Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İsrail’in kanlı saldırısı ile ilgili [DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER]

İsrail güçlerinin, ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya müdahale etti.

SAAT: 15:42 – Mavi Marmara, Aşdod Limanı’na çekiliyor

İsrail’in sabaha karşı kanlı bir operasyon düzenlediği yardım gemileri, Aşdod Limanı’na çekiliyor.

Limanda halihazırda ancak 2-3 geminin bulunduğu belirtilirken, en fazla yolcunun bulunduğu “Mavi Marmara”nın da kısa süre içinde limana çekilmesi bekleniyor.

SAAT: 15:23 – İsrail Başbakanı: Operasyona tam destek veriyorum       
 
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ordunun Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasına tam destek verdiğini söyledi.

(Derleme) Saldırıya uluslararası kamuoyundan tepki yağdı       
 
İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım malzemesi gönderen yardım gemilerine düzenlediği saldırılara uluslar arası kamuoyundan tepki yağdı.

NORVEÇ

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store İsrail’in yardım gemisine yaptığı korsan saldırı karşısında şoke olduklarını açıkladı. İsrail’in Norveç Büyükelçisi sabah erkenden Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy İsrail’in barış gemisine düzenlediği askeri operasyonun orantısız güç kullanımı olduğunu ifade ederek bu saldırıyı kınadığını belirtti. Yazılı açıklama yayınlayan Sarkozy, Saldırı üzerindeki bütün karanlık noktaların aydınlatılması gerekliliğinin barış ortamının tekrar tesis edilmesi için şart olduğunu ifade etti.

IRAK

Gazze’ye yardım götüren gemilere İsrail askerleri tarafından yapılan saldırıya Iraklı vatandaşlar da sert tepki gösterdi. İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara isimli Türk gemisine yönelik saldırılarına Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Irak’ın Kerkük ve Erbil kentlerinde tepkiler yağıyor. Kerkük kentinin Türkmen, Kürt ve Arap sakinleri, İsrail’in tavrını kınayarak, bu saldırıya sessiz kalınmamasını istedi.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague İsrail’in saldırı hakkında inceleme başlatmasını ve tüm yardım yollarını açmasını talep etti. Yazılı açıklama yapan Bakan Hague, yardım gemisinde bulunan ve saldırı sırasında hayatını kaybedenler hakkında üzüntü duyduklarını, gemide bulunan İngiliz vatandaşların akıbetleriyle ilgili neticenin de bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtildi. “Olaylarla ilgili açık bir şekilde bilgilendirilmemiz gerekiyor.” diyen bakan, İsrail hükümeti ile irtibat halinde olduklarını dile getirdi.

ABD

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren filoya düzenlediği saldırıya ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan ilk açıklamada “kayıplardan ve yaralananlardan dolayı derin bir üzüntü duyulduğu” belirtildi. Amerikan yönetimi adına bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü William Burton, “Birleşik Devletler, yaralılardan ve meydana gelen ölümlerden derin üzüntü duymaktadır ve bu trajedinin etrafındaki durumu anlamaya çalışmaktadır.” dedi.

HİZBULLAH

Lübnan merkezli Hizbullah grubu, İsrail askerlerinin yardım gemisine düzenlediği saldırıyı “terör” olarak niteledi. Hizbullah grubundan yapılan açıklamada saldırının, “uluslar arası cezayı hak eden bir terör” olduğu ifade edildi.

MISIR

Mısır, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasının ardında Kahire’deki İsrail Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı. Mısır, 1979’da İsrail ile barış anlaşması yapan ilk Arap ülkesi olmuştu. Bu arada Arap Birliği de üye ülkelerin İsrail ile olan anlaşmalarını ‘gözden geçirmesini’ isterken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon olayın kapsamlı araştırılmasını talep etti.

İTALYA

İtalya, Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanı Franco Frattini, “Sivillerin öldürülmesini en sert şekilde kınıyorum. Bu kesinlikle ağır bir eylem.” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin Brüksel nezdindeki büyükelçileri İsrail’in Gazze’deki saldırılarını ardından olağanüstü toplantı yapacak. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, İsrail’e Gazze Şeridi’ne insani yardımları serbest bırakması çağrısı yaptı. Saldırıyla ilgili soruşturma açılmasını isteyen AB, Filistin topraklarına insani yardımların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

FİLİSTİN YÖNETİMİ

İsrail’in yardım gemilerine yönelik operasyonu, Ramallah’taki Filistin yönetiminin de tepkisini çekti. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas saldırıyı kınarken, Filistin Başbakanı Salam Fayyad da saldırıyı kınadı ve İsrail ordusunun, “barış eylemcilerine karşı suç işlediğini” söyledi.

