Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna ile Suriye ilişkilerinde yeni dönem

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Ukrayna’ya yaptığı ilk resmi ziyaret ile Ukrayna ile Suriye arasında yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile Esad’ın baş başa görüşmesi akabinde iki devlet heyetleri arasında da geniş kapsamlı görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerde Yanukoviç, karşılıklı ziyaretlerin, Ukrayna-Suriye işbirliğinin geliştirilmesi için yeni fırsatlar oluşturacağını belirterek, iki ülke ilişkilerin geliştirilmesinin vatandaşların menfaatine olacağını söyledi. Suriye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin bölgesel işbirliğinin gelişmesine de katkısı olacağını ifade eden Yanukoviç, Suriye’yi Ortadoğu’nun parlayan bir yıldızı ve güçlü ticaret ortağı olarak tanımladı.

Yanukoviç, Esad ile bilim-teknik, ekonomik ve insani alanlarda da ikili işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını belirtti.

Esad ziyareti ile birlikte Ukrayna ve Suriye arasında somut adımların atıldığına işaret eden Yanukoviç, iki ülke arasında deniz ulaşımının sağlanması için iki ülke limanları arasında işbirliğini içeren bir protokolünde imzalandığını bildirdi.

Beşşar Esad ise Kiev’deki resmi temaslarının çok verimli geçtiğini belirterek, Ukrayna ile Suriye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının önemine değindi. Esad anlaşmanın gelecek yıl Şubat ayına kadar yetişmesini ümit ettiğini söyledi.

Ulaşımın iki ülke ilişkilerindeki anahtar kelime olduğuna dikkat çeken Esad direkt Şam ile Kiev arasında uçak seferlerinin başlaması için fizibilite çalışmalarının başlatılması gerekliliğine dikkat çekti.

Esad, Ukrayna’nın siyasi istikrara kavuştuğunu, bölgesinde aktif ve etkili bir aktör olduğunu belirtti.

Resmi görüşmeler akabinde iki ülke yapılan anlaşmalar için imza töreni düzenlendi.

Suriye ile Ukrayna arasında; iki ülke vatandaşlarının karşılıklı ziyaretlerini kolaylaştırmaya yönelik konsolosluk anlaşması, Ukrayna Ulusal Haber Ajansı “Ukrinform” ile Suriye Haber Ajansı “SANA” arasında haber ve bilgi alışverişine imkân tanıyacak işbirliği anlaşması, tarım bakanlıkları arasında yaş sebze-meyvenin karantina ve koruma anlaşması, Ukrayna’nın İliçevskiy Liman ile Suriye Tartus arasında işbirliği anlaşması, iki ülke devlet kalkınma ve yatırım ajansları arasında işbirliği anlaşması ve Ukrayna ile Suriye tabi kaynaklar bakanlıkları arasında jeoloji ve maden kaynaklarının kullanımı alanında bilimsel ve teknik işbirliğine imkân sağlan bir dizi anlaşma imzalandı.

 

Yunus Erdoğdu Kiev Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]