Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Asya’nın 11 lideri Çin’de buluşuyor

Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Çin’in Şanghay şehrinde başlıyor.

20-21 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek ve 11 devlet başkanı, 1 hükümet başkanı ve 10 uluslararası organizasyonun başkanın katılacağı zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün özel temsilcisi sıfatıyla Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu temsil edecek. Türkiye, Haziran 2010’daki İstanbul Zirvesi’nden bu yana üstlendiği CICA dönem başkanlığını, Şanghay’daki zirvede Çin’e devredecek. Davutoğlu’nun yarın Şanghay’a gelmesi bekleniyor.

Ana teması “Diyalog, Güven ve İşbirliğini Güçlendirerek, Barış, İstikrar ve İşbirliğine Dayalı Yeni Bir Asya” olarak belirlenen zirveye Rusya Devlet Başknanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşknaı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev gibi liderler ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun katılıyor.

Geleneksel ve geleneksel olmayan güvenlik alanlarındaki sınama ve tehditlerle nasıl başa çıkılacağı bu zirvede enine boyuna tartışılacak. AİGK’nin Asya’daki sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağı ifade ediliyor. Çinli uzmanlar da AİGK dönem başkanlığını Türkiye’den devraldıktan sonra Çin’in 2016’ya kadar götüreceği başkanlıkla birlikte konferansa güç katacağını ve Asya’da geleneksel anlaşmazlıkların çözülmesine önemli katkı sağlayacağını belirtiyor. 1992’de kurulan AİGK’e 24 ülke üye ve 13 kuruluş ise gözlemci üye.

Katar’ın da AİGK’ye katılacağı zirve için şehirde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Zirvenin yağılacağı Şanghay’ın Pudong bölgesindeki Şanghay Dünya Fuarı alanında yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor.

ÇİN CUMHURBAŞKANI LİDERLERLE GÖRÜŞÜYOR

Zirve için bazı devlet başkanları şimdiden Çin’e gelmiş bulunuyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Şanghay’da Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile bir araya geldi. Karşılama dolayısıyla ilk kez Pekin dışında top atışı yapıldı. Xi ayrıca Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile de Şanghay’da bir görüşme gerçekleştirdi.

OSMAN EROL | ŞANGHAY – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]