Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Erdoğan, Bahçeli, Öcalan ittifakı kaybetti, ‘Millet’ kazandı

Öcalan da kurtaramadı!

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı tam anlamıyla hezimet yaşadı. Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, oy oranını yüzde 54’e çıkarırken, Binali Yıldırım yüzde 45’lerde kaldı. Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un 39 ilçesinin neredeyse tamamında oylarını yaklaşık yüzde 4-5 oranında artırırken, Binali Yıldırım’ın oyları düştü. 31 Mart’ta yüzde 83,9 olan seçime katılım oranı ise resmi olmayan verilere göre yüzde 84,4’e çıktı.Son 1 haftada sahaya inen Erdoğan’ın tehditleri, İktidarın ‘Öcalan’ı açılımı ve Bahçeli’nin birlikteliğe verdiği destek de Cumhur İttifakı’nı kurtarmaya yetmedi!

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri AKP ve genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından hüsranla sonuçlandı. Kürt vatandaşların oyunu alabilmek için yapılan ‘Öcalan’ açılımı, ‘Ahmet Kaya’ açıklamaları ve Erdoğan’ın son bir haftada sahaya inerek muhalefeti hedef alması da malum sonu engelleyemedi. İstanbul’da 10 milyon 560 bin 963 seçmen toplam 31 bin 124 sandıkta oy kullandı. Oy pusulasında AKP, CHP, Vatan Partisi ve Saadet Partisi’nin yanı sıra 17 de bağımsız aday yer aldı. Millet İttifakı’nın adayına yapılan haksızlığa ve yaşanan hukuksuzluklara tepki gösteren İstanbullular, 31 Mart’ta 24 bin olan oy farkını, İmamoğlu lehine yaklaşık 800 bine çıkardı!

27 İLÇEDE İMAMOĞLU ÖNDE

Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart’ta yüzde 47,7 olan oy oranını resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 54.1’e çıkardı. Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ın oy oranı ise yüzde 48.6’dan yüzde 45.09 geriledi. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’un neredeyse bütün ilçelerinde oy oranını yüzde 4-5 oranında artırdığı görüldü. Resmi olmayan sonuçlara göre 12 ilçede Binali Yıldırım ipi göğüslerken, 27 ilçeyi ise İmamoğlu önde tamamladı. Ekrem İmamoğlu, 4 milyon 169 bin 765 olan oy sayısını yaklaşık 4 milyon 699 bine çıkardı. Binali Yıldırım’ın oy sayısı ise 4 milyon 156 binden 3 milyon 921 bin seviyelerine geriledi.

AA, SAATLERCE VERİ PAYLAŞMADI!

31 Mart’taki karartma operasyonuyla tarihe geçen Anadolu Ajansı, dün de veri girişini saatler sonra yaptı. Sandıklar 17.00’da kapandıktan sonra Anka Haber Ajansı televizyon ve gazetelere veri girişi yapmaya başladı. Sandıkların yüzde 10’u açıldığında Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 53’lerdeyken, rakibinin oy oranı yüzde 43 civarındaydı. AA ise tam bir sessizliğe gömüldü. Ajanstan 18.45’te yapılan açıklamada, “İBB seçim sonuçlarına dair veriler 19.30’da paylaşılacaktır.” denildi.

YSK SEÇİM YASAĞINI 19.15’TE KALDIRDI

Bugüne kadar bütün seçimlerde 18.00 sularında seçim yasağına dair açıklama yapan YSK da 19.00’a kadar susmayı tercih etti. YSK’dan 19.00’da yapılan açıklamada yasağın 19.15’de kaldırılacağını açıkladı. Ve AA, ilk verilerini 19.13’te geçmeye başladı! AA’nın geçtiği ilk verilere göre sandıkların yüzde 95’inde sayım bitmişti ve Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 54 seviyelerindeydi. AA, oy farkını 19.14 saati itibariyle 697 bin 486 olarak açıkladı.

