Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Satıcı: Ukrayna kendi üretimini korumak için Türk domateslerini geri gönderiyor

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Ukrayna’nın Türkiye’den ihraç edilen 350 ton domatesi ‘Tuta Absoluta’ zararlısı çıktığı gerekçesiyle geri göndermesini politik bir uygulama olarak değerlendirdi. Ukrayna’dan geri gönderilen domatesin 350 değil, 150 ton olduğunu belirten Satıcı, “Ukrayna’nın Türk ürünlerine karşı tutumu tedbirden ziyade politik. Çünkü Ukrayna’nın kendi domates üretimi çıkmaya başladı. Kendi üretimini korumak için Türk ürünlerine tarife dışı engeller çıkarıyor. Daha önce Rusya’nın da yaptığı gibi haziran ayında bazı ülkeler, Türk ürünlerinin önünü tarife dışı engellerle kesmeye çalışıyor.” dedi.

Tuta Absoluta’dan dolayı bir ülkenin ihracatını yasaklamanın hiçbir mantığı olmadığını vurgulayan Satıcı, söz konusu zararlının AB’nin karantina listesinde tedbir olarak isminin olmadığını, Ukrayna’nın yaptığının da bu anlamda yanlış olduğunu kaydetti. Satıcı, Ukrayna’nın ufak bir zararlıdan dolayı kocaman TIR’ı geri göndermesinin haksızlık olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Tuta, Ukrayna’nın kendi üretiminde de var. Avrupa’da da var. Geri gönderilmesinin bir anlamı yok.” Birlik Başkanı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çok sıkı denetimler yaptığını, bunun da kendilerini rahatsız ettiğini dile getirdi. Avrupa Birliği’nin izin vermesine rağmen sıkı denetimlerden dolayı yeterli ihracat yapamadıklarından şikayet eden Satıcı, “AB ve Rusya izin verdiği halde yeterince ihracat yapamadık. Sıkı denetimlerden dolayı sezonu bir ay erken kapatmak zorunda kaldık. Bakanlık denetimi fazla abarttı.” diye konuştu.

İmha olayının 7-8 haziran tarihlerinde yapıldığını, bu süreden sonra pek domates çıkışının olmadığını anlatan Satıcı, şunları kaydetti: “Dönen ürün abartıldığı kadar değil. Dönen ürünler çürüdüğü için imha edildi. Ukrayna geri gelen domateslerin iç piyasada tüketildiği gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca söylendiği gibi 350 ton değil, 150 ton domates imha edildi. O da zaten gümrük kapılarında beklediğinden dolayı bozulmuştu.”

 

Şaban Gündüz-Ekonomi-Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]