Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Dünyada basının en özgür olduğu ülkeler

Sınır Tanımayan Muhabirler tarafından hazırlanan ve 178 ülkenin incelendiği çalışmaya göre; dünya en özgür basın sıralamasına göre Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya, İzlanda, Hollanda, Norveç, İsveç ve İsviçre ilk sırayı paylaştı. Türkiye sıralamada 138. oldu.

Körfez bölgesindeki birçok ülkenin bu yıl ki dünya basın özgürlüğü sıralamasında geriledi. Kuveyt, 27 basamak düşerek Birleşik Arap Emirlikleri ile beraber 87. sıraya yerleşti. Körfez ülkelerinde en özgür basına sahip olmakla bilinen Kuveyt’in bu yıl sıralamada düşmesinin başlıca sebebi olarak devlet yetkililerine ithamla bulunması nedeniyle iki defa hapse giren yazar Muhammed Abdül Kadir El Casım gösterildi.

Doğalgaz zengini Katar, 27 sıra düşerek 121’inci olurken Bahreyn de 119’dan 144’üncü sıraya geriledi. Yapılan açıklamada Bahreyn’in gerileme sebebi olarak ‘blogçu ve netizen-internet gazetecilerine karşı artan sayıdaki mahkeme ve tutuklamalar’ gösterildi. Umman, 17 sıra düşerek 124’üncü olurken, Birleşik Arap Emirlikleri ise sadece bir sıra geriledi. Diğer Körfez ülkelerinin aksine Arap dünyasının en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan altı sıra yükselerek 157’inci oldu. Bu yükselişe rağmen Suudi Arabistan’ın Körfez ülkeleri arasında en sonda geldiği vurgulandı.

KUZEY AVRUPA EN ÖZGÜR

Dünya en özgür basın sıralamasına göre Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya, İzlanda, Hollanda, Norveç, İsveç ve İsviçre ilk sırayı paylaştı. Endeksin hazırlanmaya başladığı 2002 yılından bu yana bu ülkelerin devamlı olarak ilk sıralarda yer aldığı kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin ise liderlik statüsünü kaybettiği ve birliğin 27 üyesinin ilk 20 sırada yer almasına rağmen diğer 14 üyenin sıralamada çok gerilerde kaldığı ifade edildi. Örnek olarak İtalya (49), Romanya (52) ve Yunanistan ve Bulgaristan (70) gösterildi.

Toplam 178 ülke arasında Türkiye de 138’inci oldu. Sıralamada Türkiye’den hemen önce Fas, Meksika ve Singapur gelirken ülkemizi Etyopya, Rusya ve Malezya takip etti. Sıralamadaki son beş ülke Burma, İran, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre oldu.

Sınır Tanımayan Muhabirler her yıl yayınladığı basın özgürlüğü listesi ile ülkeleri 43 kriter açısından incelemeye alıyor. Kriterler arasında gazetecilere açılan davalar, sansür ve basın özgürlüğü bulunuyor.

CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]