Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bülent Keneş, bir tweet için gazete binasında gözaltına alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, attığı tweetler nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkartılan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’i gözaltına almak için Zaman gazetesi binasına geldi. Keneş, canlı yayında gözaltına alındı. Gazete çalışanları, yakalama kararını protesto etti.

Çıkarıldığı hakimlik tarafından dün adli kontrol konularak serbest bırakılan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Emniyet mensupları, Bülent Keneş’i tutuklamak için Zaman Gazetesi’nin Yenibosna’daki merkez binasına geldi. Emniyet mensupları, karar gereğince Keneş’i gözaltına aldı.

Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş hakkında, attığı tweetler nedeniyle dün reddedilen tutuklama talebi, bugün savcı Umut Tepe’nin itirazı üzerine dün ‘serbest’ kararı veren 4. Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık tarafından kabul edildi.

Recep Uyanık, Keneş hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması ile yakalama kararı çıkardı. Keneş, hakkında tutuklanmak üzere yakalama kararı çıkarılmasına dayanak olarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini  yorum eklemeden paylaşmasının da aralarında olduğu 14 tweetleri gösterildi. Dün çıkarıldığı hakimlik tarafından adli kontrol konularak serbest bırakılan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Dün çıkarıldığı hakimlik tarafından adli kontrol konularak serbest bırakılan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Attığı bazı tweetler ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir tweetini retweet eden Keneş hakkında basın savcısı Umut Tepe ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla soruşturma açmıştı. Dün açılan dava sebebiyle İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nce sorgulanan Keneş yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Bugün ise savcılık hakimliğin kararına itiraz etti. Keneş’in serbest kaldıktan sonra da tweet atmaya devam etmesini gerekçe gösteren savcı Tepe, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması için hakimliğe dilekçe sundu. Talebi değerlendiren İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği talebi kabul ederek Keneş hakkında yakalama kararı çıkardı.

BÜLENT KENEŞ’E YAKALAMA KARARINA GELEN TEPKİLERDEN BAZILARI;

Türkiye Gazeteciler Federasyonu BaşkanıYılmaz Karaca:

Bu tür olaylarla basın özgürlüğü ihlal ediliyor. Seçimin yaklaştığı dönemde gazetecilere bu denli baskı uygulanması kabul edilemez bir olay. Özellikle bir gazetenin genel yayın yönetmeninin tutuklanması hem basın özgürlüğüne hem de ifade özgürlüğüne açık bir darbedir.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: Gazetecilerle oynuyorlar

“Türkiye’de adeta gazetecilerle evcilik oynuyorlar. Tutuklanmayan gazeteciyi intikam için yeniden çağırıp, tutukluyorlar. Bu durum gazetecilerin ne denli zor şartlar altında çalıştığının ve onlara denli öfke duyulduğunun en somut örneği. Arkadaşımın en kısa sürede tekrar özgürlüğüne kavuşabilmesini ve yazılarına devam edebilmesini diliyorum.  

Yeniasya Gazetesi GYY Kazım Güleçyüz:

Bu karar hukuksuzluğun hızlanarak devam ettiğini gösteriyor. Rahatsız olunan muhalif duruşuyla iktidarı rahatsız insanların sindirilmek, susturulmak suretiyle diğer muhaliflere de gözdağı verildiği neticesi çıkıyor bu yapılanlardan. Özellikle basın üzerinden bunun yapılmış olması hem içerde hem dışarda çok ciddi anlamda mevcut olan şu ana kadar yapılmış olanları yol açtığı tepkilerin daha da tırmandıracaktır diye düşünüyorum. Özellikle Avrupa Birliği mahfillerinin basın özgürlüğü anlamındaki bu ciddi ihmalleri çok yakın takip altında tutabiliyoruz. Aynı şekilde Amerika yönetiminin de gözü Türkiye üzerinde. Artık içe kapalı bir ülke olmayız. Bu gün ki dünya şartları içerisinde. Ülkeyi yönetenlerin görmüyor olması mümkün değil. Özellikle son dönemde ki siyasi boşluk. Bir takım daha derin mahfillerin at oynatabilecekleri bir ortam oluşturdu. Şuan da onlar büyük ölçüde iş başında. Ergenekon, Balyoz tahliyelerinin ardından bu tarz şeylerin tırmanışa geçmiş olması zaten ciddi suçlamalarla yargılanan daha sonra bırakılan o dönemde yapılanların intikamı ve rövanşını alacağız şeklinde ve çok açıktan tehditler yaparaktan içeride bırakıldıklarında öyle gözdağı verilerek bu günlere geldiler. Ondan sonra zaten bu hadsizlerin bu şekilde bir seyir takip etmesi tesadüf olmasa gerek. Yani Türkiye demokrasi noktasında, demokrasinin kazanımlarını koruma noktasında çok ciddi bir riskle karşı karşıya. Tüm demokrasi hassasiyeti olan kesimlerin bu gidişatın farkına varıp bu istikamette ciddi bir güç birliği oluşturmaları lazım ki bir demokrasi konvoyu ve direnç ortaya çıksın. Böylece bu gidişata bir demokrasi hukuk freni koyabilsinler. Bunun çok çok şiddetle ihtiyaç duyulduğu günlerdeyiz. Bunun daha fazla ertelenmemesi lazım.

P24 Kurucusu Gazeteci Yazar Yavuz Baydar:
“Bu karar, Türkiye’de bütün bu gelişmeler hukukun iyice rayından çıktığını gösteriyor”

Bu karar, Türkiye’de bütün bu gelişmeler hukukun iyice rayından çıktığını gösteriyor. Bu bir hukuk rezaletidir, nokta.

