Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Yunus Erdoğdu

[İZLENİM] Erdoğan, Ukrayna ile Türk lirasıyla ticaret yapmak istiyor!

Peki ne kadar mümkün? İşte camiye atılan Türk lirası sadaka ve turistin cebinde kalan Türk lirası örneği...

Erdoğan, Türk lirası ile ticaret yapılacak devletler arasında; Rusya, Çin, Ukrayna ve İran’ı gösterdi.

Son dönemde Brüksel ve Washington ekseninden koparak, Tahran, Moskova ve Pekin eksenine kayan Türkiye’nin Reisi Recep T. Erdoğan, Türk lirası ile ticaret yapılacak devletler arasında; Rusya, Çin, Ukrayna ve İran’ı gösterdi.

Erdoğan, Ukraynayı neden gösterdiğini anlamak pek mümkün değil. Çünkü gerçek hayatta bizim karılaştığımız hadiseler çok farklı.

Avrupa Birliği (AB), gibi batı ülkeleri ile entegrasyon gayretindeki Ukrayna’nın, lira ile ticaret hususunda ne düşündüğünü ve bu talebe ne cevap verdiğini bilmiyorum.

Tek bildiğim Ukraynalılar eline Türk lirası geçince ne yapacağını bilemiyor.

Biliyorsunuz UkraynaHaber.com’un; Twitter, Facebook, WhatsApp ve Viber hattına (+380636656525) çok sayıda okurumuz mesaj gönderiyor.

Ukrayna’da Türk lirası geçiyor mu? diye soruluyor…

Bakın burada sizinle sadece iki mesajı paylaşacağım. Kararı siz verin.

LİRA TURİSTİN ELİNDE KALDI!

Birincisi, Türkiye’ye tatile giden bir Ukraynalı, Kiev’e dönerken beraberinde Türk lirası getirir. Hiçbir bankada Ukrayna milli parasına, dolara ya da Euro gibi uluslar arası para birimine çeviremez ve haliyle bize ulaşır. Ukraynalı okurumuz, “Türkçe yayın yaptığımızı, Türkiye vatandaşı okurlarımızdan belki birisinin kendisine yardımcı olabileceğini” söyledi. Biz de yardımcı olmak için birkaç Türk’e sorduk ancak Türklerden hiç birisi Türk lirasını istemedi. Durumu okurumuza ilettik çok üzüldü. “Türkiye’ye tekrar tatile gitmeyi düşünüyorum gittiğimde harcarım” dedi. Ancak 2017’de aldığı kur ile tatile gittiğinde karşılaştığı kuru görünce tatilinin zehir olacağına eminim.

Peki, elinde büyük miktarlarda Türk lirası olan bir iş insanı ne duruma düşer bilemiyorum!

UKRAYNA’DAKİ CAMİLERDE SADAKA KUTUSUNDAN ÇIKAN TÜRK LİRASI SORUNU

İkincisi, Türkiye’den, Ukrayna’ya keyif çatmaya gelen, Türkiye vatandaşı perşembe gecesini kulüplerde, barlarda, gönlünce eğlenerek geçirir, helal-haram demeden önüne geleni de afiyetle yer, cuma günü gelince bir anda Müslüman olduğunu hatırlar, üzülür, büzülür, vicdan yapar, hazır gelmişken bir de Kiev’de Cuma Namazını kılalım, sevap kazanalım, günahlarımızdan kurtulalım da vatanımıza “günahsız” dönelim diyerek camiye koşar. Lambayı açar elektrik yakar, lavaboya girer su harcar…

Müslüman kardeşim, cuma namazını ikame ettikten sonra cami çıkışında boş geçmemek için de sadaka kutusuna, en azından kullandığımız suyun-elektriğin masrafı karşılansın diye cebindeki Türk lirasından sadaka atar.

Cami görevlileri kutuyu açtıklarında, Türk Lirasını görürler, ne yapacaklarını bilemezler.. hiçbir döviz bürosu almaz, hiçbir banka almaz, dert olur ellerinde kalır. Caminin elektrik faturası, su faturası grivna ile yatıyor malum. Onlar da bize söyledi, “Bu, Türk Lirasından bizi kurtar” diye.

Kimse Türk lirasını almadı.  En sonunda çareyi parayı Türkiye’ye giden birisine vermekte buldular.

Vatandaşın yaşadığı bunlar, tüccar ne sorunlar yaşar bekleyip göreceğiz.

Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]