Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Sanat Limanı’nda iki yeni sergi

1962 ile 1985 yılları arasında doğmuş 25 Fransız sanatçının yer aldığı ‘Güzel Resim Geçmişe Aittir projesi kapsamında sergilenecek 60 eserle, yaşadıkları gerilimin tanıklığını yerine getiren bir neslin yansımasını algılanmasına yeni bir bakış açışı getiriyor.

2008 – 2010 yılları arasında süren ‘Altın Yollar’ projesinin, Jules Verne’in izinde Karadeniz, Piri Reis’in izinde Akdeniz Rotası ve Evliya Çelebi’nin izinde Balkanlar’da süren projenin Arif Aşçı, Özcan Yurdalan ve Serkan Taycan’ın vizöründen yansımaları sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, ‘Güzel Resim Geçmişe Aittir’ ve ‘Altın Yollar’ sergileri 1 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen kokteylle, İstanbul’un ilk kamusal sergi mekanı Sanat Limanı’nda açıldı. 26 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak sergiler, Pazartesi günleri dışında her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında takip edilebilir.

Güzel Resim Geçmişe Aittir…

Tamamı günümüzün Fransız ressamların tablolarına adanmış olan “Güzel Resim Arkamızda” sergi projesi kapsamında 25 sanatçının, 60 eseri aralarında Türkiye’nin Kültürel ve Politik Başkentleri olan İstanbul’un ve Ankara’nın bulunduğu en az 5 uluslararası sergi alanında sanatseverlerle buluşuyor.

Sergide eserleri yer alan ve 1962 ile 1985 yılları arasında doğmuş olan sanatçılar, şekillerin çeşitliliğinin başka bir resmin zenginliğini oluşturduğu güçlü kalemleri ile nesilsel aksanları olan aynı gerilimi ifade etmeyi arzuluyor.

Burada söz konusu olan amaç, resimsel imgenin yeni ifadeleri

kristalleştirmek için yeni bir yüz oluşturduğu gerçek bir panoramadan enerjik bir çalışmayı ortaya çıkaracak şeklinde, geniş bir diyalog çerçevesinde, bir neslin dinamizmini ve uğraşlarının çokluğunu sunabilmek. “Güzel Resim Arkamızda”, eserleri yaşadıkları gerilimin tanıklığını yerine getiren bir neslin yansımasını algılamamız için yeni bir bakış açısı sunuyor. Fransız ressamlarının tablolarının yurt dışında ışıldaması için tasarlanmış olan, değişken formatların sergilendiği ve sunumların farklı bağlamlarına uyarlanabilecek olan bu proje, bu çarpıcı sahne için düzenlendi. Bu proje aynı zamanda koleksiyoncuları, sanat eleştirmenlerini ve eserleri sergilenen sanatçıları Fransız sahnesinde bir araya getiriyor.

Altın Yolların izinde Karadeniz’den Akdeniz’e, Akdeniz’den Balkanlar’a bir yolculuk…

2008 yılında “Jules Verne’in İzinde” başlayan Altın Yollar projesinde, ünlü Fransız yazarı Jules Verne’in İnatçı Keraban Ağa adlı romanından esinlenerek çıkılan bu yolculukta sanatçılar, tıpkı roman kahramanı Keraban Ağa gibi İstanbul’dan yola çıktılar, Karadeniz kıyılarını baştan sona dolaşarak İstanbul’a geri döndüler. Sergi sanatseverleri, Arif Aşçı’nın fotoğraflarıyla Bulgaristan’ın Varna, Romanya’nın Köstence, Ukrayna’nın Odessa, Rusya’nın Sochi,Gürcistan’ın Batum kentlerine bir yolculuğa çıkartıyor.

“Piri Reis’in İzinde” devam eden proje, büyük Türk denizcisi ve haritacısının Akdeniz’deki izlerini takip etti. Piri Reis’in “Kitab-ı Bahriye” adlı eserinde, haritalarını çizdiği ve sosyo-kültürel dokularına ilişkin gözlemlerini aktardığı liman kentleri, 500 yıl sonra yeniden ziyaret edilerek, bu kentlerde kültürel etkinlikler gerçekleştirildi. Özcan Yurdalan, Cenova, Napoli, Tunus, Palma de Mayorca, Barselona, Atina ve İskenderiye’yi, her biri Akdeniz’in ruhunu çok iyi yansıtan bu liman kentlerinin çok sesli kültürünü ve yüksek enerjini çektiği fotoğraflarla ölümsüzleştirdi.

Son rota “Evliya Çelebi’nin İzinde” Balkanlar’a, oradan Orta Avrupa’ya uzandı. 9 ülkede 20 şehri kapsayan yolculukta, Filibe’den Viyana’ya Osmanlı kültürünün izleri takip edildi. Serkan Taycan’ın fotoğraflarıyla sanatseverler, Manastır, Üsküp, Prizren, Belgrad, Saraybosna, Mostar, Travnik, Zigetvar, Pecs, Budapeşte, Viyana, Nürnberg, Mannheim, Dortmund ve Oberhausen’dan geçen maceraya eşlik ediyor.

SANAT

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]