Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye, Rus uçağından sonra Rus uydusunu da düşürdü!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ihlali nedeniyle Rus savaş jetini düşürmesi akabinde, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) da, iktidara dil uzatmaya cesaret eden Sputnik (Uydu)’ya erişim engeli getirdi.

Tedbir kararı ‘sputniknews.com’ alan adresine uygulanırken, Türkiye’den bağlanan kullanıcıların 31 dilde yayın yapan herhangi bir Sputnik sitesine girmesine kısıtlama getirildi.

Sputnik’e ulaşmaya çalışan kullanıcılar, “5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, sputniknews.com hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 14/04/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-56092 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır” yazısıyla karşılaşırken; idari tedbir kararıyla ilgili Sputnik’e herhangi bir bildirimde bulunulmadı.

SPUTNİK’E İDARİ TEDBİR KARARI

TİB’in uygulamaya koyduğu idari tedbir kararı sosyal medyada büyük tepkiyle karşılanırken, Türkiye hükümetine yakın isimler ve medya tarafından ise ‘memnuniyetle’ karşılandı.

Rusya’ya ait Su-24 savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerginleşen Türkiye-Rusya ilişkileri, Sputnik’i iktidara yakın medyanın hedefi haline getirmiş ve Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, bir süre önce Sputnik için ‘iç işgalciler’ tanımını kullanmıştı.

‘KARAR, MİLLİ GÜVENLİK YA DA KAMU DÜZENİNDEN ALINMIŞ OLABİLİR’

Türk yetkililer, TİB’in erişim engelleme kararı hakkında yorum yapmazken; kararı Türk İnternet’e değerlendiren Avukat Gökhan Ahi, idari tedbirin 5651 sayılı kanunun 8A maddesi yani “Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” çerçevesinde alınmış olabileceğini ifade etti.

Siteye erişimin ‘milli güvenlik’ ya da ‘kamu düzeni’ gibi kavramları içeren 8A maddesi çerçevesinde engellenmiş olabileceğini belirten Ahi, şunları söyledi:

“Bunun 24 saat içinde mahkemeye götürülmesi gerekiyor. 48 saat içinde mahkeme kararı çıkmaz ise de, karar kendiliğinden kalkar.

İlginç olan engellemenin URL ile değil DNS ile yapılmış olmasıdır. Yani belli bir ya da birden fazla haber yerine sitenin tamamı engellenmiş. Burada haberin engellenmesi 8A’nın 3cü fıkrasındaki ‘ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda’ kapsamında işlem yapılmış olmalı. Bir nevi ayar verme anlamına gelir.”

‘KULLANICI SIFATIYLA İTİRAZ EDECEĞİZ’
Yaşananlar üzerine Demokrat Haber’e değerlendirmelerde bulunan Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın ‘şaşırtıcı olmadığını’ söyledi. Engelleme kararının Türkiye’de ‘olağan’ hale geldiğini ifade eden Akdeniz, şöyle devam etti:

“Her derde deva ‘milli güvenlik’ ve ‘kamu düzenini’ korumak için Başbakanlığın talebi ile engellemeyi TİB yapmıştır. Yarın sabah da bu idari tedbir kararı Gölbaşı Hakimi tarafından onaylanır. Türkiye’de artık olağan hale gelmiş sansür uygulamaları şimdi de Türkiye dışındaki haber kaynaklarına sıçrıyor. Karara biz mutlaka kullanıcı sıfatı ile itiraz edeceğiz.”

Kaynak: Sputnik

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]