Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

MİT, tırlarını yazamayan Hürriyet ABD’nin TIR’larını sayıyor

ABD'den YPG'ye silah desteği 900 TIR'ı geçti

MİT’in silah taşıyan tırlarını göremeyen, Hürriyet, ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadele kapsamında YPG’ye verdiği silah desteğinin 900 TIR’ı geçtiğini yazdı.

IŞİD ile mücadeleden rahatsız olan Hürriyet’te yer alan habere göre; önceki gece 100 TIR daha Rakka’nın kuzeyindeki örgüt unsurlarına gönderildi. Askeri araç gereç ve mühimmat taşıyan TIR’lar, Irak sınırından geçerek örgüt kontrolündeki Haseke’ye girdi. Konvoyda, ABD ordusunun kullandığı yüksek hareket kabiliyetli zırhlı Hummer’lar, 4×4 cipler ve vinçler olması dikkati çekti. Bu son teslimatla birlikte haziran başından beri terör örgütünün kontrolündeki bölgeye Amerikan askeri yardımı 900 TIR’ı aştı. 5 Haziran’da 60, 12 Haziran’da 20, 16 Haziran’da 50 ve 21 ile 26 Haziran’da toplam 120, 5 Temmuz’da 82, 9 Temmuz’da 102, 13 Temmuz’da 95, 17 Temmuz’da 100, 22 Temmuz’da 100, 27 Temmuz’da 80 olmak üzere 809 TIR, PKK/YPG bölgesine teslimat yapmıştı.

20 BİN MAKİNELİ, 4 BİN TANKSAVAR

Hürriyet’in, haziran başında ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a ait bütçeyle ilgili bir belgeye dayandırdığı haberinde Suriye’de YPG’nin içinde olduğu gruplara verilecek silahlar listesinde, 12 bin kalaşnikof marka tüfek, 6 bin makineli tüfek, 3 bin 500 ağır makineli tüfek, 3 bin Amerikan yapımı RPG-7, bin Amerikan yapımı AT-4 veya Rus yapımı SPG-9 tanksavarın yer aldığı ifade edilmişti. Listede 235 havan topu, 100 keskin nişancı tüfeği, 450 PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün de bulunuyordu. ABD’nin öncülük ettiği koalisyon, Rakka kent merkezine yönelik operasyonunu 6 Haziran’da başlatmıştı.

IŞİD’in tankı mı var ki ABD tanksavar veriyor?

AYNI HABER FARKLI UYGULAMA

Can Dündar’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen “MİT TIR’larında cephane” haberi Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmadan 16 ay önce 21 Ocak 2014’de Aydınlık gazetesinde yayınlandı. O zaman bu haberle ilgili gazete yöneticilerine yönelik herhangi bir adli işlem yapılmadı.

Aydınlık Gazetesi’nin 21 Ocak 2014 tarihli sayısında “İşte TIR’daki cephane” üst manşetinin altındaki spot yazısında, “Adana’da durdurulan MİT’e ait 3 TIR’dan mühimmat çıktı. Aydınlık, arama fotoğraflarına ulaştı. TIR’larda insani malzeme değil, top mermisi taşıdığı belirlendi” denildi. Manşetin altında da içi top mermisi dolu bir TIR kasasının fotoğrafı yer aldı. Haberin ayrıntıları da iç sayfalarda, yayınlandı. Aydınlık’ın bu haberi ile ilgili gazete yöneticileri hakkında herhangi bir adli işlem yapılmadı. Ulaştığımız Aydınlık Gazetesi yetkilileri de bu bilgiyi doğruladı.

29 Mayıs 2015’te, yani Aydınlık Gazetesi’nin haberinin yayımlanmasından yaklaşık 16 ay sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde Can Dündar imzalı, “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşeti ile aynı TIR’ları konu alan bir haber yayımlandı. Haber Aydınlık’ın 16 ay önce yayınlanan haberiyle aynı içerikteydi.

Ancak, Can Dündar imzalı haberde TIR’lara ve mühimmata ait daha fazla fotoğraf ve ayrıntılı bilgiler yer aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sayfasında da Jandarma tarafından TIR’ların durdurulup arama yapmasının videosu yer aldı. Aydınlık Gazetesi’nde yer alan top mermilerinin başka bir açıdan fotoğrafının yanı sıra TIR’lardaki mühimmatın ayrıntılı listesi de yer aldı.

Haberin yayımlanmasından bir gün Cumhuriyet Gazetesi ve Can Dündar hakkında soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığınca Can Dündar hakkında “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Aynı gün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan, Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak MİT TIR’larının aranma görüntülerinin yer aldığı sitelere erişimin engellenmesini istedi. Hakimlik talebi kabul etti. Bu gelişme üzerine Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinden söz konusu haber kaldırıldı. Açılan soruşturma kapsamında ifade vermeye giden Can Dündar, savcılık ifadesinin ardında tutuklanma istemiyle mahkemeye sevkedildi ve tutuklandı. Can Dündar’ın tutuklanma gerekçesi, “Terör örgütüne üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek, siyasi ve askeri casusluk ve gizli kalması gereken bilgileri açıklama”ydı..

ERDEM GÜL BAŞKA HABERDEN TUTUKLANDI
Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara temsilcisi Erdem Gül ise yaptığı başka bir haberden dolayı tutuklandı. Gül’ün tutuklanmasına neden olan haber, 11 Haziran 2015 günü “Kirli operasyon” başlığıyla gazetede yayınlandı. Haberde, “MİT’in IŞİD bayrağı dalgalanan Suriye’deki bir kampa cihatçı ve silah transferini organize ettiği” öne sürülüyordu. Haberde, transfer için kullanılan otobüslerin şoförleri olduğu iddia edilen kişilerin anlatımlarına da yer veriliyordu. Gül de bu haber gerekçe gösterilerek Can Dündar ile aynı suçlar kapsamında tutuklandı.

Ancak, MKE yapımı mühimmatlar IŞİD kampında görüntülenmişti.

ENİS BERBEROĞLU TUTUKLANDI

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu hakkında MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla alakalı görüntülere ilişki görülen davada tutuklama kararı çıktı. Mahkeme, Berberoğlu’na 25 yıl hapis cezası verdi.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ BOŞA GİTTİ
15 Haziran’da Ankara Kızılay’dan başlayan “Adalet yürüyüşü” eylemi İstanbul Maltepe’de düzenlenen dev mitingle sona erdi. Maltepe sahilindeki yeni dolgu alanda düzenlenen mitingde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzbinlerce kişiye seslendi. Kılıçdaroğlu eyleme CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlanıldığını ancak bunun bardağı taşıran son damla olduğunu tüm Türkiye için adalet istediklerini söyledi. Ancak somut hiç bir kazanımı olmadı.

UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]