Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna, Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatında 5. sırada

Deri giyim sektörü, kalitesi ile Çin’deki lüks tüketicileri müşterisi yapmayı hedefliyor. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, sektörün vites büyütmesinin varlık yokluk meselesi haline geldiğini belirterek, bu çerçevede yükselen Çin orta sınıfının lüks giyim talebini bir fırsat olarak gördüklerini dile getirdi. Bu ülkenin yeni Deri Ticaret Merkezi’nden en görünür şekilde yer almak için görüşmeler yaptıklarını belirten Dinç, “Çin lüks giyim pazarına doğrudan girmek ve tüketicilere daha yakın olmak için girişim başlattık.” dedi.

Türkiye deri konfeksiyoncuları sektörü, iftar programında bir araya geldi. Programda sektörün dünü ve bugünü değerlendiren TDKD Başkanı Dinç, dünya deri giyim pazarında en üst lüks segment için üretim yaptıklarını, markalaşma ve tüketiciye yakınlıkta yetersizlikten dolayı katma değerin sektörlerine dönmediğini ifade etti. Dinç, sektörün önde gelen üreticilerinin bir araya gelerek Çin’in devlet desteği ile oluşturduğu yeni deri ticaret merkezlerinde en görünür şekilde yer almak için görüşmeler yaptıklarını ve yakında bunun sonuçlarını elde edeceklerini de bildirdi.

Küresel ekonomideki görünümü de değerlendiren Dinç, görülen olumsuzlukların devam edeceğinin altını çizerken, “Özellikle gelişmiş ülkelerdeki bu riskler, ülkemizin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarında düşüşleri de beraberinde getiriyor. Deri giyim sektörü de dış pazarlardaki bu olumsuzluklardan etkilenirken, Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracatında geçen yıla göre düşüşler yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

İhracatın geliştirilmesi için yapılan çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Ali Dinç, “Kurların haksız rekabete meydan vermeyecek makul bir düzeyin üzerinde seyretmesi ve faizlerin sıcak para girişlerine cesaret vermeyecek şekilde dünyadaki şartlara paralel seviyede seyri en fazla dikkat edilmesi gereken konular.” uyarısı yaptı.

2012 İLK YARI İHRACATI 598 MİLYON DOLAR

Rusya’da ortaya çıkan durgunluğun sektör olarak dikkatli değerlendirdiklerini aktaran Dinç, “Son ekonomik gelişmeler sonucunda Rusya pazarında oluşan durgunluğa rağmen, sektörümüz açısından en büyük ve en önemli pazar halen Rusya’dır. Deri Tanıtım Grubu’nun da desteğiyle Rusya pazarında Türk deri sektörünü tanıtmak için önemli projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu. TDKD Başkanı, sektörün Avrupa pazarındaki kaybını diğer pazarlardaki gayretleri ile telafi ettiğini ve bu sayede 2012’nin ilk yarısını geçen senenin üzerinde bir seviyede kapattıklarını anlattı. Dinç, “2012 ilk 5 ay ihracat rakamlarına baktığımızda ihracat pazarlarımızdaki dalgalanmanın açık işaretlerini görmekteyiz. Ocak-Mayıs 2012 döneminde Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 10 artarak 59 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde deri ve deri ürünleri ihracatı yüzde 13 oranında artmış ve 597,9 milyon dolar olmuştur. Deri ve deri mamulleri ihracatının, toplam ihracatımız içindeki payı da yüzde 1.” dedi.

Deri ve deri mamulleri ihracatında Ocak-Mayıs 2012 döneminde ülkelere göre bakıldığında İtalya, Rusya, Irak, İngiltere, Ukrayna, Suudi Arabistan, Hong Kong ve Çin’e arttığına, Almanya’ya yüzde 4,5 ve Fransa’ya yüzde 23 oranında düştüğüne dikkat çeken Dinç, şöyle devam etti:

“Ülke grupları itibariyle baktığımızda Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız ihracatın yüzde 2,1 oranında düştüğünü, eski Doğu Bloku Ülkelerine yaptığımız ihracatın da yüzde 25 oranında arttığını görmekteyiz. Yarı işlenmiş bitmiş deri ihracatı yüzde 16 oranında artarak 65,4 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Deri giyim ürünleri ihracatı yüzde 5,6 oranında artarak 81,3 milyon dolar oldu. Kürk giyim eşyası ihracatı bu dönemde yüzde 9,8 oranında arttı ve 67,7 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Saraciye ürünleri ihracatı ise yüzde 12,9 oranında arttı. 99,9 milyon dolar ihracat yapıldı. Ayakkabı ihracatı yüzde 21,6 oranında arttı. 243,6 milyon dolarlık ihracat yapıldı.”

CİHAN’A SEKTÖRE KATKI ÖDÜLÜ

İftar programında ayrıca aralarında Cihan Haber Ajansı’nın da bulunduğu deri sektörüne katkı yapan medya kuruluşlarına plaket verildi. Plaket verilen kurumlar şöyle:

Cihan Haber Ajansı – Ramazan Solak
Haber7.com – Hakan Göksel
Hürriyet.com – Emek Kaplangil
Star Gazetesi – Kaan Zenginli
Sözcü Gazetesi – Atilla Kızıltan
Yeni Şafak Gazetesi – Usame Karakış
Radikal Gazetesi – Şebnem Turhan
Aksiyon Dergisi – Zafer Özcan
Gerçek Medya – Ali Tarakçı
A Haber – Gamze Koca
Zaman Gazetesi – Bayram Kaya
Akşam Gazetesi – Mehmet Ali Ergün
Fox TV – Öznur Turalıoğlu Seyhan

İSTANBUL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]