İSPANYA

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İsrail’in Gazze’ye yardım gemilerine yaptığı müdahaleyi ‘ciddi ve endişe verici’ olarak nitelendirdi. Zapatero, dışişleri bakanlığına çağırılan İsrail Büyükelçisi’yle görüşmenin devam ettiğini söyledi. İsrail’in saldırdığı yardım gemilerinde 3 İspanyol vatandaşının da bulunduğu belirtildi. İspanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırarak olayla ilgili izahat istedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyoncusu Navi Pillay, İsrail ordusunun Gazze’ye giden yardım gemilerine düzenlediği operasyonun “kendisini şoke ettiğini” söyledi. Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı açıklamada “İnsani yardımın bu sabah filonun Gazze’ye yaklaştığı sırada ölümlere yol açacak şekilde şiddetle karşılaşması beni şoke etti.” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı “şoke olduğunu” söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi ile ilgili bir toplantı için Uganda’nın başkenti Kampala’da bulunan Ban, saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.

DANİMARKA

Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen, Gazze’ye yardım götüren insani yardım gemilerine İsrail’in yaptığı saldırıyla ilgili İsrail’in Kopenhag büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını açıkladı. Espersen, İsrail’den konuyla ilgili detaylı bir açıklama beklediklerini ifade ederek, “Konuyla ilgili aldığımız haberler üzüntü vericidir. Olan bitenle ilgili net bilgiler bekliyoruz.” dedi.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in gemilere yaptığı saldırıdan büyük endişe duyduklarını belirtti. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle adına Cihan’a açıklama yapan bir sözcü, bölgeden gelen ilk haberlerin kendilerini hayret ve şaşkınlığa düşürdüğünü belirtti. Sözcü, olayla ilgili kapsamlı bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi.

İRAN

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasının “gayri insani” olduğunu söyledi. İran lideri, saldırının İsrail’in yok olmasına da yardım edeceğini savundu.

YUNANİSTAN

Yunanistan, İsrail’in Atina Büyükelçisi Ali Yihiye’yi dışişleri bakanlığına çağırarak müdahaleye tepki gösterdi. İsrail Büyükelçisi’nden bilgi ve açıklama istediklerini kaydeden Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, iki ülke arasında devam eden ortak tatbikatın sona erdiğini açıkladı.

İRLANDA

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze’ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi. Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze’ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

SURİYE

Suriye, İsrail’in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırıyı kınadılar.

ARAP BİRLİĞİ

İsrail askerlerinin Gazze’ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, “İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı” dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti. Birlik, yarın için acil toplantı kararı aldı.

İSVEÇ

İsveç, İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Avrupa Birliği’nin de olaya tepki göstermesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, “Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

HAMAS

Filistinli Hamas grubu liderlerinden İsmail Haniye, İsrail’in Gazze’ye gitmekte olan yardım gemilerine düzenlediği operasyonu, “İsrail’in kendi deniz sahası dışında işlediği ciddi bir suç” olarak değerlendirdi. Haniye açıklamasında “Bu önceden planlanmış ve yolcuların iletişim araçlarının da devre dışı bırakılmasıyla medyanın gözünden uzakta işlenmiş bir suçtur.” dedi.

MISIR

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail tarafından Gazze’ye yardım götüren gemilere “aşırı güç kullanılmasını” kınadı. Kahire’de yayımlanan yazılı açıklamada, Afrika-Fransa zirvesi için Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Mübarek’in İsrail tarafından uygulanan aşırı ve haksız güç kullanımı ile masum insanların hayatını kaybetmelerini kınadığı belirtildi.

AVUSTURYA

İsrail saldırıları, Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir dille kınandı. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, İsrail saldırısını “insanlık dışı ve şoke edici bir saldırı” olarak niteleyerek, “bu insanlık dışı saldırının acilen ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını beklediğini” söyledi.

HOLLANDA

Hollanda, İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan uluslararası filoya düzenlediği baskın konusunda İsrail büyükelçisinden “açıklama” yapmasını ve bir soruşturma açılmasını isteyeceğini bildirdi. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen yayınladığı açıklamada, İsrail’in Lahey büyükelçisinden bugün açıklama isteyeceğini belirterek, “Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor” dedi.

