Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da 2010’da buğday fiyatları yüzde 50 arttı

Avrasya’nın tahıl ambarı olan Ukrayna’da 2010 yılında temel gıda ürünlerindeki fiyatlarda önemli oranlarda artış oldu. Foyil Securities şirketin uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre Ukrayna’da 2010’da buğday fiyatları yaklaşık yüzde 50, mısır fiyatları yüzde 30, ayçiçeği fiyatları ise yüzde 33 oranında artış gösterdi.

Piyasa analizi yapan uzmanlar şeker fiyatlarının ise ülke koşullarına göre hala yüksek seviyede olduğunu , fiyatların 2009 yılı seviyesinde kaldığını belirtti. Önemli bir şeker üreticisi olan Ukrayna’da şekerin toptan fiyatı kilo başına 1 dolar, şekerin perakende satış fiyatı ise 1.20 doların üzerinde. Foyil Securities şirketin uzmanları hâlihazırda Ukrayna’daki şeker üretiminin iç piyasanın taleplerini bile karşılayamadığını piyasada şeker az olduğu için doğal olarak fiyat artığını belirtti.

Ukraynalı uzmanların iddiasına göre ülkedeki gıda ürünlerinin fiyatının artışı aynı zamanda global fiyat artışını da tetikliyor.

Rusya, Avustralya, Hindistan ve Latin Amerika gibi ülkelerde üretimi düşürdüğünü ve birçok insanın faturayı küresel ısınmaya kestiğini belirten Foyil Securities uzmanları geçen sezon yaşanan olumsuz hava koşullarının ileride yeniden nüks edebileceğini belirtti. Uzmanlar bu durumun gerçekleşmesi halinde yiyecek fiyatlarının her zamankinden daha pahalı olacağını söylüyor. Öte yandan uzmanlar temel gıda ürünlerinin fiyatını arttırmak için spekülatif talep oluşturulabileceğini de dikkat çekti.

Dünyanın birçok önemli tarım bölgesinde elverişsiz hava şartları nedeniyle düşük mahsul alırken Ukrayna’da bu yıl üretim fazlası olmuştu. Hasat ettiği mısırı koyacak silo bulamayan ülkede geçtiğimiz 3 ay içerisinde çürüyen mısırın hacmi 1 milyon tona ulaşmıştı.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]