Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

NYT: Kazakistan daha güvenli bir dünya oluşturmak için çalışıyor

The New York Times, yayımladığı bir makalede Kazakistan’ın daha güvenli bir dünya için çalıştığını yazdı.

Dünyaca ünlü Amerikan gazetesi New York Times, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Birleşmiş Milletler’in 66. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sonrası yayımladığı makalede Astana’ya övgüler yağdırdı.

Sovyetler Birliği döneminde şimdiki Kazakistan topraklarında kalan ve nükleer denemelerin yapıldığı Semipalatinsk nükleer üssünün Nursultan Nazarbayev tarafından kapatıldığını hatırlatan gazete, bu adımın nükleer silahlara sahip ülkeler tarafından dikkate alınması gerektiği vurguladı.

Kazak lider Nazarbayev’in dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için son derece önemli bir adım attığına dikkat çeken gazete, bu sene bağımsızlığının 20 yılını kutlamaya hazırlanan Kazakistan’ın geleceğe daha güvenli bakabildiğini aktardı. Kazakistan’ın, nükleer güvenliği sağlamak ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya oluşturmak için olağanüstü çaba gösterdiğinin altını çizen gazete, Nazarbayev’in ülkesi için cesur ve somut adımlar attığını belirtti.

Nükleer silahların yayılmasını önleme ve silahsızlanma için Kazakistan’ın tarihi bir adım attığını yazan New York Times, Nursultan Nazarbayev’in, dünyanın ikinci en büyük Semipalatinsk nükleer deneme merkezini kapatarak son derece ileri görüşlü bir karar aldığına vurgu yaptı. 2010 yılında Nursultan Nazarbayev, Washington’daki Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmıştı. Nükleer silahların yayılmasını önlemek için Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’in, her fırsatta uluslararası topluma çağrıda bulunduğuna dikkat çeken gazete, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un da sözlerine yer verdi.

Gazete Ban’ın: “Soğuk savaş döneminden Kazakistan’a miras kalan Semipalatinsk’deki nükleer üssün çalışmalarının durdurulmasından dolayı Kazak lider Nazarbayev’i ve Kazak halkını takdir ediyorum.” dediğini yazdı.

KAZAK LİDER NÜKLEER BAŞLIKLI FÜZELERİ RUSLARA VERDİ
Nazarbayev, Birleşemiş Milletlerin 66. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada nükleersiz bir dünya çağrısı yapmış; yasal çerçeveyi genişletmek ve nükleer silahların yayılmasını önleme alanında tüm ülkelerin taahhütlerini uygulanması için BM’ye ihtiyaç duyulduğunu söylemişti. Nükleer güce sahip olmayan ülkelerin bu silahları elinde bulunduran ülkelerin açık tehdidi altında olduğunun altını çizen Nursultan Nazarbayev, bu silahların ortadan kaldırılması durumunda dünyanın daha da yaşanabilir bir hal alacağını ifade etmişti.

Kazakistan’da Sovyetler döneminde 1200’den fazla Kıtalararası Balistik Nükleer Füze başlığı ile bunları taşıyacak rampalar ve özel uçak üsleri bulunuyordu.

Kazakistan bağımsız olduktan sonra ülkedeki 164 değişik yerde bulunan bu nükleer başlıklı füzelerin pasif hale getirilmesi için yoğun çaba harcadı. Kazakistan, topraklarındaki bu nükleer güçle, ABD, Rusya ve Ukrayna’dan sonra dünyanın dördüncü büyük nükleer gücü durumunda idi. Nursultan Nazarbayev, 20 Ağustos 1991 tarihinde aldığı kararla Semipalatinsk nükleer deneme alanını kapatmış, arkasından da topraklarındaki tüm nükleer silahları da Rusya’ya geri göndermiştir.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]