Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Çocuklar Kırım’dan dünyaya birlik mesajı gönderdi

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet’nin başkenti Simferopol’de “Kırım’a Sevgiyle” adı altında gerçekleşen uluslar arası festivalde farklı milletlerden çocuklar, dünyaya birlik ve beraberlik mesajı gönderdi.

Organizasyonu Türk müteşebbislerce açılan Uluslararası Simferopol Koleji tarafından yapılan festival, Kırım’ın en büyük gösteri merkezi Kırım Ukrayna Müzikal Tiyatrosu’nda gerçekleşti.

Geniş katılımlı festivale; Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilci Yardımcısı Mihail Komivets, Kırım Eğitim Bakanı Birinci Yardımcısı Natalya Jurba, Simferopol Vali Yardımcısı İlya Glazkov, Kırım Parlamentosu Mili Olimpiyatlar Komitesi Başkanı Yevgeniya Mihailova, Kırım Mühendislik ve Eğitim Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakuboviç, Türkiye’nin Simferopol Fahri Başkonsolosu Seyran Osmanov’un yanı sıra Simferopol’deki dış misyon şefleri, akademisyenler, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, okul müdürleri, üniversite öğrencileri, öğrenci velileri ve basın mensupları katıldı.

Öğrenci velileri tarafından hazırlanan stantlarda; Ukrayna, Rusya, Kırım, Türkiye, İtalyan başta olmak üzere çok sayıda halkın mutfağı tanıtıldı. Ülke stantlarının bulunduğu alanda Kırım’daki ünlü bir keman grubu tarafından icra edilen geleneksel ve klasik eserler sergiye renk kattı.

DÜNYA SAVAŞLARINDAN HALKLARIN BARIŞINA
Halklar festivalinin bu seneki ana temasında dünya savaşlarından, halklar arasında barışının başlaması konusu işlendi. Festivalin gösteri bölümü savaş sahnesi ile başladı. Kılıç ve kalkanlarla karanlık içerisinde ve puslu bir havada savaşan orduların savaşını ise küçük bir prensin çığlığı durdurdu.

Daha sonra baharın habercisi kardelen ve çeşitli bahar çiçekleri kostümü giyen minik çocuklar, barışı sembolize etti. Küçük prens program akışı boyunca şiir ve anlamlı sözlerle dostluk ve barış mesajı verdi.

“BARIŞ, SEVGİ DOSTLUKTAN YANAYIZ”

Eğitimde Yeni Teknolojiler Şirketi Genel Müdürü Said Enver Yıldız, etkinliğe ilişkin Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) yaptığı açıklamada; “Halklar festivalini 8 yıldır düzenleniyoruz. Amacımız, Kırım’da yaşayan halklar arasındaki dostluğu hoşgörü yoluyla pekiştirmek. Festivale bu sene İtalyan, Kafkas dünyası, Arap kültürünün yanı sıra tarihi Asur medeniyetini de ekledik. Eğitim Bakanlığı, Simferopol Milli Eğitim Müdürlüğü bizi destekliyor. Okulumuzda çocukları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz Bu festival ise okulun çalışmalarının bir nevi pratikte uygulanması.” dedi.

Said Enver Yıldız davetlilere hitaben yaptığı konuşmasına ise güzel şeyler düşünmenin ve konuşmanın kolay olduğunu, ancak güzellikleri hayata geçirmenin zorluğunu dile getirdi. Her şeyin ‘bir’ ile başladığını birlerin çoğalarak arttığını ifade eden Yıldız, bu sözlerine bir araya gelen damlaların nehirlere, göllere dönüşmesi ve bir tek ağaçtan ormanların oluşmasını örnek göstererek açıklık getirdi.

Yıldız konuşmasını şöyle tamamladı: “Dört aydır bu etkinlik için hazırlıklar devam ediyor. 300’e yakın öğrenci çalıştı. Bütün veliler çalıştılar, 200 çeşit yemek yapıldı. Barıştan yana, sevgiden yana, dostluktan yana bu çalışmalarımız inşallah daha güzel olur, bol olur ve emin adımlarla geleceğe yine barış, sevgi ve dostlukla gideriz. ”

Etkinlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilcisi’nin festivale gönderdiği mesajın okunması akabinde, Ukraynalı devlet yetkilileri Said Enver Yıldız’ı başarılarıyla kutlayarak genelde şampiyonlara verilen bir kupanın yanı sıra takdir belgesi takdim etti.

Yıldız ise programa katılan üst düzey yetkililere halklar arası dostluk ve barışın bir nişanesi olarak plaket verdi.

TARİHİ ASUR KÜLTÜRÜ SAHNE ALDI
Tarihte yaşamış halklardan olarak bilinen Asurların bilinen son temsilcileri; dil, kültür ve mutfaklarıyla sahne aldı. Seyirciler Asurluları hakkında bilgi aldı ve tarihi bir milleti yakından tanıma ayrıcalığını yaşadı.

Festivalin konser kısmında değişik okullarında katıldığı etkinlikte öğrenciler, danslarla, şarkılarla ve tiyatro oyunlarıyla Kırım’da yaşayan halkların manevi değerlerini aynı sahnede coşkuyla gösterdi.

Halk dansları, şarkılarla bayram havasında sona eren festival akabinde Kırım’da yaşayan etnik grupların halk yemekleri misafirlere ikram edildi. Türk mutfağının yer aldığı stant büyük ilgi gördü.

Festivalde Kırım’da yaşayan halkların çocuklarının buluşma noktası, Uluslararası Simferopol Koleji öğrencileri ve velileri birlikte yaşama, hoşgörü ve toleransın canlı örneğini sergiledi. Kırım’da yaşayan değişik halklardan bine yakın kişinin katıldığı festivalde dostluk havası hâkimdi.

2004 yılında başlayan Halklar Festivalinde daha önce; Alman, Yahudi, Azeri, İdil Tatarları, Litvanya, Moldova ve Bulgar olmak üzere 36 milletin kültüründen örnekler gösterilmişti.

YUNUS ERDOĞDU | SİMFEROPOL – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]