Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Eğitim

Moldova: O okullar özel, Maarif’e devri imkansız

Necdet Çelik'in haberi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moldova’daki Orizont okullarının Maarif Vakfı’na devredilmesi talebine Moldova Eğitim Bakanlığı cevabını verdi: ‘İmkansız!’

30 Aralık’ta Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon’un Ankara ziyaretinde Erdoğan’ın gündeme getirdiği, ‘ülkedeki Orizont okullarının Maarif Vakfı’na devri’ konusu Moldova’da tartışmalara neden oldu. Siyaset ve medya dünyası ortak açıklama sırasında, Dodon’un sessiz kalmasını eleştirdi.

Beklenen açıklama Moldova Eğitim Bakanlığı’ndan geldi. Dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Orizont okullarının özel girişim olduğuna vurgu yapılarak, devir formülün imkansızlığı dile getirildi. Unimedia haber portalının sorusunu cevaplayan Bakan Corneliu Popovici, ‘Biz bu okulların mülkiyet statüsü üzerinde baskı kuramayız. Zaten çoğunluk hisseleri yurt dışı kaynaklı.’’ dedi.

DODON’A SERT ELEŞTİRİLER

Moldova medyasındaki tartışmalar, okulların statüsüyle sınırlı kalmadı. Medyada yer alan değerlendirmelerde, ‘Türk öğretmenlerin kaçırılmasından haberi olmadığını’ defalarca yineleyen İgor Dodon’un, Ankara’da bu suçu üstlendiği ileri sürüldü. Muhalefetteki Liberal Parti’nin lideri Dorin Chirtoaca, daha da ileri giderek, halen Türkiye’de tatilde bulunan Dodon’un, ülkeye dönüşünde tutuklanması gerektiğini ileri sürdü.
Ankara’daki ortak basın toplantısında Erdoğan, Türk öğretmenleri teslim ettiği için Dodon’a teşekkür etmiş, Moldova’daki Orizont okullarının Maarif Vakfı’na devrini talep etmişti.

Ziarul National gazetesi ise, Ankara ziyareti öncesi Moldova cumhurbaşkanının, Erdoğan’dan Türk öğretmenleri isteyeceği sözünü hatırlattığı haberinde, ‘’Dodon, bu talebini dile getirecek cesareti mi bulamadı? Üstelik Türk lider, bir de Dodon’a teşekkür etti.’’ ifadeleriyle Moldova liderine yüklendi.

MOLDOVA’NIN BAŞINA İŞ AÇAN OLAY

Moldova Orizont okullarında görev yapan 7 öğretmen, 6 Eylül 2018 sabahı, evlerinden ya da okul yolunda zor kullanılarak araçlara bindirilmiş ve bir gün sonra öğretmenlerin Türkiye’ye teslim edildiği ortaya çıkmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 11 Haziran’daki kararıyla, temel insan haklarını ihlal eden Moldova’yı para cezasına mahkum etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde resmi ziyaret için Ankara’ya gelen Moldova Cumhurbaşkanı Dodon’a, Türk öğretmenleri Türkiye’ye teslim ettiği için teşekkür etmişti. Erdoğan, düzenlenen ortak basın toplantısında Moldova’daki Orizont okullarının Maarif Vakfı’na devredilmesini talep etmişti.

Rusya yanlısı Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon kaza yaptı

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]