AVRUPA PARLAMENTOSU

Avrupa Parlamentosu’nun önde gelen siyasi grupları, İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.

PAKİSTAN

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını şiddetle kınayan Pakistan Dışişleri Bakanlığı “vahşice yapılan bu saldırının insan halklarının ihlalidir” diye kaydetti.

BELÇİKA

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere “oldukça orantısız” saldırıda bulunduğunu belirterek, İsrail’in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin “son derece üzüntü verici olduğunu” söyledi.

SAAT: 15:23 – Gemide gözaltına alınan 16 kişi sorgulanıp hapse gönderildi       
 
İsrail askerlerinin Gazze filosuna gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan 16 kişinin, Beersheba’daki bir hapishaneye nakledildiği bildirildi. İsrail İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 16 kişinin, bakanlık tarafından sorgulandığı belirtildi. Ardından bu kişilerin ardından Nahshon birliği tarafından Beersheba’daki Ela Hapishanesi’ne transfer edildiği kaydedildi.

SAAT: 15:17 – Türkiye, İsrail’i Vatikan’a da şikayet edecek       

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Vatikan’ın dışişlerinden sorumlu bakanı Dominique François Joseph Mamberti ile yapacağı görüşmede İsrail’in saldırılarını gündeme getirecek.

SAAT: 15:03 – İsrail ordusu deniz komutanı: Askerler gemide doğru olanı yaptı       
 
İsrail donanması komutanı Amiral Yardımcısı Eliezer Marom, Gazze’ye giden yardım gemilerine düzenlenen saldırıda İsrail askerlerinin “doğru hareket ettiğini” savundu. Olayların ardından bir basın toplantısı düzenleyen Marom, Mavi Marmara adlı gemiye operasyon düzenleyen askerlerin “cesaret ve azimle hareket ettiğini” ifade etti.

SAAT: 14:55 – İngiliz Dışişleri Bakanlığı: İsrail Gazze’ye tüm yardım yollarını açmalı       
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague İsrail’in saldırı hakkında inceleme başlatmasını ve tüm yardım yollarını açmasını talep etti.

SAAT: 14:51 – Beyaz Saray: Derin üzüntü duyuyoruz, olayları anlamaya çalışıyoruz       
 
Beyaz Saray’dan yapılan ilk açıklamada “kayıplardan ve yaralananlardan dolayı derin bir üzüntü duyulduğu” belirtildi. Amerikan yönetimi adına bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü William Burton, “Birleşik Devletler, yaralılardan ve meydana gelen ölümlerden derin üzüntü duymaktadır ve bu trajedinin etrafındaki durumu anlamaya çalışmaktadır.” dedi.

SAAT: 14:30 – Sarkozy, “orantısız güç kullanan” İsrail’i kınadı       
 
PARİS(CİHAN)- Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yardım gemilerine düzenlediği saldırıdan dolayı İsrail’i kınadı. Sarkozy, Elycee Sarayı’ndan yapılan açıklamada uluslar arası konvoya karşı “orantısız güç kullanmasını” kınadığını belirtti. Açıklamada Sarkozy’nin ayrıca İsrail operasyonundan duyduğu “şaşkınlığı dile getirdiği” ifade edildi.

SAAT: 12:50 – Fransa, İsrail’in Gazze gemilerine saldırmasını kınadı

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren uluslararası gemi filosuna saldırmasını kınadı. Kouchner, haberleri duyunca şoke olduğunu da söyledi.

SAAT: 12:40 – İSRAİL: GAZZE GEMİSİNDEKİ EYLEMCİLER ASKERLERİMİZDEN SİLAH ÇALDI

İsrail ordusu, Gazze’ye yardım götüren yardım gemilerinde yaşanan olaylara ilişkin açıklamasında gemideki eylemcilerin, askerlere ait iki silahı çaldıklarını öne sürdü. Açıklamada sabah saatlerinde gemiye çıkan askerlerden iki tabanca aldıkları, bu silahların daha sonra gemide bulunduğu savunuldu.

SAAT: 12:40 – BM İNSAN HAKLARI ŞEFİ: ŞOK OLDUM

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyoncusu Navi Pillay, İsrail ordusunun Gazze’ye giden yardım gemilerine düzenlediği operasyonun “kendisini şoke ettiğini” söyledi. Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı açıklamada “İnsani yardımın bu sabah filonun Gazze’ye yaklaştığı sırada ölümlere yol açacak şekilde şiddetle karşılaşması beni şoke etti.” dedi.

