Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da pazar lideri Viko’nun hedefi Rusya

Rusya-Türkiye arasında bir aya kadar karşılıklı ziyaretlerde vizelerin kalkması iş dünyasına olumlu yansıyor. İki ülke toplam ticaret hacminin önümüzdeki beş yılda 100 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda Türk işletmeler, Rusya pazarında çalışmalarını yoğunlaştırdı. Petrol varil fiyatlarının 120 doların üzerine çıkması ile birlikte Rusya ekonomisinin toparlanmasını da değerlendiren iş adamları Rusya pazarında vites büyüttü. Elektrik anahtar ve priz sektöründe dünyanın en büyük üç üretim tesisinden birine sahip Viko Rusya pazarında 2011’de yüzde 65 büyüyecek. Türkiye ve Ukrayna’da pazar lideri olan Viko’nun yılın ilk çeyreği için ulaşılan rakamlar hedefin aşılacağını gösteriyor. Şirketin hedefi 2015’e kadar Rusya pazarında da lider olmak.

Kremlin’in hemen karşısında yer alan Nasyonel Otel’de disribütörleri ile bir araya gelen Viko yöneticileri, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na özel üretilen sıva üstü uygulamalarda kullanılan yeni ürün Vera’nın tanıtımını gerçekleştirdi. Viko Dış Ticaret Direktörü Cem Alpaslan Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) yaptığı değerlendirmede 750 kişiye istihdam sağladıklarını ve 2010’da 130 milyon dolar ciroya ulaştıklarını söyledi.

ISO 500 listesinde Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer alan Viko üretiminin yarısını da yurt dışına ihraç ediyor. Afrika, Asya ve Avrupa’dan 70’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, Ukrayna’da yüzde 30’la pazar lideri. Rusya pazarının yüzde 15’ine sahip olan Viko, Moskova’da kurduğu ofisle çalışmalarını hızlandırdı.

RUSYA’DA BULUNMADAN BAŞARI ZOR
Rusya piyasasına inşaat sektöründeki canlanma ve vizelerin kalkışı ile birlikte daha fazla önem verdiklerine değinen Alpaslan, Rusya pazarında başarılı olabilmek için ilk şartın bu ülkede yaşayarak pazar dinamiklerini, halkın alışkanlıklarını ve potansiyeli kavramak olduğunu vurguladı. Rusya’da önemli fırsatlar olduğunu, ancak bunların dengeli ve iyi piyasa araştırması yaparak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Alpaslan, “Malı üretmek ayrı, satmak başka bir konu. Bu iki kavrama uygun geliştirilecek projelerin başarı şansı yüksek” dedi. Alpaslan Rusya pazarının zorlukları açısından diğer ülkelere nazaran çok öne çıkan özel problemlerin olmadığını belirtti.

VİZELERİN KALKMASININ PSİKOLOJİK ETKİSİ ÇOK DAHA ÖNEMLİ
İki ülke devlet adamlarının siyasi alanda istikrar ve güven ortamı sağlayacak ilişkiler geliştirmesinin iş dünyasına çok olumlu yansımaları olduğuna değinen Viko Rusya Müdürü Murat Bayrıdost da, vizelerin kaldırılmasının bu çerçevede psikolojik bir etkisinin olduğunu söyledi. Bayrıdost, “Ekonomi siyasi dalgalanmaları sevmiyor. İş adamı yatırımının akıbetinden emin olmak istiyor. İş dünyasının Rusya ziyaretlerinde vize almaları çok zor değildi. Ancak bunun karşılıklı ilişkilerde güven açısından sağladığı artı değer paha biçilemez. İş dünyası üzerinde bunun psikolojik etkisi çok yüksek olacak” ifadelerini kullandı.

1966’da Viktor Kohen tarafından 500 metrekarelik bir alanda kurulan Viko, 1980’de genç girişimciler Cahit Durmaz ve Ali Dağbaşı tarafından satın alındı. İstanbul’da 4-5 bin metrekarelik bir fabrikaya dönüşen şirket; önce 15 bin, 2006’da da 50 bin metrekarelik bir alanda üretime başlayarak sektörde dünya devi haline geldi. Viko şimdilerde tek çatı altında yıllık 100 milyon adet anahtar ve piriz üretimi ile dünyada ilk üç şirket arasında yer alıyor.

Faruk Akkan Moskova Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]