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin:
“Bir kişinin tweet attığı için tutuklanmasında bu kadar ısrar edilmesini anlamak cidden çok zor”

Basına yönelik her türlü baskıya, dün de karşı çıktık bugün de karşı çıkmak lazım. Bir kişinin tweet attığı için tutuklanmasında bu kadar ısrar edilmesini anlamak cidden çok zor. Üzüntü duyuyorum bu durumdan.

Gazeteci Yazar Nazlı Ilıcak: “Bunların, hakaret olmadığını düşünüyorum. Verilen kararı kınıyorum”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre makam sahibi insanlar daha çok eleştiriye açık olmalıdır. Çok ağır açıklamalar bile fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilebilir. Bugüne kadar gelen Cumhurbaşkanlarını eleştirenler tutuklanmadı. Bunların, hakaret olmadığını düşünüyorum. Verilen kararı kınıyorum.

Prof. Dr. Mehmet Altan:
“Türk Ceza Kanunu’nda olmayan ceza uydurmak bir sonun başlangıcı, çıldırmışlık başka bir şey değil.”

Türk Ceza Kanunu’nda tweet atmaya devam etti diye bir ceza maddesi var mı? Türk Ceza Kanunu’nda olmayan ceza uydurmak bir sonun başlangıcı, çıldırmışlık başka bir şey değil. Böyle gerekçelerle birilerinin özgürlüğünü sınırlandırmak istemenin sağ duyulu mantıklı devlet anlayışında yeri olabilir mi? Nasıl bir korku ve panik var ki buralara geldi Türkiye.

Prof. Dr. Sedat Laçiner: “Demokratik bir ülkede hayali dahi kurulamayacak despotik işler bugünün Türkiye’sinde sıradanlaştırmaya çalışılıyor.”

Susturma girişimidir bu. İnsanlar muhalif gazeteciler, yazarlar susturulmaya çalışılıyor. 7 tane televizyon kanalının susturulmaya çalışıldığı dönemde bir tesadüf değil bu. Hem kanallar hem yazarlar susturulmaya çalışılıyor. Kanunsuz bir işlem bu. Demokratik bir ülkede hayali dahi kurulamayacak despotik işler bugünün Türkiye’sinde sıradanlaştırmaya çalışılıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş: Bülent Keneş’e yönelik uygulama, “düşman hukuku”dur. Savcı, Kaçak Saray için hukuku katlediyor. Faşizmin bugünkü hedefleri: Uğur Dündar, Necati Doğru ve Bülent Keneş oldu… Bir sağdan bir soldan anlayışı devam ediyor. Sayın gnl bşk Kılıçdaroğlu’nun tweetini paylaştığı için ceza verilen Keneş’e yönelik tutum, AKP’nin aklını tamamen yitirdiğini gösteriyor. AKP ve Kaçak Saray, Bülent Keneş nezdinde tüm muhalefete gözdağı vermek istiyor. Korkmayacak, yılmayacak ve bu karanlık dönemi bitireceğiz.

Keneş’i tutuklamaktaki ısrar, Kaçak Saray’ın dünyayla bağlarının tamamen koptuğunun göstergesi… Diplomasi çevrelerine seslenen bir gazetenin yöneticisinin içeri atılmaya çalışılması gözlerini kararttıklarını gösteriyor. Bunlar çöküşün işaretleridir. Uğur Dündar ve Necati Doğru, bu ülkenin yüz akı iki gazetecisidir. Bugün her ikisi yeni bir şeref madalyası daha almıştır. Meslektaşı olmaktan onur duyduğum Uğur Dündar ile Necati Doğru’ya ceza verdirtenler tarihin çöplüğündeki yerlerini alacaklardır. Tarih, bugün gazetecilere zulmedenlerden lânetle, baskıya uğrayanlardan ise şerefle söz edecektir. Keneş için tweet atmaya devam ediyor diye tutuklama istemek, hukukun ırzına geçmektir. Bu kararı verenlerle aynı çağda yaşadığım için utanıyorum.

Attığı tweetlerden dolayı gazeteye gelen Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından gözaltına alınan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş‘e gazeteci meslektaşları tweetlerle destek oldu.

Attığı bir tweetten dolayı gözaltına alındıktan sonra mahkemede serbest kalan Gazeteci Sedef Kabaş, “Dünyanın her yerinde tweet attı diye tutuklanan bir gazete genel yayın yönetmeni HABERDİR… Bakalım kaçı yazacak @bkenes #BasınÖzgürDeğil.”

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş:”Bülent Keneş’in tutuklanmasını kınıyorum. Nokta. Şu cemaat, bu HDP’li diye bakmanın alemi yok. Mesele, memlekette gazeteci kalmadı.

Gazeteci Yavuz Baydar: “Tutuklama kararı derhal kaldırılmalı.”

Gazeteci İsmail Saymaz:
“Bülent Keneş’in tweet attı diye tutuklanmak istenmesi, hukuksuzluğun dibi, ifade özgürlüğünün katlidir. Dün cemaat hakkında kitap yazanın tutuklanması ne ise bugün eleştirel tweet atanın tutuklanması da odur. Bülent beyi tutuklamak, bizim eşit ve özgür bir platformda cemaati ve zaman grubunu eleştirme hakkımızın da elimizden alınmasıdır.”

MÜRSEL GENÇ, ESAT ÖZET, SÜLEYMAN KAYHAN, ÖMER KESKİN | İSTANBUL – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]