Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Twitter fotoğrafları izinsiz kullanılamayacak

Geçtiğimiz hafta Amerika’da internet sitelerini ve haber ajanslarını yakından ilgilendiren çok önemli bir karar alındı.

Bu karar göre, Twitter kullanıcıları tarafından gönderilen herhangi bir fotoğraf veya görsel öğe, kullanıcının izni alınmaksızın haber ajansları ve internet siteleri tarafından kullanılamayacak.

İnternette paylaşılan fotoğraf, video ve diğer görsel öğelerle ilgili telif haklarının nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair çalışmaların yürütüldüğü bir dönemde alınan bu karar, yeni tartışmaları da beraberinde getireceğe benziyor.

Amerika’da bölge mahkemesinde görülen dava sonucunda, Daniel Morel’in 2010’da Haiti depremi esnasında çektiği fotoğrafı izinsiz kullanan AFP (Fransız Haber Ajansı), telif ücreti ödemeye mahkûm edildi.

Ayrıca Washington Post gazetesinin de bu fotoğraflardan dördünü izinsiz kullanıldığı tespit edildi. Daniel Morel, bu gazeteden de telif ücreti aldı.

Twitter Hizmet Kullanım Şartları gereğince kullanıcının izni olmaksızın fotoğraflar, herhangi bir ajans veya internet sitesi tarafından kullanılamıyor.

Bölge mahkemesi hâkimi Alison Nathan, bu fotoğrafların kullanımının serbest olduğunu iddia eden AFP yetkililerine karşılık, Twitter Hizmet Kullanım Şartları’nı inceleyerek bu kararı verdiğini belirtti. Hakim, bu fotoğrafların retweetlenmesinde herhangi bir sakınca olmadığını da belirtti.

İlk olarak bu fotoğrafların izinsiz olarak kullanılabileceğini belirten ve mahkemeye bunu sunan AFP davayı kazanmış olsa da Morel, AFP, Washington Post ve Getty İmage’a karşı bir dava açtı.

Bu davada 10 ila 100 milyon dolar arasında tazminat talep eden Morel, cüzi bir miktar elde edebildi.

Bakalım mahkemenin bu kararı, Twitter’da paylaşılan fotoğraflardan galeriler hazırlayarak hit almaya çalışan internet sitelerini durdurmaya yetecek mi?


Mashable – Zaman.com.tr

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]