Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da artan vergiler sigara içenlerin sayısını azalttı

2010 yılında sigaradan alınan vergiler nedeniyle bütçenin söz konusu sektörden elde ettiği gelir 2007’ye oranla 5 kat artış kaydetti.

Ukrayna’da hükümetin sigara ve tütün ürünlerine uyguladığı vergiyi arttırması sonucu, sigara içenlerin sayısını azaldı. Ukrayna Sağlık Bakanlığı yetkilileri, vergilerin artması sayesinde sigara içenlerin oranı düşerken bütçenin gelirlerinin de arttığını açıkladı.

Ocak ayında Ukrayna bütçesine sadece sigara ve tütün ürünlerinden alınan vergilerden yaklaşık 219 milyon dolar girdi. Sigaraya uygulanan vergilerden dolayı Ukrayna bütçesinin geliri 2010 yılında 1 milyar 633 milyon dolar olmuştu.

2010 yılında sigaradan alınan vergiler nedeniyle bütçenin söz konusu sektörden elde ettiği gelir 2007’ye oranla 5 kat artış kaydetti.

Ukrayna’da sivil toplum örgütleri “dumansız Ukrayna” sloganı ile 2008 yılından bu tarafa sigaradan alınan vergilerin arttırılmasını istemişti. Ukrayna’da 2 yıldır aşamalı olarak arttırılan tütün ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi hâlihazırda ortalama yüzde 44 oranına çıktı.

Öte yandan, AB ülkeleri de sigaraya uygulanan asgari vergi oranlarının artırılmasını destekliyor.

Elektronik sigara (e-sigara) kullanımının zararları şunlardır:

  1. Nikotin bağımlılığı: Elektronik sigaraların çoğu nikotin içerir ve nikotin bağımlılığına neden olabilir. Nikotin, beynin ödül merkezlerine etki ederek bağımlılık yapar.
  2. Solunum yolu hastalıkları: E-sigaraların buharı, solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. E-sigara kullanımı öksürük, nefes darlığı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi sorunlara neden olabilir.
  3. Kalp ve damar hastalıkları: Nikotin, kalp ve damar sağlığına zarar verir ve kalp krizi, inme ve diğer kardiyovasküler hastalıkların riskini artırır.
  4. Akciğer hasarı: E-sigaraların buharı, akciğerlerde hasara neden olabilir ve akciğer hastalıklarına yol açabilir.
  5. Kimyasal maruziyet: E-sigara buharı, zararlı kimyasallar içerebilir. Bu kimyasalların birçoğu toksiktir ve bazıları kanserojen etkiye sahiptir.
  6. Çocuklar ve gençler için risk: E-sigaralar, çocuklar ve gençler için özellikle risklidir. Nikotin, çocuklarda ve gençlerde beyin gelişimine zarar verebilir ve nikotin bağımlılığı riskini artırabilir.
  7. Yanma ve patlama riski: E-sigara bataryaları, yanma ve patlama riski taşırlar. Yanma veya patlama, ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir.

Sonuç olarak, e-sigara kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve uzun vadeli etkileri henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bu nedenle, e-sigara kullanımından kaçınmak veya kullanımı sınırlandırmak en iyi seçenektir.

Yunus Erdoğdu | UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]