Konsey, bu sabah ay sonuna kadar süremsi beklenen başka bir gündemle toplanmıştı. Konuşmasında İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargosunu da eleştiren Pillay, “Kuşatmanın her gün insan haklarını çiğnemeye devam ettiğini” söyledi. Pillay, Gazze’de şu anki durumun normal yaşamı sürdürmeye yetmediğine dikkat çekti.

SAAT: 11.35 – İSRAİL’İN ATİNA BÜYÜKELÇİĞİ ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Yunan medyası, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısında ilk belirlemelere göre bir Yunanlının da ağır yaralandığını duyurdu.

Gazze’ye yardım organizasyonunun üyelerinden gelen bilgilere göre, kimliği açıklanmayan Yunan vatandaşının durumunun ciddi olduğu kaydedilen haberlerde, yaralıların sayısının 60 olduğu da belirtildi.

Öte yandan, İsrail’in Atina Büyükelçiği önünde bu akşam protesto gösteri düzenleneceği, polisin elçilik binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı açıklandı.

Bu arada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, İsrail makamlarının şu ana kadar resmi bir açıklamada bulunmadıklarını söyledi.

İsrail’in Atina Büyükelçisi’nin ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı açıklandı.

SAAT: 11.23 – AVUSTRALYALI GAZETECİLERDEN DE HABER ALINAMIYOR

Gazze’ye yardım götüren gemilerdeki Avustralyalı iki gazeteciden de haber alınamadığı bildirildi.

Gazze’ye yardım götüren gemilerde bulunan Avustralyalının Fairfax gazetesi muhabiri Paul McGeough ve fotoğrafçı Kate Geraghty’den haber alınamadığı bildirildi. Fairfax gazetesinden bir yetkili, iki gazetecinin de gemilerdeki olayları takip etmek için görevlendirildiklerini ifade etti. Yetkili, gazetecilere ulaşamadıklarını ve İsrail’in saldırı öncesi sinyalleri bloke etmeye başladıklarını kaydetti. Fairfax yetkilisi, “İstail saldırı öncesi iletişim ağlarını engellemeye başlamıştı. En son görüşmeden sonra gazetecilerimiz ile iletişim sağlayamıyoruz.” dedi.

SAAT: 11.19 – DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HUKUK DIŞI MÜDAHELEYE SON VERİLSİN

İsrail’in Ankara Büyükleçisi Gaby Levy ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarvekili Ünal Çevik Öz görüştü. Levy görüşmenin ardından bakanlıktan ayrıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama geldi. Görüşmede uluslarası sularda hukuka aykırı yapılan müdahalenin mazur gösterilmesinin söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, bu hukuk dışı duruma son verilmesi talep edildi. Gemilerin bir an önce serbest bırakılmasının istendiği ifade edilen açıklamada, İsrail’den konuya ilişkin ayrıntılı bir rapor talep edildiği belirtildi. Görüşmede yaralıların Türkiye’de tedavi edilmesi için İsrail’le gerekli işbirliğinin yapılması istendiğinin altı çizildi.

Görüşmenin ardından İsrail Büyükelçisi Gaby Levy bakanlıktan ayrıldı.

SAAT: 11.18 – TEL AVİV YÖNETİMİNDEN İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

İsrail askerlerinin Gazze gemilerine yönelik saldırısının ardından Tel Aviv yönetiminden ilk resmi açıklama geldi. Bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, operasyonu savunurken yardımların ulaştırılmasına yönelik çabalarının ise dikkate alınmadığını söyledi. Danny Ayalon, “Durumu sakinleştirmek için tüm taraflar birlikte çalışmalı” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Gazze’ye uygulanan ambargoyu da savunan Danny Ayalon, kuşatmanın “Hamas’ın terörü nedeniyle doğru gerekçelere sahip” olduğunu iddia etti. Gemilerle gelen yardımı Gazze’ye ulaştırmayı teklif ettiklerini; ama bunun kabul edilmediğini kaydeden Ayalon, gemilerin ablukayı delmeleri halinde ise bunun bölgeye silah sokulması için bir kapı açacağını savundu.

“Bizim mükerrer çağrılarımıza dikkate alınmadı.” diyen Ayalon, bu kuşatmayı kırmalarına müsaade edilmeyeceğini ve denizcilik kanunu uyarınca bunun İsrail’in hakkı olduğunun da defalarca söylendiğini belirtti. “Gemidekiler bu çağrılara kulak vermedi.” diye konuşan Ayalon, ardından “Savunma güçlerimiz gemileri takip etmeye ve barışçıl yollarla bu işi sonlandırmaya karar verdi.”dedi. Ayalon, gemilerde yaşananlarla ilgili olarak ise detaylı bir bilgi vermedi.

