Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Facebook’ta İngilizce konuşanlar için virüs tehlikesi!

Proaktif koruma lideri ESET, sosyal paylaşım platformu Facebook aracılığıyla yayılan yeni ve tehlikeli bir truva atı tespit etti. ‘Win32/Delf.QCZ. Facebook’un mesajlaşma uygulamasını kullanan bu yeni truva atının ‘Hi how are you’ mesajı ile kullanıcıları kandırmaya çalıştığı belirtiliyor.

ESET’in yaptığı araştırmalara göre Win32/Delf.QCZ truva atı Avrupa ve Doğu Avrupa’daki ülkelerden hızla Orta Doğu’ya doğru yayılıyor. Yeni truva atı Ukrayna, Rusya, Belarus, Slovakya, Çek Cumhuriyeti’nden sonra Sırbistan ve Karadağ gibi ülkelerde en üst seviyedeki tehdit unsuru oldu.

ESET Zararlı Yazılım Araştırma Uzmanı Robert Lipovsky, yararlı bir program izlenimi veren ama aslında kötü amaçlı bulaşıcı yazılım olan truva atının güncel olmayan antivirüs programını devre dışı bırakarak bilgisayarları tehlikelere açık hale getirdiğini belirtti. Lipovsky, Win32/Delf.QCZ truva atının yayılmak için Facebook’un mesajlaşma uygulamasını kullandığını dile getirdi.

Lipovsky, kullanıcıların ‘Hi how are you’ şeklinde bir mesaj aldığını, mesajın kullanıcının arkadaş listesindeki birinden gelmiş gibi göründüğünü fakat aslında bot adı verilen zombi bilgisayarlardan oluşan ve saldırgan tarafından uzaktan yönetilebilen bir çeşit ağ tarafından gönderildiğini söyledi. Lipovsky, bazen inandırıcı olsun diye mesaj içinde kullanıcının adının bile yer aldığını, kullanıcının mesaja tıkladığında flash player yüklemesi için yönlendirildiğini ama aslında zararlı yazılımların bu sırada indirilmeye başlandığını belirtti.

Lipovsky, sosyal platformlarda dikkat edilmesi gereken önemli kuralları şu şekilde sıraladı; “Şüpheli görünen bağlantılara tıklamayın. Mesajlaşmak için kullandığınız dil İngilizce ise sohbetiniz şüpheli göründüğünde dikkatli olun. Mutlaka güncel ve güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanın. Sosyal medya güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin ve yalnızca gerçek hayatta tanıdığınız insanlarla arkadaşlık edin. Sosyal paylaşım platformlarındaki uygulamalar sanal suçlular tarafından üretilmiş olabilir. Kişisel bilgilerinizi paylaşırken çok dikkatli olun.”

 

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]