Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
TürkiyeVideo

Cumartesi anneleri 700 haftadir çocuklarini ariyor: “beni bul anne”

Cumartesi annelerinin sayısı artmaya devam ediyor...

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 23 yıl önce eyleme başlayan Cumartesi Anneleri 700. haftaya girdi.

Her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştiren Cumartesi Anneleri’ne anlamlı bir destek de geldi. Sanatçı Ceylan Ertem, Ahmet Kaya’nın 23 yıl önce Cumartesi Anneleri için yaptığı “Beni Bul Anne” şarkısını, kayıp yakınları ile birlikte seslendirdi.

1995 yılından bu yana Taksim Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınarak zorla kaybedilen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini soran Cumartesi Anneleri 25 Ağustos’ta 700. kez bir araya gelecek. 700. hafta için hazırlanan çağrı videosunda Ahmet Kaya’nın 23 yıl önce Cumartesi Anneleri için yazdığı “Beni bul anne” şarkısını Ceylan Ertem ve kayıp yakınları birlikte söyledi.

23. yılına giren Cumartesi oturmaları, Emine Ocak’ın oğlu Hasan Ocak’ın 21 Mart 1995’te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunmasıyla başlamıştı.

Ceylan Ertem ve kayıp yakınları Cumartesi Anneleri için söyledi.

Cumartesi Anneleri, 699’uncu kez Galatasaray Meydanı’nda buluşarak gözaltında kaybedilenleri andı, 700’üncü haftaya çağrı yaptı.

699’uncu haftayı, Bayram öncesinde gerçekleştirdiklerini belirten ve bu Bayram’da da kamuoyuna “Bir ülkede insanlar; sevdiklerini sonsuzluğa uğurlama, gömebilme ve bir mezara sahip olma hakkından mahrum bırakılmışsa orada bayramlar bayram gibi yaşanamaz” diyen Cumartesi Anneleri; adalet için, barış dolu gerçek bayramlar için gözaltında kaybedilenleri aramaktan asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

699’uncu hafta buluşmasında konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü buluşmasına çağrı yaparak şunları kaydetti:

‘KAYIPLARINI ARAYAN DOSTLARIMIZA BORCUMUZ VAR’ 

“700’üncü hafta; çok değerli, çok kıymetli. ‘700 hafta’, mücadele demek; ‘700 hafta’, kayıplarını aramak demek; ‘700 hafta’, yan yana durmak ve dayanışmak demek. Şimdi, bu dayanışmayı daha fazla büyütmenin zamanı. Çünkü, 700 hafadır bu meydanda kayıplarını aramaktan asla vazgeçmeyen dostlarımıza hepimizin borcu var; bizler bu dayanışmayı daha fazla büyütmek zorundayız. Gelecek hafta, bütün Türkiye’den insanlar burada olmak durumundayız. Sizleri; 700’üncü haftada buraya, hep birlikte hepimizin kaybı olan ve ‘Türkiye daha fazla kaybetmesin’ diyerek bulmak zorunda olduğumuz kayıplarımız için dayanışmaya çağırıyorum.”

699’uncu hafta buluşmasında konuşan 1995 yılında İstanbul’da kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak açıklamasında şunları kaydetti:

’23 YILDIR ADALET ARIYORUZ’

“Değerli dostlar; 23 yıldır, tam 700 haftadır bu meydanda adalet arıyoruz. Adalet ararken muktedirlerin zulmüne uğradık; bu meydanda gaz ve jop yedik. Bu meydanda gözaltına alındık, bu meydanda işkence gördük. Buna rağmen, 23 yıldır ve tam 700 haftadır adalet arıyoruz. Adalet talebimize karşılık verilmediği; hırsızların, katillerin korunduğu bir Bayram’a daha gidiyoruz. İktidar, insanlık suçlarıyla hesaplaşacağı iddiasıyla oy aldı. Bu sayede iktidar, başbakan ve cumhurbaşkanı oldular. Biz buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: İki seçeneğiniz var! Ya bu coğrafyada yaşanan insanlık suçlarıyla hesaplaşacaksınız, ya da katillerle ortaklaşacaksınız! Başka seçeneğiniz yoktur. Bu katliamlara dur demedikçe, sizler de bu katillerin ortağı olacaksınız. Bizler bu hakikatı haykırmaya devam edeceğiz!”

