Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

“Myanmar’da 4 bin Rohingyalı Müslüman öldürüldü, 8 bini kayıp” (Özel)

Rohingyalıların ilk haber ajansı Kalaban Press Network’ün Genel Yayın Yönetmeni Tin Soe, Myanmar’ın Arakan bölgesinde 29 Mayıs’tan bu yana yaşanan olaylardan Budistler tarafından 4 bin Rohingyalı Müslümanın öldürüldüğünü ve 8 bin kişiden de haber alınamadığını bildirdi.

Rohingyalıların ilk haber ajansı Kalaban Press Network’ün Genel Yayın Yönetmeni Tin Soe, Rohingyalıların durumunu Bangladeş’in Myanmar sınırındaki Cox’s Bazar bölgesinde Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Olayların yalan haber ve medyanın Budistleri provokasyonlarıyla başladığını anlatan Tin Soe, 29 Mayıs’ta 3 genç Müslüman’ın bir Budist kadına tecavüz edip öldürdüğü ile ilgili yalan haberinin kasıtlı olarak yayıldığını belirtti. Tin Soe, bölgede Müslüman kadınlara yapılan tecavüzlerin, zulmün ve toplu katliamların dünya gündemine hiç gelmediğine dikkat çekti.

Birlemiş Milletler gözlemcilerinin bölgeye gelmesinden önce de yeni senaryolar yapıldığını söyleyen Tin Soe, Budistlerin okullara ve tapınaklara yapmacık olarak sığındıklarını, Rohingyalıların toplandığı kampların ise hızla boşaltıldığını ifade etti.

Tin Soe, Rohingyalılar sokağa çıktığında zulüm gördüğünü ve anında vurulduğunu aktardı. Haber ajanslarının Arakan ile ilgili haberleri yayınlamasından sonra olayların yeninde tırmandığını, Budistlerin ilk gün 10 kişiyi öldürdüğünü belirtti. Tin Soe, 29 Mayıs’tan bu tarafa yaklaşık 4 bin kişinin katledildiğini, 8 bin kişinin ise kayıp olduğunu bildirdi.

“ZULMÜN ADRESİ NAF NEHRİ”

Kendisi de etnik olarak Rohingyalı soyundan gelen Tin Soe, hâlihazırda en sıkıntılı bölgenin Myanmar ve Bangladeş’in sınırı Naf Nehri kenarı olduğunu belirtti.

Naf Nehri’nin Myanmar tarafındaki Maumgdaw ve nehirden 12 kilometre içerideki Bulhidaumg şehirlerinde sistematik bir şekilde Rohingya Müslümanlarının katlettiğini ifade eden Tin Soe, isteyenlerin Bangladeş’in Naf Nehri kenarındaki Teknap sınır kapısına giderek gerçeği görülebileceğini belirtti.

Bangladeş hükümetinin Myanmar’daki zulümden kaçan 500 bin Rohingyalı Müslümanın insani ihtiyaçlarını bile karşılamaktan aciz olduğunu kaydeden Tin Soe, hükümetin sadece 29 bin kişiye kamplarda baktığını söyledi.

Tin Soe, sorunun çözümünün Birlemiş Milletler, Rohingya Müslümanları, Budistler ve Myanmar hükümetinin masa başında görüşmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Tin Soe, bölgede Budist ve Müslümanların birlikte barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini belirtti. Budist ve Müslümanlar arasında ilk olaylar 1942 yılında çıkmıştı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLİK YILLARINDA KAÇTI

Tin Soe, üniversitede öğrencilik yıllarında siyasi olaylara karıştığı için Myanmar’da aranmaya başlaması sonucunda 1979’da Bangladeş’e kaçmış.

Daha sonra siyasi partilerin basın sözcülüğünü yapan Tin Soe, Rohingyalılarla birlikte 2001’de Kalaban Press Network’ü kurmuş.

Dünyada yaklaşık 3 milyon kadar Rohingya Müslümanı bulunuyor ve bunlardan 1,5 milyonu Myanmar’da,
500 bini Bangladeş’te ve kalan 1 milyonun ise değişik ülkelerde dağınık halde yaşıyor.

YUNUS ERDOĞDU | COX’S BAZAR – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]