Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu, Çakıcı’yı ziyaret etti

Kırım Tatarlarının Lideri Mustafa Cemilev, Alaattin Çakıcı'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemilev (Kırımoğlu), organize suç örgütü lideri Alattin Çakıcı’yı teknesinde ziyaret etti.

Organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla yargılanıp hüküm giyerek 16 yıl cezaevinde kalan ve Nisan ayında TBMM’de kabul edilen İnfaz Yasası değişikliği ile tahliye edilen Alaattin Çakıcı, Kırım Tatarlarının milli lideri efsanevi isim Kırımoğlu’nu, teknesinde ağırladı.

Kırımoğlu’nun teknesine yaptığı ziyareti Twitter hesabından paylaşan Çakıcı, yazılı bir açıklama ile Avrupa Birliği ve Okyanus ötesi ayrıca Rusya’ya da mesaj gönderdi.

Yazılı açıklamanın başında Kırımoğlu’nun, Çakıcı’nın misafiri olarak teknesinde yemek yediği belirtildi.

ÇAKICI’DAN AVRUPA BİRLİĞİ VE OKYANUS ÖTESİNE MESAJ
Çakıcı, Twitter hesabı üzerinden, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ve okyanus ötesindeki birleşik devletleri (ABD)’yi Sovyet zulmüne maruz kalan Kırım Türk Halkı için sessiz kalmakla suçladı.

Çakıcı yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;
“Emperyalistler, dünyanın her yerini doğalgaz ve petrol için kan gölüne çevirdiniz.
Demokrasi ve insan hakları adına Kırım’ın işgaline neden sessiz kalıyorsunuz?
Orada doğalgaz ve petrol olmadığı için mi?
Nerede sizin teme hak, din ve vicdan özgürlüğünüz?
Kırım Tatar Türkleri Müslüman oluşundan, insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü söylemlerinizi difrizde dondurup suskunsunuz.
Bu dünyanın sahibi Ruslar mı ki sessiz kalıyorsunuz? Bu Dünyada her milletin yaşama hakkı vardır. Adaletsizliğe kafa kaldıran Ruslar da dâhil…
Dünya Kamuoyuna, saygılarımla arz ederim.”

KIRIM, 2014’DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA
Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti, 18 Mart 2014’te Rusya tarafından yasa dışı ilhak edildi. Kırım Tatarlarının bir kısmı Ukrayna’ya geçerek ülkelerinin toprak bütünlüğü için mücadelelerini sürdürüyor.
Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna’nın doğusunda Donbas’ta çıkan olaylardan sonra AB ve ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin birçoğu Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.
AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı. Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi 28 ülke, Rusya’ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya’nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor.
AB’nin mal varlığı dondurma ve seyahat yasağından oluşan ilave yaptırımları da pek çok Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor. Özellikle ticaret ve yatırımlara yönelik kısıtlamaları içeren yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor. Söz konusu yaptırımların Kırım sorunun çözüme kavuşana kadar sürmesi bekleniyor.

TÜRKİYE, KIRIM’I İŞGAL EDEN RUSYA İLE DOST OLDU
Bu süre zarfında ise Türkiye ile Rusya yakınlaşması bütün dünyanın gündemine oturdu.
Kırım Rus işgalindeyken, Türkiye ile Rusya TürkAkım (Karadeniz altında Rus doğalgazını Avrupa Birliğine ulaştıran boru hattını) hayata geçirdi. Batı ekonomik yaptırımlar yaparken, Türkiye ile Rusya, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesini devam ettiriyor.

Türkiye ve Rusya Eylül 2017’de S-400 için 2,5 milyar dolarlık bir kontrat imzalamış ve bu gelişme Ankara ile Washington arasında ihtilafa neden olmuştu. NATO’nun da itirazlarına rağmen ilk S-400’ler hava yoluyla Türkiye’ye Temmuz 2019’da teslim edilmişti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Youtube kanalı takip ediniz: youtube.com/ukraynahaber

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]