Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Can Dündar: Ortada bir suç var ama o bizim suçumuz değil, iktidarın suçu!

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, hakkında çıkarılan "gıyabi tutuklama" ve "Belçika'dan iadesi istenmesi" kararlarına tepki gösterdi.

INTERPOL’den “kırmızı bülten” talep edilmesinin Türkiye’yi uluslararası camiada rezil edeceğini savunan Dündar ayrıca Belçika’da ikamet etmediğini belirtti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara gazetede yer verdikleri gerekçesiyle “gizli belge ve bilgileri açıklamak” suçundan Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a 5 yıl 10 ay, Ankara temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl hapis cezası veren yerel mahkeme kararını bozmasının ardından dava dosyası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmıştı. MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin davada hakkında yakalama kararı bulunan Can Dündar hakkında gıyabi tutuklama ve Belçika’dan iadesi prosedürüne esas olmak üzere Adalet Bakanlığı ile yazışma yapılması karara bağlanmıştı.

Periscope yayınında konuşan Dündar, şunları kaydetti:

Bugün yine az önce, havuz medyası haberi sevinçle girdi. Benim hakkımda tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarıldığına dair haberler. Böyle bir şey yok, onu söyleyeyim. MİT TIR’ları davasında biliyorsunuz, Yargıtay mahkemenin kararını bozdu. Neden bozdu? Her duruşmada söyledik, basın kanuna göre 40 gün içinde açılması gerekiyordu davanın. Dolayısıyla biz şu an beraat etmiş durumdayız. Tabii ki bunu söyleyemezlerdi. Bir anda, Erdoğan’ın hedefi olmuş davanın sanıkları için beraat etti diyemezlerdi. 20 yıla kadar cezası var, biz zaten yargılanmıştık casusluktan. Delil bulamamışlardı. Bu sefer bir delil buldular. Suriye’nin BM büyükelçisi Türkiye’yi şikayet etmiş. Demek ki bir gazeteyi okuyan büyükelçi, bizim hakkımızda bir delil sunabiliyormuş. Dolayısıyla Yargıtay mahkemeden almış dosyayı ve gıyabında tutuklama kararı çıkarmış. Takiben INTERPOL’den kırmızı bülten talep etmiş. Ülkeler ancak INTERPOL’e başvurabiliyor kırmızı bülten için. INTERPOL, Türkiye’nin hangi amaçla kimleri tutuklamak istediğini bildiği için bunlara kulak asmıyor. Çünkü çok iyi biliyorlar ki burada yargılanan gazeteciliktir.

Fikir özgürlüğünün INTERPOL takibine alınması söz konusu değildir. Türkiye’yi de rezil edecek bir başvurudur bu. Belçika’dan iadesi için Adalet Bakanlığı’na başvurmuşlar. Ben onu düzelteyim, ben Belçika’da değilim. Bunlar, INTERPOL’ün ne kadar dikkatli olması gerektiğine de kanıt sunuyor. Ortada bir suç var ama o bizim suçumuz değil, iktidarın suçu. Kimse içerikten bahsetmiyor, bu Türk halkını haberi olmadan Suriye ile savaşa sokacak bir skandaldı. Bir gün yargılanacaklar ve mahkum olacaklar. INTERPOL onlar için yakalama kararı çıkaracak.

KIRMIZI BÜLTEN SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Can Dündar’ın yakalanarak Türkiye’ye gönderilmesi için Interpol’e Kırmızı Bülten başvurusu yapılmasına karar verdi.

Ancak bu karar, Dündar’ın Türkiye’ye gönderilmesine yol açmayabilir.

Mahkeme kararının öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından incelenmesi, uygun görülürse Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekecek.

Emniyet’in başvurusu sonucunda karar merkezi Fransa’da bulunan Interpol’e gönderilecek.

Interpol Dündar’ın yakalanması ve Türkiye’ye iadesine yönelik talebi, üyesi olan 192 emniyet teşkilatına iletecek.

Ancak Interpol’un ilettiği talebin bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Yani Can Dündar’ın bulunduğu ülkeler bu kararı siyasi gerekçelerle uygulamaya koymayabilir.

Dündar, kararın uygulamaya konulması sonucu bulunduğu ülkede gözaltına alınsa ve tutuklansa bile orada yapılacak yargılama sonucunda Türkiye’ye iadesi çeşitli gerekçelerle uygun görülmeyebilir.

Türkiye’nin talepleri kabul edilmemişti

Türkiye daha önce Yunanistan’a kaçan sekiz asker, eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve yazar Doğan Akhanlı için çıkardığı Kırmızı Bülten’lerden bir sonuç alamamıştı.

Ağustos 2017’de Türkiye’nin talebiyle İspanya’nın Granada kentinde gözaltına alınan Alman vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı, serbest bırakılmıştı.

Türkiye’nin kararı sonucu Şubat 2018’de Prag’da gözaltına alınan Salih Müslim de serbest bırakılmıştı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]