12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır da katliamlardaki hükümet desteğini vurgulayarak şunları kaydetti:

‘DEVLET İNSANLIK SUÇU İŞLEMİŞTİR’

“Bugün 699’uncu haftayı geride bırakıyoruz. 700’üncü haftaya hazırlanıyoruz. Ellerinizde bulunan fotoğraflardaki kişiler bu ülkenin yurttaşlarıydı. Bu ülkede dünyaya gelmişlerdi. Onların da bu dünyada yaşamaya hakkı, bu topraklarda payı vardı. Onlar, gencecik yaştayken; devlet ve devletin güvenlik güçleri onları gözaltına alıp, onların yaşamına son verdi. İtirazımız bundandır! Yetmedi, biz toprak hakkı demiştik. Onlara bir mezar yeri bile çok görüldü. Devlet suçludur; devlet yöneticileri, insanlık suçu işlemiştir. Bizler, sadece 700’üncü haftada değil, diğer haftalarda da devletin, yaptıklarının hesabını vermesi için bize destek vermenizi bekliyoruz.”

12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, gözaltında kaybedilenlerin bir mezarının bile bulunmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

‘BİZİM MEZARLIĞIMIZ GALATASARAY MEYDANI’

“Üç gün sonra Bayram. Bayramlar; insanların sevgiyle birbirine sarıldığı, kucaklaştığı, koklaştığı ve barıştığı günlerdir. Ben tam 38 yılda; ağabeyime sarılmadan, kucaklaşmadan, onu koklamadan, onu öpmeden 76 bayram yaşadım. Bizim sevdiklerimiz, bu ülkenin kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındı. Kendilerini savunma hakları, yaşama hakları ellerinden alındı. Ama mezarları da ellerinden alındı. Bizlerin de mezarları ellerinden alındı. Sevdiklerimiz, kaybettiklerimiz için karanfil bırakabileceğimiz bir mezar yok! Üç gün sonra insanlar, kaybettiklerinin mezarlarıyla da kucaklaşacaklar. Ama bizim kucaklaşabileceğimiz bir mermer mezarımız da yok. Bizim mezar yerimiz, bizim mezarlığımız Galatasaray meydanı oldu.

Biz bugünden, buradan sevdiklerimize selam gönderiyoruz. Onlar bizi duyuyorlar. Biz burada onları kucaklıyoruz ama koklayamıyoruz. 699’uncu haftada da kaybettiklerimizin önünde saygı ile eğiliyor, onları koklayamamanın acısı ile burada bulunuyoruz. 700’üncü haftada ve sonrasında da kaybettiklerimizle burada buluşacağız ve faillerinden hesap soracağız. Umarım, onlar bizi duyacaklar.”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından hazırlanan ve 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak tarafından okunan “Kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz!” başlıklı basın açıklamasından satırbaşları ise şöyle:

‘İNSAN HAKLARI, DEMOKRASİ YOKSA BAYRAMDAN SÖZ EDİLEMEZ’   

“699. buluşmamızı bayram öncesinde gerçekleştiriyoruz. Bu bayram öncesinde de ne kutlama ne de bayram telaşında değiliz.

Bir ülkede insanlar sevdiklerini sonsuzluğa uğurlama, gömebilme ve bir mezara sahip olma hakkından mahrum bırakılmışsa orada bayramlar, bayram gibi yaşanamaz. Bir ülkede insan hakları ve demokrasiye dair bütün değerler ayaklar altına alınmışsa orada bayramdan, barış ve huzurdan söz edilemez. Bir ülkede annelerin “Gözaltında kaybedilen evlatlarımıza ne olduğunu öğrenmek istiyoruz! Evlatlarımızı kaybedenlerin yargılanarak cezalandırılmalarını istiyoruz!” talebi karşılıksız kalmaya devam ediyorsa; orada bayramdan, hukuktan, adaletten söz edilemez.

Çünkü bayramlar; barış ister, huzur ister, sevinç ve neşe ister. Ancak hukukun üstünlüğünün egemen olduğu koşullarda, yurttaşlar için güvenli ve huzurlu bir yaşam gerçekleşebilir.”

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]