Binali Yıldırım: İmamoğlu’nu kutluyorum

Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım saatler 19.15’i gösterdiğinde kameraların karşısına geçti ve rakibini tebrik etti. Yıldırım, “Seçimleri rakibim Ekrem İmamoğlu önde götürmektedir. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum. Seçim demek demokrasi demektir. Bu seçimler de Türkiye’de demokrasinin en iyi şekilde işlediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bundan sonra Ekrem İmamoğlu arkadaşımızın İstanbul’a güzel hizmetler yapmasını temenni ediyorum. Yapacağı çalışmalarda da kendisine yardımcı olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Ekrem İmamoğlu: ‘İstanbul’da ayrıştırma dönemi bitmiştir’

Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, 19.35’te kameraların karşısına geçti. “İstanbul’da herkes için yeni ve ortak bir sayfa açılıyor.” diyen İmamoğlu, milletin kendisine yapılan haksızlığın hesabını kestiğini söyledi. İmamoğlu, “Sandıklardan oy pusulalarının yanı sıra bir de hesap pusulası çıktığını duyurmak isterim. 31 Mart’tan bu yana yapılan haksızlığın hesabı o tanımladığım bir avuç insana kesilmiştir. Bu İstanbul’da herkesin yeni ve ortak bir sayfa açması anlamına geliyor. İstanbul’da artık adalet, eşitlik hoşgörü olacak, kibir ve ötekileştirme bitecek. 16 milyon İstanbullu demokrasiye olan inancımızı, adalete olan güvenimizi perçinlemiştir. Bunu sadece bana oy verenler değil, tüm vatandaşlarımız sağlamıştır.” dedi.

MİLLET HESABI KESTİ

Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da artık ‘ayrışma’ döneminin sona erdiğini anlattı: “Bu seçim bir çok ön yargıyı da yok etmiştir. Biz sevgi ve saygı ortaklığında buluşmuştur. Artık ayrıştırma dönemi bitmiştir. Siyasi görüşü ne olursa olsun, liyakat, çalışkanlık, millete hizmet aşkı olan herkes benimle çalışabilir. Parti merkezlerinden alınan referans kağıtlarıyla işe girme dönemi bitmiştir. Partiler kutsal yapılar değildir, tabu değildir. Partiler bir amaç değildir, hizmette araçtır. Partiler gibi liderleri de kutsal değildir. Parti başkanı, belediye başkanı, cumhurbaşkanı fark etmez. Liderlerin yeri milletin üstü değil milletin içidir.”


LİDERLER NE DEDİ?

Erdoğan: İmamoğlu’nu tebrik ediyorum

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Haziran’dan zaferle çıkan Ekrem İmamoğlu’nu sosyal medya üzerinden tebrik etti. Erdoğan, 21.10 sıralarında yaptığı paylaşımlarda, “Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ediyorum. Bundan önce olduğu gibi önümüzdeki süreçte de demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, ülkemizin barış, refah ve istikrarından taviz vermeden, Cumhur İttifakı’nın ilkeleri çerçevesinde, birlik ve beraberlik içinde, 2023 hedeflerimize yürüyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Demokrasi destanı yazdık

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise İstanbul seçimi sonuçlarını parti otobüsü üzerinde partililere seslenerek değerlendirdi. Şunları söyledi: “Kapalı kapılar ardından demokrasiye darbe yapıldı. İstanbullulara güveniyordum. İstanbullular bu darbeyi sonlandıracak diyordum. Ve Allah’ın izniyle 800 bin oy farkla bunu çözdük. Herşey adalet yürüyüşüyle başladı. Adalet istedik, huzur ve hak istedik. Hukuk dedik. Bütün dünyaya sesimizi duyurduk. Getirmek istemediler. engellemek istediler. Bütün engelleri el birliğiyle aştık. En son İstanbul’da aştık. Ve bizler hep birlikte emin olun bir demokrasi destanı yazdık. Her türlü baskıya rağmen, kullandıkları devletin bütün imkanlarına rağmen bu ülkenin insanı baskıdan yana değil, demokrasiden yana tercihini koydu ve demokrasiyi şahlandırdı. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırıyoruz. Ve bunu büyüteceğiz. Tarihin en önemli süreçlerinden birini yaşadık. Artık hiç bir güç mazbatayı vermemezlik edemez. Artık bu saatten sonra kapalı kapılar ardında millet iradesine darbe yapamaz. Artık saraylarda oturup egemen olarak herkesi etkileyeceğini düşünenler halkın iradesine saygı duymak zorundadırlar. Artık Türkiye gerçek gündemine dönmeli.”

