Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Karadeniz havzasının işadamları Trabzon’da buluştu

Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomi bölgesi Karadeniz havzasında yer alan ülkeler, Trabzon’da bir araya geldi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) ev sahipliğinde gerçekleşen Karadeniz İş Forumu’nda Ukrayna’yı Odesalı işadamları temsil etti. Trabzon’da buluşan 650 yatırımcı, 2 bine yakın iş görüşmesi neticesinde, 1 trilyon doları aşan bölge ticaretini masaya yatırdı.

Forumun açılış töreninde konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırımlar için bir çekim merkezi haline geldiğini belirterek, Karadeniz havzasının 2 kıtayı birleştirme noktasında stratejik bir konumu olduğunu vurguladı. Bölgenin geniş ekonomik imkânlara sahip olduğunu söyleyen Mehmet Ali Şahin, tüm dünyanın gözünün Karadeniz Bölgesi’nde olduğunu söyleyerek, “Tam da bu noktada bu gelişmeden faydalanmamız gerekmektedir.” dedi. Karadeniz havzasındaki en önemli kuruluşun Karadeniz Ekonomik ve İşbirliği Örgütü (KEİ) olduğuna dikkat çeken Şahin, “KEİ, bölgenin en kapsamlı ekonomik kuruluşudur. Ve bu kuruluş, bölgedeki faaliyetlerini geliştirmek için çalışmalar sürdürmektedir. Özellikle işadamları ve sürücüler için vize işlemlerinin kolaylaştırılması anlaşması imzalanmıştır. Bu sayede bölgenin ticaret potansiyeli daha da artacaktır” dedi.

Organizasyonun diğer bir konuğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma yolunda hedefleri bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu, ilk bakışta zor gibi görülse de, aslında bir o kadar da kolay olacaktır. Hükümet olarak bizler KEİ ülkeleri olan Rusya, Sırbistan ve Arnavutluk ile vizelerin kaldırılması konusunda adımlar atmış bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte diğer bölge ülkeleri ile de benzer başarılara imza atacağız.” dedi. Bülent Arınç, artık vizelerin kaldırıldığı, dostluğun egemen olduğu Karadeniz havzasında, 335 milyonluk potansiyeli bir kinetik enerjiye çevirme zamanının geldiğine dikkat çekti.

UKRAYNA’DAN SADECE ODESALI İŞADAMLARI KATILDI

Trabzon’daki, Karadeniz havzasının iş zirvesine Ukrayna’dan sadece Odesa bölgesinden 9 kişilik işadamı heyeti katıldı. PLASKE ve INMARA gibi güçlü firmaların yer aldığı Odesa heyetinde aynı zamanda Odesa Valiliği Ekonomik Gelişmelerden Sorumlu Anastasiya Andronova’da bulundu.

Trabzon görüşmelerinde Anastasiya Andranova, Odesa Bölgesi hakkında bilgi verdi.  Odesa’dan giden iş adamları grubunda UTIAD İşadamları Derneği Başkanı Ali Sezen de yer aldı.

KARADENİZ İLE TİCARET ÜÇE KATLANACAK

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Karadeniz havzasının, yüzölçümünün yaklaşık 19 milyon kilometrekare, nüfusunun 335 milyon ve kişi başı milli gelirin ortalama 11 bin dolar olduğuna dikkat çekti. Bölge ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 1 trilyon 319 milyar dolara ulaştığını da vurgulayan Rızanur Meral, etkileri hâlâ hissedilen global krize rağmen bölge ülkelerinin Türkiye ile yaptığı ticaret hacminin 2009’da 33,7 milyar dolarda kaldığını belirtti. Meral, “Büyük bir ticaret hacmine sahip olan bölge ülkelerinin Karadeniz’e komşu olma avantajını Türkiye olarak yeteri kadar kullanamıyoruz.” dedi. 2009’da Türkiye’nin ihracatının yüzde 15,8’ini bu bölgeye yaptığını ve ithalatının ise yüzde 21,6’sının bu bölge ülkelerinden elde edildiğini söyleyen Rızanur Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan global krizden dolayı gerileyen ticaret rakamlarımızın önümüzdeki dönem içerisinde artacağını düşünüyor ve Türkiye’nin yakın bir zaman içerisinde Karadeniz havzası ülkeler ile ticaretini 100 milyar doların üzerine çıkaracağına inanıyoruz. 8 bin 350 kilometre kıyı şeridine sahip, Ortadoğu’dan sonra en büyük enerji kaynaklarının bulunduğu ve dünyanın en önemli enerji taşıma ve enerji geçiş koridoru olan Karadeniz havzası, tarıma elverişli geniş ve verimli topraklarıyla, maden, demir-çelik, orman, orman ürünleri ve gelişime açık sanayi ve endüstriyel yapısı ile Avrupa ve Uzakdoğu arasında her zaman önemli bir çekim merkezi konumundadır. 2000-2009 yılları arasında Karadeniz Bölgesi yılda yüzde 6 büyüme göstermiştir.”

Meral, toplantıların çok verimli geçtiğini, aynı etkinliği Anadolu’nun diğer illerinde de yapacaklarını sözlerine ekledi. Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Başkanı Andrey Kondakov ise şu an banka olarak proje sayılarının 200’ün üstünde olduğuna dikkat çekti.

 

ODESA / UkraynaHaber.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]