Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
SiyasetVideo

FOTO VE VİDEO | Zelenskıy’nin partisi birinci: 30 Ekime kadar koalisyon hükümeti kurulmalı

Ukrayna'daki erken genel seçimlerinde açılan sandıklardan ilk gelen sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Zelenskıy'in Halkın Hizmetkârı partisi, yüzde 42,47 ile en çok oyu aldı.

Ukrayna’da erken milletvekili genel seçiminde oy verme işlemleri sona erdi. Sandık çıkış anketleri ve oy sayma işlemlerinden gelen sonuçlar açıklandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin göreve geldikten sonra parlamentoyu feshetmesi nedeniyle yapılan erken seçimde oy sayma işlemleri devam ediyor.

Volodımır Zelenskıy, partisinin seçim merkezinde dün akşam saat 20.00’de sandık çıkış anketlerin açıklanacağı zaman hazır bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy

SEÇİMLERE KATILIM DİBE VURDU
22 partinin yarıştığı seçimlere katılım oranı ülke tarihinde ilk defa yüzde 50’nin altına indi ve 49,83 oranında gerçekleşti.

Yıllara göre parlamento seçimlerine katılım yüzdeleri şu şekilde; 2019: 49,9%, 2014: 51,9%,
2012: 57,4%, 2007: 62,0%, 2006: 67,6%, 2002: 69,3%, 1998: 70,8%, 1994: 75,8%.

Katılımın yüksek orandan düşmesinde, Ukraynalıların birçoğunun çok erken tatil rezervasyonu yapması ve tatile çıkması etkili oldu.

Ayrıca seçimin galibinin de aşağı yukarı belli olması, siyasi atmosferin rekabetsiz süreci de bir başka faktördü.

Oy verme oranları en düşük seviyede…

ZELENSKIY’NİN PARTİSİ BİRİNCİ ÇIKTI
Halkın Hizmetkarı’nın seçim merkezinde coşku hakimdi. 21 Temmuz’da seçim yasaklarının kalktığı saat 20.00’ye 10 saniye kala hep bir ağızdan geri sayım yapan partililer, sandık çıkış anketleri açıklanınca konfeti patlattı. İlk açıklanan anket sonuçlarına göre, Halkın Hizmetkârı partisi yüzde 44,4 oranında oy ile liderliğe otururken, Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu yüzde 12,5 oy ile ikinci sırada, eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması yüzde 8,5 oy, eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan partisi yüzde 7,7 oy, rock grubu Okean Elzi’nin solisti Svyatoslav Vakarçuk’un partisi Ses ise yüzde 6,0 oy oranı ile yüzde 5 barajını geçti.

OY SAYMA İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR
Ukrayna’da oy sayma işlemleri hızla devam ediyor. Yerel saat ile 13.07 itibariyle oyların yüzde 60’sı sayıldı. Resmi sonuçlara göre Halkın Hizmetkârı partisi yüzde 42,5 oranında oy ile (parlamentoya parti listesinden girecek tahmini vekil sayısı 121 artı 106 da baraj altı partilerin sandalye dağılımından gelecek vekil ile 227 sandalye kazandı), Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu yüzde 12,93 oy ile (37 artı 6 vekil) ikinci sırada, eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması yüzde 8,57 oy (25 artı 2 vekil), eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan partisi yüzde 8,01 oy (24 artı 2 vekil), rock grubu Okean Elzi’nin solisti Svyatoslav Vakarçuk’un partisi Ses ise yüzde 6,34 oy oranı (18 artı 2 vekil)ile yüzde 5 barajını geçti.

Timoşenko ise Avrupa yanlısı siyasi partiler arasında,”Halkın Hizmetkârı” ve” Ses” partisiyle koalisyon kurmaya hazır olduklarını söyledi.

HANGİ PARTİDEN KAÇ VEKİL GİRİYOR PARLAMENTOYA?
Merkez Seçim Komisyonu’nun açıkladığı resmi oy oranlarına göre, partilerin 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu’nda vekil dağılımı şu şekilde; Zelenskıy’nin “Halkın Hizmetkarı” listesindeki 121 milletvekili ilaveten, baraj altında kalan partilerin bölgelerinden aldı oy çoğunluğa göre artı 106 vekil (meclis başkanı dahil toplam 227 hükümet kurmaya yeterli sayı), eski Enerji Bakanı Yuriy Boyko’nun partisi “Yaşam İçin Muhalefet Platformu” 37 artı 6 vekil, Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması 25 artı 2, Timoşenko’nun Anavatan partisi 24 artı 2, sanatçı Vakarçuk’un partisi 18 artı 2 vekil ile girecek.

Kırım Tatarları Lideri Mustafa Cemiloğlu  ile Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz    Poroşenko’nun listesinden, Kırım Tatar asıllı Rüstem Ömerov da Vakarçuk’un listesindeki hâlihazırdaki sonuçlara göre Ukrayna Parlamento’suna girmiş gözüküyor.