Bahçeli’den ‘erken seçim’ tepkisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın hezimet yaşadığı 23 Haziran seçimlerine ilişkin ilk değerlendirmesinde ‘erken seçim’ söylentilerine tepki gösterdi. Bahçeli, “Ülkemizi uzun bir süre meşgul eden 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Seçimi tamamlanmış, resmi olmayan geçici sonuçlar belli olmuştur. İstanbul’da milli iradenin tercih ve eğilimi ortaya çıkmıştır. Sandık demokrasinin namusudur ve herkes tarafından titizlikle saygı duyulmalıdır. Türkiye artık esas gündemine dönmeli, seçim süreci kapanmalıdır. Bu kapsamda yeni bir erken seçim bahsi açmak ülkemize yapılacak en büyük kötülükler arasındadır.” ifadelerini kullandı.

Akşener: Milletimiz sandığa yapılan darbeye cevap vermiştir

ukraynahaber.com

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimin kazananının Türk milleti olduğunu söyledi. İstanbul’da bulunan Akşener, “Şimdi herkes başını iki elinin arasına almalıdır, seçimi doğru okumalıdır. Milletimiz ben yaptım oldu diyenlere söz de, karar da benim demiştir. Milletimiz bu ülkenin tapusu ortaktır ve ben de hissedarım demiştir. Aziz milletimiz 31 Mart seçimlerinin ardından 6 Mayıs’ta YSK eliyle yapılan sandık darbesine olgunlukla ve kararlı cevap vermiştir. Demokrasi tarihimiz millet iradesini yok sayanlara bizzat milletimizin verdiği derslerle doludur.  Milletimiz bu zihniyetin kulağını çekmiştir. İstanbul’u biraz morartmıştır. Bu seçimin kazananı milli iradedir, Türk milletidir, İstanbul’dur.” dedi.


Tr724 YAZARLARI SONUÇLARI YORUMLADI

Bülent Korucu: Kazanan Ekrem İmamoğlu; peki kaybeden kim?

Binali Yıldırım ne demişti ilk yenilgide “Seçimde adaylar yarışmadı, bunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla adaylardan biri kaybetti biri kazandı diye değerlendirmek çok sağlıklı olmaz.” Erdoğan bu faturadan kaçabilir mi? Bence Yıldırım erken açıklamayla Erdoğan’a manevra alanı bırakmadı. İlk iptalden önce de “Ben kaybedilmiş bir seçimi, kazanmak için uğraşacak bir insan değilim. Benim hassasiyetim, bizlere verilen oyların yerli yerine gidip gitmediğinden emin olmak” demiş yandaş tepkisi çekmişti Müdahaleyle kapanmayacak farkı görünce, demokrasi ve sandık güzellemesi yapmaları mide bulandırıcı. Seçimi iptal ettiren, rakibe etnik ayrımcılık temelli hareket eden, zillet ittifakı, terörün ve dış güçlerin adayı diye bölücülük yapan kimdi? Bu kadar pişkinlik onlara bile fazla. AKP’liler ve trolleri hesaptan muhasebeden dem vuruyor. Erdoğan’a ‘kaşının üstünde kara var’ diyecek bir babayiğit var mı? Yok! Dayağı yine semer yiyecek…

Adem Yavuz Arslan: ‘Müesses nizam’ Erdoğan’ın üstünü çizdi. Yeni yüzler yeni söylemler zamanı..

