Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıldönümü vesilesiyle Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği tarafından resepsiyon verildi.

Kiev Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sütunlu Salon’nda gerçekleşen resepsiyonda davetlileri; Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar ve eşi Feruza karşıladı.

Resepsiyona; Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Viktor Mayko, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, üst düzey devlet erkanı, büyükelçiler, dış misyon şefleri, Türk sivil toplum örgüt temsilcileri, Türk vatandaşları ve büyükelçilik çalışanları katıldı.

UKRAYNA İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN KURULUŞUNUN 20’İNCİ YILI
Yaklaşık 700 kişinin katıldığı resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Samsar, cumhuriyetin önemine vurgu yaptı. Samsar, “Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte yapılan devrimlerle, Türkiye laik demokratik,bir hukuk devleti olarak dünya milletleri arasındaki yerini almıştır. Son yıllarda adeta bir sıçrama dönemi yaşayan Türkiye; ekonomi, demokrasi, hukuk, kültür ve siyaset alanında büyük ilerleme kaydetmiştir. Bugün Türkiye, ilerleyen demokrasisi gelişen ekonomisi güçlü ordusu ve zengin insan kaynağıyla uluslar arası arenada giderek yükselen bir profile sahiptir.” dedi.

Ukrayna ile diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20’inci yılının da kutlandığını belirten Mehmet Samsar, Türkiye ve Ukrayna’nın Karadeniz havzasında doğu ile batı, kuzey ve güney arasında köprü olarak uzanan toplam 120 milyon nüfusa sahip iki önemli ülke olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN NÜFUZU ARTIYOR’
Resepsiyona katılan davetlilere hitap eden Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Viktor Mayko, son dönemde Türkiye’nin dünyada başarılı reformlar yaparak sosyal ve toplumsal alanlarda kökten dönüşümleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer aldığına dikkat çeken Viktor Mayko, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası arenada nüfuzunun arttığını dile getirdi.

Resepsiyonda, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen genel seçimleri Avrupa Konseyi adına takip etmek üzere bu ülkeye gelen milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da bir konuşma yaptı. Çavuşoğlu da Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmaları akabinde Türk ve Ukrayna milli marşlarının okundu. Kiev’in en büyük salonlarından birisinde gerçekleşen resepsiyonda davetliler birbirileriyle geç saatlere kadar sohbet etme imkânı buldu.

UKRAYNA’NIN İLK TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ ÖZAL’I UNUTAMADI

1992 yılında Ukrayna’nın ilk Türkiye büyükelçisi olarak görev yapan Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Ombudsmanı İhor Turyanskiy, Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) yaptığı özel açıklamada, hayatının en güzel günlerinin Türkiye’de geçtiğini söyledi.

Güven mektubunu Turgut Özal’a sunduğunu belirten İhor Turyanskiy, ilişkilerin sıfırdan başlayıp bugünlere gelmesinde Özal’ın çok emeği olduğunu söyledi. Özal’ı unutmadığını ifade eden Turyanskiy; “1993 yılında Nisan ayında Özal’ın ölüm haberini aldığımda çok üzüldüm. Onun benim yüreğimdeki yerini kelimelerle tarif edemem. O sadece benim değil Ukrayna halkının kalbini kazandı. Özal’ın girişimleri ile; Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Turgut Özal büyük adamdı. Türkiye için çok şeyler yaptı, Ukrayna ve Türkiye ilişkilerinin temelini attı.” dedi.

Resepsiyonda misafirlere Türkiye mutfağının önde gelen lezzetleri ikram edildi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

NOT: FOTO GALERİ İLERLEYEN SAATLERDE SİTEMİZDE YER ALACAKTIR SAYGIYLA DUYURULUR…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]