Kırım Tatar asıllı Rüstem Ömerov da Vakarçuk’un listesindeki hâlihazırdaki sonuçlara göre Ukrayna Parlamento’suna girmiş gözüküyor.

Ukrayna’da parlamenter sistem olduğu için hükümet kurulması için en az 225, kanun çıkarılması için yeter oy sayısı 226, hükümet kurmak ve tam yetkiyi almak için ise bu sayı Parlamento Başkanı ile birlikte 227’ye çıkıyor bu sayı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Zelenskıy’nin safında yer alan birçok ismin bağımsız aday olması dikkat çekti. Bu adaylar ile kritik oylamalarda çoğunluğu elinde bulundurması bekleniyor.

Ukrayna tarihinin en yüksek oy oranı yüzde 73 ile cumhurbaşkanı seçilen Zelenskıy, kendisine parlamentoda da tam yetki veren Ukrayna halkına teşekkür etti.

BARAJA TAKILAN PARTİLER
Öte yandan yüzde 5’lik barajın altında 17 parti kaldı. Türk asıllı Kadem Ergül’ün de listede olduğu, “Güç ve Onur” partisi listesindeki Kırım Tatar asıllı Refat Çubarov partisi barajı aşamadığı için (açıklanan resmi sonuçlara göre 3,74 oranında) parlamento dışında kaldı.

Seçimlerdeki tek Türk asıllı aday Kadem Ergül parlamentoya giremedi…
“Güç ve Onur” partisi listesindeki Kırım Tatar asıllı Refat Çubarov partisi barajı aşamadığı için (açıklanan resmi sonuçlara göre 3,74 oranında) parlamento dışında kaldı.

Muhalif Blok, Özgürlük Partisi, Oleg Lyaşko’nın Radikal partisi, Başbakan Groysman’ın Ukrayna’nın Stratejisi partisi de baraja takılanlardan bazıları.

YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİNDE POROŞENKO KAZANDI
Ukrayna’nın yurt dışı temsilciliklerinde oy sayma işlemleri tamamlandı. Resmi sonuçlara göre Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması az bir farkla kazandı.

Eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko

Resmi sonuçlara göre Poroşenko yüzde 29,55, Zelenskıy ise yüzde 28,13, oranında oy aldı. Sanatçı Vakarçuk’un partisi ise yüzde 19,67 oranında kaldı.

Türkiye’deki; Ankara, İstanbul ve Antalya’daki üç seçim bölgesindeki sandıklarda ise birinci parti yüzde 31,11 oy oranı ile Poroşenko’nun partisi oldu.

KOALİSYON KİMLER ARASINDA OLACAK?
Zelenskıy, oy kullanması akabinde yaptığı açıklamada koalisyon seçenekleri için konuşmanın erken olduğunu söyledi. Ancak partisinin lideri Dmitro Razumkov, sanatçı Vakarçuk’u partisi,”Ses” olumlu mesajlar gönderirken, Poroşenko ile koalisyonun için ise sıfır ihtimal dedi.

Ayrıca, Zelenskıy, başbakanın partisiz olacağını ve ekonomiden anlayan bir isim olacağını ifade etti.

Koalisyon konusunda partiler temkinli yaklaşırken Yuriy Boyko’nun başkanlığını yaptığı sandıktan ikinci çıkan Yaşam İçin Muhalefet Platformu partisi, seçimlerin galibi Zelenskıy’nin partisi ile koalisyon yapmayacaklarını erkenden duyurdu.

Poroşenko, ise Avrupa Birliği ile NATO’ya üyeliği destekleyen herkesle diyaloga açık olduklarını, ideolojik olarak kendilerine en yakın partiyi “Ses” olarak gördüklerini ifade etti.

Timoşenko ise Avrupa yanlısı siyasi partiler arasında,”Halkın Hizmetkârı” ve” Ses” partisiyle koalisyon kurmaya hazır olduklarını söyledi.

Rus yanlısı güçlerle asla koalisyona girmeyeceklerini belirten “Ses” partisi başkanı Vakarçuk ise oligarşilere dayanmayan güçlerle koalisyona girmeye hazır olduklarını kaydetti. Poroşenko ve Timoşenko oligarşilere mücadele konusunda ciddi adımlar atacaklarsa onlarla da müzakere etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Vakarçuk, partinin koalisyon görüşmelerinin Merkez Seçim Komisyonu’nun seçim sonuçlarını resmen açıklamasından sonra başlayacağını söyledi.

Mevcut programa göre, koalisyon hükümeti en geç 30 Ekim’e kadar kurulmalı, ancak parti liderleri henüz kiminle koalisyon yapacaklarına dair bilgi vermedi.

Volodımır Zelenskıy, 20 Mayıs’ta yemin töreni esnasında 8. Dönem Ukrayna Parlamentosunu fesih etmiş ve 21 Temmuz’da erken parlamento seçimi yapılmasını öngören kararname imzalamıştı.

Haber ve Fotoğraflar: Yunus Erdoğdu | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]