Erdoğan ve Öcalan seçimin açık ara kaybedeni oldu. Herkes ‘Erdoğan ne yapacak ?’ diye soruyor. Bence yanlış soru. Esas soru ‘Bahçeli ne yapacak ?’ olmalı. Bu arada dünya basınına yansıyan “Demokratik Türkiye tablosu” Erdoğan’ın oyun planının bir parçasıydı. Kısmen de olsa amacına ulaştı. Herşey bir yana, seçim için 15 Temmuzu istismar eden paylaşımlar yapan, sandığa giden seçmene ’15 Temmuz’u unutmayın’ diyen Hilal Kaplan gibi tipleri de unutmayın. 15 Temmuz’un ardındaki failleri daha kolay görürsünüz. Erdoğan’ın agresifleşip, sertleşeceğine yönelik analizlere katılamıyorum. Aksine dilini yumuşatıp inanmasa da demokrasi vurgusu yapacak, yeni müttefikler bulmaya çalışacaktır. Mevcut müttefikleri ne kadar izin verir bilinmez ama Erdoğan tek çaresinin bu olduğunu görüyor.

Erhan Başyurt: Erdoğan+Bahçeli+Öcalan kaybetti! Demokrasi ve özgürlük kazandı

Demokrasiye ve ülkeye zarar vermeye değdi mi eyyy AKP? Muhalefet sandık sonuçlarını toplayarak, AA ve iktidara hile yapacak zaman ve fırsat bırakmadı…

Abdülhamit Bilici: Ankara’dakiler kibir, israf, zulüm ve ilkesizlikte haddi aştığında, dur diyecek bir İstanbul’un olması Türkiye için eşsiz bir ayrıcalık

Zaten uzatmaları oynayan bu antidemoratik dönem de öncekiler gibi er geç sona erecek. Ülkeyi seven sağduyu sahibi herkesin, ayrım yapmadan tüm vatandaşlar için hukuk ve demokrasiyi garanti edecek, aynı batağa düşmeyi önleyecek bir yapının nasıl kurulacağına kafa yorması zamanıdır. 23 Haziran’da işe yaramayan ve Binali Yıldırım’la birlikte sandığa gömülenler:

-Toplumu,özellikle de Kürtleri aptal yerine koyma siyaseti

-Öcalan kartı -Havuz medyası

-15 Temmuz sömürüsü

-Fetö yaftası

-Teravih mitingçisi Diyanet

-Zulüm&hırsızlığn fetvacıları

-Pontus/Zillet karalamaları


124 kişi hakkında işlem yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, oy kullanımı sırasında seçim kanununa muhalefet ettiği gerekçesiyle 124 kişi hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Kent genelinde devam eden oy kullanma işlemleri sırasında, oy pusulası fotoğrafı çekmekten 43, tartışma ve münakaşa çıkarmaktan 22, beraber oy kullanmaktan 9, başkasının yerine oy kullanmaktan 3, silah kanununa muhalefetten 4, tehdit ve hakaretten 4, telefonla kabine girmekten 14, oy teşhiri yapmaktan 5 ve siyasi içerikli kıyafetler giymek, alkol kullanmak ve sandık başlarında slogan atmak gibi genel muhalefetten 7 kişi olmak üzere 124 kişiye adli ve idari işlem yapıldı.


Yanlış mühürlü zarflardaki oylar geçerli sayılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy verme işlemleri sürerken, zarfların üzerindeki mühür tartışma yarattı. Bazı sandıklarda bulunan zarflarda ‘Milletvekili seçimi’ mührü basılıydı. Bazı zarflarda ise hiç mühür yoktu. Bazı zarflarda ise mürekkebin diğer tarfa da geçmesi nedeniyle ikiden fazla mührün bulunduğu belirlendi. AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel ile CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’ya başvurarak durumu bildirdi ve karar istedi. Yapılan değerlendirme sonrası YSK, oyların geçerli sayılmasına karar verdi.

Tr724 | İLKER DOĞAN, TURGUT EFE KARA, ERMAN YALAZ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]