Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Şair Lesya Ukrayinka’nın 140. doğum yıl dönümü kutlanıyor

Hz. Muhammed ile Hz. Aişe’nin arasında geçen diyaloğu Ukrayna halkına kazandıran ülkenin gelmiş geçmiş en büyük şairi Lesya Ukrayinka’nın doğumunun 140. yıldönümü kutlanıyor.

Lesya Ukrayinka’nın doğumunun anma etkinliklerinin merkezi Ukrayna’nın batısında 25 Şubat 1871’de şairin dünyaya geldiği Novograd-Volyn şehri oldu.

Lesya Ukrayinka’nın doğum gününde Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç de halkı canlı yayında kutladı. Yoğun programı nedeniyle bölgelerdeki kutlamalara katılmayacağını söyleyen Yanukoviç, canlı yayında televizyon ekranlarından etkinliklere katılanlar ile görüştü.

Ukrayna’da ana muhalefet lideri Yuliya Timoşenko ise, cumhurbaşkanını ülkenin milli değerlerine sahip çıkmamakla suçladı. Timoşenko yaptığı açıklamada, Yanukoviç’in kadın şairin anısına sahip çıkmamasını, sadece canlı yayında kutlamasını ve valinin davetine icabet etmemesini eleştirdi.

HZ. MUHAMMED İLE HZ. AİŞE’NİN DİYALOGUNU YAZDI
Türk ve İslam kültürünü yazdığı Ukraynaca eserler ile Ukrayna halkına tanıtan Lesya Ukrayinka, hakkında Cihan Haber Ajansı’na bilgi veren Doç. Dr. Ömer Dermenci; “Ukrayna’nın en büyük şairlerinden olan Lesya Ukrayinka, Kırım ve Mısır gibi Türk ve İslam kültürünün yaşandığı yerlerde bulunmuştu. Bulunduğu zamanlarda yazdığı yazılar da yine bu niteliktedir” dedi.

Şair, Ukrayinka’nın Türkler tarafından bilinmeyen çok sayıda eseri olduğuna dikkat çeken akademisyen Ömer Dermenci, “Bunlardan en önemlisi, 1907’de, evlendiği yıl yazdığı, bir aile hikayesinin anlatıldığı ‘Ayşa ta Muhammed’ adlı, Hz. Muhammed (a.s.m) Hz. Aişe (r.a.) arasında geçen, Hz. Aişe’nin, vefat eden eski eşi Hz. Hatice’yi kıskanışını tasavvur eden bir drama eseridir. Ayrıca ömrü yetmediği için tamamlayamadan bıraktığı ‘İkbal Hanım’ adlı uzun bir hikâyesi de mevcuttur. Mısır’da bulunduğu zamanlarda yazdığı yazılar da yine bu niteliktedir” diye konuştu.

ÇAĞDAŞ UKRAYNA’NIN FİKRİ MİMARLARI: LESYA UKRAYİNKA (1871-1913)
Mahlası Lesya Ukrayinka’nın olan şairin gerçek adı Larisa Kosaç. 42 sene gibi uzun sayılmayacak ömründe bir taraftan sürekli hastalıklarla boğuşurken diğer taraftan Ukrayna’nın gelecek nesillerine inanılmaz derecede önemli ve büyük bir kültür mirası bıraktı.

Zengin ve soylu bir ailenin kızıydı. Aynı zamanda edebiyatta ve diğer kültürel konularda oldukça imrenilecek yeteneğe sahipti. Hayatı bir hastalıktan ötekinin pençesine düşmekle geçen kadın şair Ukrayinka, 42 yaşında Gürcistan’daki Surami kasabasında dünyaya veda etti.

ÇOK SAYIDA ESERİ UKRAYNACAYA KAZANDIRDI
Lesya Ukrayinka son derece zengin dili olan sayısız şiiri, tiyatro eserini Ukraynacaya kazandırdı. Ayrıca Ukrayna kültürünün bugüne kadar gelebilmiş pek çok elementi yine ona borçludur. Eski halk ezgilerinin, sanatlarının, dilinin kayda geçirilmesi için hem bizzat çalışmış hem de bu çalışmaları finanse etmişti. Önemli eserlerinden “Lisova Pisnya – Orman Türküsü”, “Boyarınya – Soylu Hanım” gibi tiyatroları, “Taka Yiyi Dolya – Kaderi Böyle”, “Bida Navçit – Musibet Nasihattir”, “Jal – Yazık” hikayeleri, “Na Krılah Pisen – Türkülerin Kanatlarında”, “Dumkı ta Mriyi – Düşünceler ve Hayaller”, “Vidhukı – Tepkiler” gibi şiir kitapları sayılabilir.

Bugünkü Ukrayna’da neredeyse her şehirde onun adını taşıyan kütüphaneler, müzeler, tiyatrolar ve bulvarlar mevcuttur. Ayrıca Ukrayna parası hrivnyanın 200’lük banknotlarda da Lesya’nın resmi vardır.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

 

www.ukraynahaber.com 

10 saat önce · · · Paylaş

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]