Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sitesindeki “Ermeni Soykırımı” kampanyası ilgi görmedi

Ermenis diasporasının başlattığı, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’den, “Ermeni Soykırım'ının tanımasını” istediği elektronik imza kampanyası yeterli imzayı toplayamadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde, sözde “Ermeni Soykırımı’nın” tanıması için imza kampanyası başlatılan imza kampanyasının süresi doldu.90 günlük süre zarfında 25 bin imzaya ulaşamayan kampanya arşive gitti.

90 gündür devam eden kampanyada soykırımın tanınması için 12 bin 401 kişi imza attı. Söz konusu tasarnın Cumhurbaşkanına sunulabilmesi için 25 bin imza gerekiyordu.

İmza kampanyası, “Mons Pius” sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Suren Petrosian tarafından, “1915-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermeni soykırımının tanınması ve bu trajik olayları anmak için 24 Nisan’ın her yıl anma günü olarak belirlenmesi üzerine” başlıkla 14 Mayıs’ta başlatılmıştı.

14 Ağustos saat 24.00 itibariye 12 bin 401 kişinin imzaladığı kampanyada imza sayısı 92 gün zarfında 25 bine ulaşması halinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin onayına sunulacaktı.

Ermeni diasporasının girişimi akim kaldı.

Suren Petrosian, kişisel Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, elektronik oylama ile bir sonuç elde edebileceğine inandıklarını anacak çeşitli nedenlerle başaramadıklarını ifade etti.

Elektronik dilekçeye imza atanlara teşekkür eden Petrosian, yakın zamanda duyuracakları yeni eylem planlarının olduğunu belirtti.

Kampanyanın başlatma inisiyatifini alan Suren Petrosian, cumhurbaşkanına hitaben yazdığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti;

“Sayın Volodımır Aleksandroviç, (Zelenskıy) hakikat ve tarihi adalet uğruna verilen bir asırlık mücadelede tüm Ermeni halkına destek vermeniz ricasıyla Size başvuruyorum.

Irk, din veya herhangi bir başka nedeniyle halklara uygulanan eziyet, baskı ve kitle katliamlar, insanlığa karşı işlenen suçtur ve zamanaşımı süreleri yoktur. Bu tür eylemler, gelecekte benzeri olayların tekrarlanmasını önlemek hedefiyle tüm medeni dünya tarafından eşdeğer şekilde değerlendirilmeli.

Bu nedenle, 1915-1922 yıllarda Osmanlı İmparatorluğunda Ermenilerin kitle imhasının Ermeni Soykırımı olarak tanınması ve 24 Nisan’ın bu felaketin kurbanlarının anma günü olarak tanınması için devlet seviyesinde gerekli destek sağlamaya çağırıyorum, Sizi” ifadelerine yer verdi.

Arşive kaldırılan imza kampanyasında son durumuna buradaki linkten (https://petition.president.gov.ua/petition/93764) ulaşabilirsiniz.

UKRAYNA’DA RESMİ YETKİLİLERİN ‘ERMENİ SOYKIRIMI’ İFADESİNİ KULLANMASI YASAKLAMIŞTI

Ukrayna’nın eski İstanbul Başkonsolosu, halihazırda ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vasıl Bodnar imzalı genelgede Ukraynalı devlet mensupları ve diplomatlarının Ermeni Soykırımı’nın tanımaması için bu ifadeyi kullanılmaması çağrısında bulundu. Gerekçe olarak ise Türkiye’nin Ukrayna’nın stratejik ortağı olduğu ve Türkiye’nin en hassas noktalarından birinin “Ermeni Soykırımı” olduğu belirtildi.

Bodnar, imzalı Genelgede ayrıca Ermenistan’ın 1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin Ukrayna’ya yönelik suni açlık soykırımı Holodomor olaylarını da kabul etmediği vurgulandı.

Bilindiği üzere, Sovyetler Birliği döneminde Stalin‘in başlattığı Holodomor soykırımı esnasında Ukrayna’da milyonlarca Ukraynalı hayatını kaybetmişti.

Ukrayna parlamentosuna son 10 yılda sözde Ermeni Tasarısı’nın kabulü için birçok tasarı sunuldu. En son 14 Şubat 2020 tarihinde böyle bir tasarı Ukrayna Parlamentosu’nun önüne getirildi.
Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]