Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da eğitim bir başkadır

{jcomments off}Ben yaklaşık 5 yıldır Ukranya’dayım. Halihazırda Ulusal Havacılık Üniversite’sinde (NAU) Mimarlık Bölümü’nde okumaktayım. Burada tanıklık ettiğim hadiseler üzerine Ukranya’daki ve Türkiye’deki eğitim durumunu kıyaslayan bir yazı yazmaya karar verdim.{jcomments on}

Bu ülkede daha bir gün üniversitelerde kavga çıktığına şahit olmadım. Bir gün olsun bir grup öğrencinin çıkıp eylem yapmadı. Çünkü eğitim altyapısı çok iyi gelişmiş eğitimli çocuklar.

Üzülerek ifade etmeliyim ki bizim ülkemizde eğitim sistemi bu denli gelişmemiştir. Bizim ülkemizde üniversitelerde ancak; sağ-sol, laik-antilaik, Alevi-Sünni, inanan-inanmayan gibi birtakım kutuplaşmalara ve etnik ayrımlara düşüren olaylar gelişmiştir.

Maalesef üniversitelerde neredeyse kardeş kardeşi katlediyor. Hâlbuki bu olayların olmaması için biz gençlerin birbirimizi çok iyi anlamamız ve ortak değerlerimizde buluşmamız lazım.

Bugün tarihe baktığımızda Çanakkale’de; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Arab’ı, Acem’i hepimiz bir bütünüz el ele verdik ve Çanakkale geçilmez dedik ve bunu başardık.

Şimdi neden bunu yapmıyoruz? Sebebi çok basit: dış güçlerin iki kuruş veriyor cahillerin eline ve menfaatçilerin fitnesi ile oluyor bütün bunlar.

Bu mu Çanakkale ruhu!

Şimdi iki kuruşluk kişilerin eline kaldık. Bizler bunun önüne geçmemiz lazım.

Ben, Rusya’ya, Belarus’a gittim bu ülkelerin hiç biri cennet vatanımıza benzemez  

Allah nasip etse daha birçok ülkeyi gezmeyi düşünüyorum.

Gerçekten bizim vatanımız bir cennet.

Onun için vatanımıza sahip çıkalım.

Bitsin bu kavga, yeter artık diyelim!

Kendimizi eğitimle geliştirelim didişme ile değil.

Ukranya’daki eğitim durumuna özetle bakacak olursak;

Bugün Ukranya, 1991 yılında Rusya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir. Fakat eğitimde bizi geçmiştir ve halende gelişmektedir.

Türkiye’de ilköğretim, lise ve üniversite olan bir ülke ama okuryazar oranı yüzde 82,3’tür bu vahim durum.

Avrupa standartlarında bir eğitim sistemine sahip olan Ukranya’nın 46 milyonluk nüfusunun yüzde 100’ü okuryazar ve eğitimlidir. Bunun içerisinde üniversite mezunlarının oranı ise yüzde 87.14’dir.

Ukranya’da toplam 300 üniversite mevcuttur ve bunlardan bazılarının geçmişi 1600-1700’lu yıllara kadar gitmektedir.

Üniversitelerin çoğunda öğrenci mevcudu bir şehir nüfusunu aşacak çaptadır.

Yüksek Öğretim Kurumları’nın büyük çoğunluğunu devlet üniversiteleri oluşturur.

Günümüzde Ukranya, 32 ülke ve devlet arasındaki eğitime dair anlaşma çerçevesinde 50’den fazla uluslararası eğitim kuruluşu ile çalışmaktadır.

Ukranya’nın yüksek öğretim kurumlarının yabancı öğrenci eğitiminde yaklaşık 40 senelik bir deneyimi vardır ve söz konusu okullarda bugüne dek 120 binin üzerinde yabancı uyruklu uzman yetişmiştir. Bugün bu imkân Türk gençlerine de tanınmıştır.

Türkiye ve Ukranya Milli Eğitim Bakanlıkları arasında, 1999 yılında başlamış olan çalışmalar eğitim sistemlerinde uyumluluk sağlama yolundadır.

Adam gibi okuyan için Ukranya’da okumanın birçok faydası vardır. Fakat buralara gelip diskolarda karı kız peşinde koşanlar için değil!

Ben her zaman söylüyorum bir kere de buradan ifade edeyim buraya gerçekten okumaya gelen kişileri davet edin.

Hepinize saygılar.

B. Cağtay Mendesagu – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]