Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündemVideo

Poroşenko, Ekümenik İstanbul Patrikliği’nin Tomos kararı üzerine ulusa seslendi

Ukrayna kilisesinin bağımsızlığını (otosefal) kazanması sorununu çözüme kavuşturma amacıyla İstanbul'da toplanan konsil (sinod) Tomos* kararını açıkladı.

Ekümenik İstanbul Patrikliği aylık konsil (sinod-meclis) toplantısı sonunda Ukrayna’nın kilisesi için Tomos (başpiskoposun verdiği yerel kilise düzenleme kararıdır: Tomos) vermesi üzerine Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ulusa seslendi.

Ukrayna halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılan Tomos haberi sonrası ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Poroşenko, Sevgili Ukraynalılar , Bugün, Kutsal Ekümenik Patrikhanenin Kutsî Yazısında, Ukraynalı Ortodoks Kilisesi’nin otosefal kurulmasıyla ilgili tarihi kararlar alındı. Tomos ile Ukrayna Kilisesine Bağımsızlık Verme metninin yanı sıra birleştirici bir Ortodoks Konseyi toplanması kararı da onaylandı.” dedi.

Otosefal kilisenin kurulacağı tarihi bilahare Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından tarihin açıklanacağını belirten Poroşenko, Tomos’un ruhani bağımsızlığın bir göstergesi olduğunu belirtti.

Poroşenko, Tomos kararı ile birlikte Ukrayna Kilisesi, Ekümenik Ortodoksluğun oluşturulduğu on beş bağımsız Ortodoks kilisesinden biri olacağını söyledi.

Poroşenko, “Devlet zaten yapabileceği ve yapması gereken her şeyi yaptı. Müzakerelerimiz birkaç yıl sürdü. Kararın alınması her şeyden önce Ekümenik Patrikliğe bağlıydı. Biz Ukraynalılar, sevgisinden ve Ukrayna’ya olan ilgisinden ötürü Kutsî Ekümenik Patrik Bartholomeos’un lâhutîliğine müteşekkiriz.” dedi.

www.UkraynaHaber.com

Bağımsızlık işlemini tamamlamak için sadece bir adım kaldığını ifade eden Poroşenko, “Ortodoks hiyerarşilerimiz birleştirici bir kiliseyi bir araya getirmeli ve kiliseleri bir arada tutmalıdır. Seçilen başpiskopos, Tomos’u Ekümenik Patrik Bartholomeos’un elinden alma şerefine nail olacak.” diye konuştu.

Moskova’ya, Rus devlet ve kiliselerine, üniformalı istihbaratçıları ve kilisecilerine de önemli ikazlarda bulunan, Poroşenko konuşmasını, “Unutmayın Rab bizimle birlikteydi, çünkü bağımsızlığımız için haklı bir mücadele veriyoruz ve Tomos bu yolda tarihi bir olaydır. Allah’a şükür ve Ukrayna yaşasın! “ şeklinde bitirdi.

İstanbul’da 27 Kasım tarihinde başlayan Sinod toplantısının neticesinde Ekümenik Patriklik Ukrayna’ya Tomos verilmesine karar verdi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev

| [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Fotoğraflar: Mykhailo Markiv

Ekümenik Patrik Bartholomeos: Tehditlerden korkmuyoruz, Ukrayna bağımsız olacak

Ekümenik Patrik Bartholomeos: Tehditlerden korkmuyoruz, Ukrayna bağımsız olacak

Ekümenik Patrik Bartholomeos: Tehditlerden korkmuyoruz, Ukrayna bağımsız olacak

Ekümenik Patrik Bartholomeos: Tehditlerden korkmuyoruz, Ukrayna bağımsız olacak

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]