Baştuhan, dünyadaki en büyük Kırım Tatar diasporalarından birinin Romanya’da olduğunu hatırlattı.

Romanya’da 15 bin kayıtlı Türk firması olduğunu söyleyen Baştuhan, “Romanya, bölgedeki Türk yatırımları için bir üs haline gelmiştir” dedi.

TURKSİD Romanya temsilcisi Nejat Sali oldu.

YÜKSEL, 8 ŞUBAT 2020’DE UKRAYNA TEMSİLCİLİĞİNİN AÇILIŞINI DUYURDU
Eski Kırım Haber Ajansı (QHA) Genel Koordinatörü, Kırım Derneği Ukrayna Temsilcisi, TURKSİD Ukrayna temsilcisi ve iş adamı İsmet Yüksel, 8 Şubat 2020 tarihinde de Ukrayna temsilciliğini açılışını gerçekleştirmeyi planladıklarını duyurdu.
Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 8 Şubat 2020 tarihinde planlanan TURKSİD’in, Ukrayna temsilciliğinin açılışı için ilk toplantı gerçekleştirildi.

QHA’nın haberine göre, toplantıya Ukrayna’da faaliyet gösteren Türk ve Kırım Tatar işadamları ve şirket yöneticileri; Kırım Derneği Ukrayna Temsilcisi ve TURKSİD Ukrayna temsilcisi İsmet Yüksel, iş adamı Kadem Ergül, müteahhit İsmail Hacıoğlu, Evren Damyan, Ahmet Kırımlı, Kemal Seyitveliev, Feliks Karaev, QHA Genel Müdürü Ahmet Özay katıldı.

Toplantıda derneğin kuruluşu ve yapılacak açılış etkinliği için bir komite oluşturulduğu bildirildi.

TURKSİD UKRAYNA TEMSİLCİLİĞİ TÜRKİYE’NİN KIYİV BÜYÜKELÇİSİ GÜLDERE’YE ZİYARET
TURKSİD Ukrayna Temsilciliği, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’yi ziyaret etti.

Büyükelçilikteki görüşmede, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Cemilyev,
KTMM Türkiye Danışmanı, TURKSİD Ukrayna Temsilcisi İsmet Yüksel ve beraberindeki heyet yer aldı.

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliğinin ziyaret ile ilgili paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“8 Şubat’ta Kıyiv şubesi açılacak olan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) ekibine ziyaretleri için teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu (Cemilyev), Büyükelçiliğimizde konuk etmek bizim için her zaman bir mutluluk”

TURKSİD’İN HAKKINDA RESMİ SİTESİNDE VERİLEN BİLGİ
TURKSİD, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan ve dünya üzerinde pek çok ülkeye göç ederek yerleşmiş bulunan Kırım Tatarlarının başta Türkiye olmak üzere yaşadıkları diğer ülkeler ve bu ülkelerin halkları arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel bir köprü işlevini yaygınlaştırmak ve bu alanlardaki dostluk ve işbirliğini geliştirmek maksadıyla;

-Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek,

-Türkiye, Ukrayna, Romanya, Kırım ve Bulgaristan, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya olmak üzere diğer doğu Avrupa ülkeleri ve Kırım Tatarlarının göçlerle yerleştiği dünyanın diğer ülkelerinde yerleşik sanayici ve iş insanları ile akademik alanda ve kariyer mesleklerinde çalışan gerçek ve tüzel kişiler arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel alanlarda ilişkileri ve işbirliğini sağlamak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek,

-Faaliyet alanında bulunan ülkelerde ırk, din, dil, din veya her türlü ayrımcılığa karşı olarak; insani, sosyal, ekonomik ve kültürel yardımlarda bulunmak, hoşgörü anlayışı oluşturmak, toplumsal barışa ve topyekün kalkınma amaçlı projelere destek vermek,

-Toplumsal gelişim için sağlık, eğitim, turizm, ticaret, spor ve diğer sosyoekonomik alanlarda projeler gerçekleştirmek amacı ile kurulmuştur.

UKRAYNA’DA ÇOK SAYIDA TÜRK İŞ İNSANI DERNEĞİ MEVCUT

Kıyiv merkezli Türk -Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD), yine Kıyiv merkezli Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği (TUSİB), işadamı Ali Sezen’in inisiyatifiyle Odesa merkezli Uluslararası Ukrayna Türk İşadamları Derneği (UTİAD), yine Odesa ve bölgesindeki Türk işadamlarını bir çatı altında toplamayı hedefleyen, Odesa Türk İşadamları Derneği’nin (OTİAD), Rus işgali altındaki Kırım’ın başkenti Simferopol merkezli Türk Ukrayna Kırım İşadamları Derneği (TUKİD) bilinen derneklerden bazıları.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]