Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
MedyaYunus Erdoğdu

[VİDEO] Ukrayna televizyonu Ermeni meselesini Yunus Erdoğdu’ya sordu

Son dönemde "soykırımın" kelimesinin bazı çıkar çevrelerinin menfaatlerine hizmet edecek şekilde kullanıldığına dikkat çeken Erdoğdu, Fransa'nın öncelikle kendi tarihine bakması gerektiğini belirtti.

Moderatörlüğünü Savik Şuster’in yaptığı Ukrayna’nın en popüler sosyal ve siyasal tartışma programı “Şuster LIVE”‘de Fransa Senatosu’nun Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifini kabul etmesi konusu işlendi.<

Devlet kanalı Perşiy (Birinci) ve haber kanalı Era TV’de her hafta Cuma akşamı 21.25’te başlayan eş zamanlı canlı yayınlanan programda Fransa Senatosu’nun aldığı karar bütün yönleriyle ele alındı.

Ukrayna’nın en çok seyredilen şov programında, Kıyiv’de yaşayan; Fransız, Ermeni ve Türklerin daha önce kaydedilen röportajları yorumsuz bir şekilde canlı yayında stüdyodaki konuklar ve ekrandaki izleyicilere ulaştırıldı.

Ukrayna’da devam eden yeni anayasa tartışmaları ve muhalefetin mahkemelerdeki tutukluluk sürelerinin uzunluğuna itirazlarının işlendiği yayının sonunda dünya gündemindeki Ermeni yasa tasarısı masaya yatırıldı.

Konuya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Ermeni tasarısını geçireceği öngörüsü ile başlayan Savik Şuster, Türkiye’nin ise Fransa’ya karşılık olarak; askeri, siyasi, iktisadi alanlarda yaptırım uygulayabileceğini söyledi.

Programın jeneriğinde; yasa tasarısının senatodan geçtiği andaki Ermeni diasporasının sevinç gösterileri, tehcir görüntüleri, Ermeni kaynakları, Başbakan Recep T. Erdoğan’ın konuşması ve Fransa Dışleri Bakanı Alain Juppe’nin yasayı ‘gereksiz’ olarak nitelendirdiği görüntülere yer verildi.

Tarafların görüşlerinin verilmesine ise Fransız gazeteci Sofi Lambroskini’den başlanıldı. Fransız gazeteci Lambroskini, olayın iki yönü olduğunu belirterek 1915 olaylarının hatırlanması gerektiğini ancak Fransa’da ifade özgürlünün de korunması şart olduğunu söyledi.

Büyük annesinin 1915 döneminde çektikleri acıları ve yaşananları kendisine anlattığını ifade eden Ermeni İşadamı Sergey Arutyunyan ise soykırımı yapıldığını savunarak sadece Ermeni değil bütün halklara yapılan soykırımın tanınmasını istedi.

Yayında bir Ermeni üniversite öğrencisine de söz verilmesi dikkat çekti. Türk tarafından ilk olarak UkraynaHaber.com genel yayın yönetmeni Yunus Erdoğdu’nun görüşü yayınlandı.

Son dönemde “soykırımın” kelimesinin bazı çıkar çevrelerinin menfaatlerine hizmet edecek şekilde kullanıldığına dikkat çeken Erdoğdu, Fransa’nın öncelikle kendi tarihine bakması gerektiğini belirtti.

Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecinde milyonlarca Türk’ün de hayatını kaybettiğinin görmezden gelindiğini ifade eden Erdoğdu; “O dönemde Osmanlı Devleti bir çok cephede savaşıyordu. Yaşanan olaylar savaştı. Savaşta Türk ve Ermeni tarafının can kaybı olmuştur. Soykırımı nedir? Gerçek soykırımını Kırım’da Stalin’in yaptığıdır. Kırım’da bir tane bile Tatar bırakmadı. Fransızlar, Cezayir’de bir milyondan fazla Arabı öldürdü işte bunlar soykırımıdır. Çarlık Rusya’sının dağılma sürecinde, beyaz ve kırmızı taraflardan milyonlarca insan öldürülmesinin adına savaş ve devrim denilirken, Türkiye’de yaşanan olayları nasıl soykırımı olarak niteliyorsunuz?” dedi.

Ukrayna’da yaşayan ve Türkiye adına konuşan ekonomist Selçuk Büyükkok ise; “Sarkozy, gelecek seçimlerde ülkesindeki 500 bin Ermeni’nin oyunu almak için bu yasa tasarısını destekliyor. Ama Sarkozy nedense Fransa’da yaşayan 500 bin Türk’ü unutuyor” diye konuştu.

Programın sonunda, Türkiye’nin yeni Ukrayna Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın görüşlerine de yer verildi.

Büyükelçi Samsar ise şunları söyledi; “Parlamentolar tarihi konularda karar almasını doğru bulmuyorum. Üstelik alınan karar bilimsel araştırma ve ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktadır. Tarihi tarihçilere bırakmamız gerekiyor. Türkiye’nin o döneme ilişkin arşivleri herkese açık. Fransa Senatosu’ndan geçen Ermeni tasarısının, Anayasa Mahkemesi’nden dönmesini bekliyoruz. İçerideki siyasi çıkarlara hizmet eden söz konusu kanunun çıkması durumunda Türkiye gerekli cevabı ivedililikle verecektir”

Ermeni tasarısı hakkında yayınlanan haber bültenleri ve röportajlar sonrasında Şuster, Ukraynalıların yaşayan hadiselerden doğru bir çıkarımaya varabileceklerini söyledi.

Şuster Live’de gündemdeki olayları, karşıt görüşler ve etkili misafirlerin katılımıyla değerlendiriliyor. Canlı yayında yaklaşık 3 saat süren programda stüdyodaki yaşlı ve genç nesil olarak guruplara ayrılan seyirciler de dijital oylama sistemi ile konuşmacılara oy veriyor. Stüdyodaki seyircilerin verdikleri oylar anlık olarak ekranlara da yansıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KIYİV

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]