Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türk okullarına sahip çıktı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak gittiği Ankara’da resmi törenle karşılandı. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’ye gelen ilk cumhurbaşkanı olan Nazarbayev için Beştepe’de askeri tören düzenlendi.

Protokol girişinde bulunan nöbet platformunda, daha öncesi karşılama törenlerinden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli askerler değil özel harekâtçılar nöbet tuttu. Tören kıtasını selamlayan Nazarbayev daha sonra Erdoğan ile ikili görüşmeye geçti.

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

TÜRKİYE YÜZÜNÜ AB’DEN ŞANGAY’A DÖNDÜ
Basın toplantısında Kazakistanlı bir gazetecinin: “Türkiye Rusya ilişkilerine son dönemde Kazakistan’ın katkı sağladığını biliyoruz. Sayın Nazarbayev’in katkıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sorusuna Rusya krizinin çözümü noktasında Aksakal Nazarbayev’in katkılarını unutmanın mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan: “Rusya ile sıkıntılı dönemde sayın Putin ile çok sayıda görüşmesi desteği oldu. Son olarak Özbekistan’daki Şangay zirvesinde benden özel temsilci göndermemi istedi. Kendilerine gönderdiğimiz mektupla bu iş yoluna girmiş oldu. Bu işin barışa tekrar dönüştürülmesinde katkıları oldu. Bu işin başlaması bir milattı. Şu anda o sıkıntılı dönemi geride bırakıp eski günlerimize dönmüş olacağız. Değerli aksakalımızın katkılarını unutmak mümkün değil.” dedi.

TÜRKİYE’NİN ŞANGAY ÖRGÜTÜ’NE KATILMASINI DESTEKLİYORUZ
Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütüne katılması noktasında Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunu belirten Kazak lider Nazarbayev, İpek yolu projesinin Türkiye olmadan gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtti. Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet eden Nazarbayev, yabancı yatırımcı için ülke olarak her türlü desteğe hazır olduklarını vurguladı.

NAZARBAYEV, TÜRK OKULLARINA SAHİP ÇIKTI
İki liderin açıklamalarının ardından Erdoğan basın toplantısını hemen bitirmek istedi. Konuşmasının büyük bölümünü Kazakistan’da eğitim faaliyetlerinde bulunan Kazak-Türk Liseleri’ne ayıran Erdoğan’ın konuşmasının ardından Kazak lider Nazarbayev’in de söyleyecek sözleri vardı.

Nazarbayev durdu ve konuşmak istediğini ifade etti. Nazarbayev, Kazakistan’daki Türk okulları sorusuna büyük devlet adamına yakışır bir cevap verdi. Türkiye’nin endişe ve kaygılarını anladıklarını ifade eden, Nazarbayev, bu okulların devlet kontrolünde olduğunu belirtti. Bu okulların açılmasını rahmetli Turgut Özal döneminde imzaladıklarını vurgulayan Nazarbayev: “Bu okullarda eğitim düzeyi çok yüksek. 9 bin öğrencinin birkaç bini uluslararası yarışmalarda büyük başarı kazandılar. Bu okullarda çalışanların yüzde 90’nı Kazakistan vatandaşı insanlar. Bu okulları biz finans ediyoruz.” şeklinde konuştu.

ukraynahaber

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]