Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaFoto Galeri

Erdoğan: Rusya güvenilir bir dost!

Ukrayna menfaatlerine ters düşen TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün tamamlanması dolayısıyla İstanbul’da tören düzenlendi. Törene Türkiye Reisi Recep T. Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin birlikte katıldı.

Türkiye Reisi Recep T. Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin denizden geçen kısmının tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Pazartesi günü İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve “TürkAkım Projesi: Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni” adını taşıyan törende iki lider birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, “TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” dedi.

Erdoğan Rusya’nın ‘uzun vadeli işbirliği’ yapabilecek ‘güvenilir bir dost ve doğalgaz tedarikçisi’ olduğunu söyledi. Dahası, Rusya ile ilişkilerin ‘hiçbir zaman diğer ülkelerin dayatmalarına’ göre belirlenmediğini vurguladı.

ERDOĞAN İLE PUTİN’İN KONUŞMALARINDAN SATIR BAŞLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından notlar;

■ TürkAkım Rus dostlarımızla beraber emek harcadığımız tarihi nitelikte bir projedir.  TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.

■ Buradan gelecek gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz.  Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.

■ Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.  Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik.

Puti’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlar:

■ Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız.

■ Doğal gazı Doğu ve Güney Avrupa’ya taşıyacak ve bu Türkiye’yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Türkiye ekonomisine güç katan sevkıyat yapıyoruz.

■ Sayın Erdoğan’a gösterdiği siyasi irade ve cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Cesaret olmadan projeyi yürütmek mümkün olmaz.

■ Türkiye’nin nükleer santrali Akkuyu Rusya ve Türkiye arasında bir simge olacaktır. İki halkımız arasında dostluğun da simgesi olacaktır.

Putin: Güven olmadan böyle projeleri hayata geçirmek mümkün olmaz

“Türk Akımı, Türkiye’yle çok zor problemleri çözmek için yaptığımız işbirliğinin ne kadar etkili olduğu gösterdi” diyen Rusya lideri Putin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türk Akımı’nın karadan geçen kısmı da denizden geçen kısmı kadar büyük bir hızla inşa edilecek ve 2019 sonunda tamamlanacak. Türk Akımı, Avrupa’ya gaz sevkiyatının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Putin, “Projenin gerçekleşmesi için gösterdiği siyasal irade ve cesaretten dolayı Erdoğan’a teşekkür ederim. Güven olmadan böyle projeleri hayata geçirmek mümkün olmaz” ifadesini kullandı.

Putin: Türk Akımı, Türkiye’yi doğalgaz merkezi haline getirecek

‘TÖREN SONRASI ERDOĞAN VE PUTİN BİR ARAYA GELDİ’

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin Mabeyn Köşkü’ne geçti. İki lider Beşiktaş’ta bulunan Mabeyn Köşkü’nde basına kapalı olarak ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.

www.UkraynaHaber.com

TürkAkım Projesi deniz bölümünün tamamlanma törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin Mabeyn Köşkü’nde ikili görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e, yazar Alev Alatlı’nın “Dünya Nöbeti – Gogol’un İzinde 2. Kitap” adlı eserinin Rusça’sını hediye etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul’daki temaslarını tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı.

Rus lideri taşıyan özel uçak, Atatürk Havalimanı’ndan saat 18.00’de havalandı.

Putin’i, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Türk ve Rus ilgililer uğurladı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]