Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Avrupa’da şist gazına protesto

Avrupa Birliği (AB) enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışırken İngiltere’de Cuadrilla madencilik firmasının şist gazı çıkarma çalışmalarına bir ay kala moratoryum çağırısında bulunan bir rapor yayımlandı

Arka plan:

Şist ( kaya petrolü )gazı yeraltındaki kaya çatlaklarından elde edilen bir tür doğal gaz. Son zamanlara kadar bu gazı yeryüzüne çıkarabilmek için uygun bir yöntem bulunamamıştı.

Ancak kaya formasyonlarına basınçla su, kum ve kimyasal madde pompalanması “hidrolik parçalanma” tekniği olarak biliniyor. Enerji şirketleri bu şekilde Avrupa’nın enerji güvenliği problemine çözüm bulduklarına inanıyorlar.

Hâlen Avrupa’da gaz tedariki için Rusya’dan ithalat yapılıyor. Ancak Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sevkiyatta aksamalar yaşanıyor.

ABD’de kaya gazı  Amerikan doğal gaz kaynaklarının yüzde 10’una karşın geliyor. Bazı analistler miktarın 20 yıl içinde yüzde 50 artacağına inanıyor. BP Eski CEO’su Tony Hayward şist gazının oyunu değiştireceğini ileri sürerken çevreciler çevreyle ilgili risk oluşturmasından endişe ediyor.

Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi tarafından yayımlana bir makalede kazı işleminin çevreye vereceği hasar nedeniyle herhangi bir projeye yeşil ışık yakılmadan önce gerekli incelemelerin detaylandırılması isteniyor.

Ancak İngiliz Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Cuadrilla’nın sunduğu teminatları kabul ederek Lancashire kasabasına dört mil uzaklıktaki Blackpool’da sondaj işlemlerine başlanmasına izin verdi.

Risk uyarısı

Çevreciler yasak çağırılarının işitilmemesinden endişe duyarken Yerküre Dostları Kampanya Koordinatörü Darek Urbaniak “Bu kesinlikle tehlikeli. Henüz kanıtlanmamış bir teknolojiyi kullanıyorlar” uyarısında bulundu.

“Şist gazı sondajıyla yeraltındaki kaya gruplarını kırmanız gerekir ve bunun içinde bir takım özel kimyasallar kullanmanız. Ayrıca dikey ve sürekli delme işlemi. Kimyasalların bir kısmı yeraltına oradan da içme sularına karışır.”

New York Eyaleti’nde şist gazı üretim su kaynaklarında kirlilik görülmesi üzerine yasaklanmıştı. Gösterime giren“Gaslands” filmiyle eyalet sakinlerine içme sularının kaya gazından nasıl etkilendiklerini anlatıldı.

ABD’den gelen diğer raporlarda kirli suların ağaçları öldürdüğü ve toprağa zarar verdiğinden bahsediliyor. Ancak kaya gazı Amerikan enerji piyasasını hareketlendirme yetti ve fiyatlarda düşüş görüldü. Avrupa’da ise gaz fiyatları daha yüksek seyrediyor.

AB için şist gazı bir fırsat

Bir Avrupa Komisyonu temsilcisi haberlere olumlu tepki vererek “Şist gazının bir fırsat olduğuna inanıyoruz” dedi. AB Enerji Komiseri Günther Oettinger’in sözcüsü olan Marlene Holzner EurActiv’e “Gaza ihtiyacımız var ve gaz talebi yıllar içinde artıyor. Dolayısıyla eğer bu gazı çıkarabilirsek daha az ithalat yaparız” şeklinde konuştu.

Holzner bu ihtiyacın  “çevrecilerin endişeleriyle” dengelendiğini ve raporu kaleme alan Manchester Üniversitesi Profesörü Kevin Anderson’ın kaya gazının yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarının kullanımını geciktireceği yönündeki korkularını yok ettiğini kaydetti.

“We have already launched a legal study – based on field studies – which should clarify whether our existing environmental legislation fully covers the drilling for shale gas,” she said.

Holzner “Bu konuda alan çalışmalarına dayalı yasal bir çalışma başlattık. Mevcut çevre mevzuatının kaya gazı sondajinı tamamen kapsayacak şekilde biçimlendiğini göstermiş olacağız” dedi.

Söz konusu çalışma henüz kamu ihalesi aşamasında ve ne zaman yayımlanacağı belli değil. Ancak Holzner bu arada çevre yasalarının hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde uygulanmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. “Bir takım boşluklar var ve ek çevre mevzuatının gerekli olup olmadığına boşluklara bakarak karar vereceğiz.”

Komisyon zamanın kendilerinden yana olduğunu kaydederek sondaj ve bundan kaynaklanan zorlukların Blackpool’da kaya gazı üretiminden 2-4 yıl önce giderilebileceğini belirtti.

euractiv.com.tr

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]