Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Siyaset

Timoşenko’dan beş paralel referandum girişimi başlattı

Siyasetçi, MSK kabul eder etmez imza toplama işleminin başlayacağını söyledi.

Anavatan Partisi ülke gündemindeki konularda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin referandum ile ülke gündemindeki sorunları çözme hamlesine karşılık beş paralel referandum konusuyla çıkış yaptı.

Deneyimli siyasetçi Yuliya Timoşenko bugün düzenlediği bir basın toplantısında referandum konusundaki hazırlıklarını anlattı.

Timoşenko: “Beş konuda referandum yaparsak adaleti yeniden tesis edeceğiz. Tarım arazilerinin ve stratejik mülkümüzün satışını durduracağız, Ukrayna gazını kendi ihtiyaçlarımız için bugün olduğundan üç kat daha düşük bir fiyata kullanma hakkını iade edeceğiz. Kumar ve marihuananın kenevirin yasallaştırılmasını kesin bir şekilde erteleyeceğiz. Ukrayna halkı ‘hayır’ dediğinde, cumhurbaşkanı yolunun yanlış olduğunu kabul etmek zorunda kalacak.” dedi.

Beş hususta referandum yapmayı planladıklarını belirten, Timoşenko referandum takviminin hazır olduğunu ifade etti. Söz konusu plana göre bir inisiyatif grubu bir araya gelecek, yapılacak toplantılar akabinde 5 konuda referandum şekillenecek. Referandum girişim grubu daha sonra 10 gün içinde aldıkları kararların yasalaştırmak için Merkez Seçim Komisyonu (MSK)’na başvuracak.

Timoşenko, MSK referandumu ertelemek isterse, konuların anayasaya uygunluğu konusunda şüphe duyulması halinde ise, bunları cumhurbaşkanının onayına sunacaklarını, sorumluğu cumhurbaşkanına bırakacaklarını ve cumhurbaşkanının demokrasi konusundaki açıklamalarında ne kadar samimi olduğunu göreceklerini dile getirdi.

Timoşenko, ülke çapında MSK’ya başvurmak için 90 gün içinde 3 milyon imza toplamayı hedeflediklerini belirtti. İmza ve mektuplar toplandığında, 15 gün içinde mektupları kontrol etmesi ve referandum yapma kararını onaylaması için MSK’ya teslim edilecek. Ardından da cumhurbaşkanına teslim edilecek ve halkın inisiyatifiyle ülke çapında referandum yapılması için bir kararname çıkarması sağlanacak. Oylama günü ilan edildikten sonra referandum kampanyası için 60 gün süre verilecek daha sonrada belirlenen konularda halkoyu için referandum yapılacak.

Prosedür son derece karmaşık olduğuna dikkat çeken Timoşenko, Ukraynalılar tek başına yapmayacağını, ekiplerinin destek olacağını kaydetti.

Timoşenko adaleti yeniden tesis etme, ulusal kaynakları Ukraynalıların yararına kullanma ve Ukrayna’yı yeniden müreffeh ve mutlu bir Avrupa ülkesi yapma şanslarını olduğunu ifade etti.

HALK KARAR ALACAK HÜKÜMET UYGULAYACAK

Zelenskıy, göreve geldiğinde önemli konularda çözüm için halka gideceklerini ve referandumlarda çıkan halkın görüşüne göre hareket edeceklerini belirtmişti.

Zelenskıy’nin imzaladığı kararname ile referandum yoluyla, halk devlet meselelerinde siyasetçilerin müdahalesi olmaksızın bağımsız ve doğrudan karar verme hakkına sahip olacak.

Zelenskıy, “Şimdi pratikte Ukraynalılar ülke için önemli kararlar alma sürecine dahil olacak ve hükümet halkın iradesini dinlemek zorunda kalacak” demişti.
Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]