SAAT: 11.16 – ALANYA – İSRAİL ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN KRUVAZİYER TURİZMİNE ARA VERİLDİ

İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırması nedeniyle İsrail – Alanya arasında gerçekleştirilen kruvaziyer turizmine ara verildi.

Bu gece yarısından sonra Alanya’ya gitmek için 420 yolcusuyla yola çıkan Mirage – 1 adlı yolcu gemisi, İsrail’in yardım götüren gemilere saldırması üzerine rotasını değiştirerek Rodos Adası’na yöneldi.

Alanya Liman İşletmeleri ve Denizcilik AŞ yetkilileri, İsrail’den Alanya’ya düzenlenen yolcu gemisi seferlerine bir süre ara verildiğini, bu iptallerin ne zamana kadar süreceğinin ise bilinmediğini açıkladılar.

Alanya Limanı’na bu yılın ilk beş ayında, İsrail’den 19 gemi ile 11 bin bin 541 turist gelmişti. Yıl sonuna kadar bu sayının 60 bine ulaşması hedefleniyordu.

SAAT: 11.11 – TEL AVİV BÜYÜKELÇİSİ ÇELİKKOL, İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞECEK

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossie Gal ile görüşecek.

İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği kanlı operasyonun ardından Büyükelçi Çelikkol’un bilgi almak üzere Gal ile görüşeceği belirtildi.

Büyükelçi Çelikkol ile Gal arasındaki görüşmenin öğle saatlerinde Kudüs’te olması bekleniyor.

SAAT: 11.09 – FİLİSTİN BÜYÜKELÇİLİĞİ: BARBARCA SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Filistin’in Ankara Büyükelçiliği, İsrail’in Gazze’ye yardım gemilerine saldırısı konsunda, “İsrail tarafından Gazze’ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, “Saldırı, dört yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dünyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terörüdür. Saldırı, uluslararası kanunu hiçe sayarak ve Gazze’de yaşayan insanlarımıza, insan haklarına, uluslararası kanunu savunan ve kafileyi düzenleyen sivil toplum örgütlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır.

Yaşanan olayları teessüfle kınıyor, insanlarımızın ve insanlarımızı destekleyen sivil örgütlerin yanında olduğumuzu bildiriyoruz” denildi.

Açıklamada, bu bağlamda, uluslararası kamuoyuna, BM ve uluslararası dörtlüye, uluslararası kanunlara göre suç işleyen ve İsrail’e hükmeden çeteyi durdurması için görev ve sorumluluk almaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Filistin’in Ankara Büyükelçiliğinin açıklamasında, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanarak cezalandırılmasını talep ettikleri belirtildi.

SAAT: 11.09 – İRAN, İKT, BMGK VE ULUSLARARASI TOPLUMU GÖREVE ÇAĞIRDI

İran, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısı karşısında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İsrail’in, Filistin halkına insani yardım götüren gemilere saldırısını sert bir dille kınayarak tüm ülke ve halkların İsrail’e karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Burucerdi, ”Siyonist İsrail rejiminin bu hareketi aslında tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Bütün dünya, katil İsrail rejimiyle mücadele için ayağa kalkmalı. İnsanlık dışı bu hareketi şiddetli bir şekilde kınamak amacıyla girişimlerde bulunmalı” dedi.

İnsani yardım gemilerinin onlarca ülkeden katılım ve haftalar süren hazırlık sonrası yola çıktığını belirten Burucerdi, ”gemilerdeki insanların hedefinin kutsal olduğunu” söyledi.

İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) bu saldırı karşısında derhal harekete geçmesini isteyen Burucerdi, ”BM Güvenlik Konseyi, acil ve olağanüstü toplanarak siyonist İsrail’i kınamalı ve işgalci rejimi cezalandırıcı kararlar almalı” diye konuştu.

Devlet televizyonu da haberinde İsrail saldırısını ”vahşice ve insanlık dışı” olarak adlandırdı ve ”siyonist güçlerin saldırısında hayatını kaybedenler için”, ”şehit” nitelemesini kullandı.

SAAT: 11.08 – YUNANİSTAN, İSRAİL İLE ORTAK TATBİKATI SONLANDIRDI

İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen ”Minoas 2010” adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

SAAT: 11.07 – ARAP BİRLİĞİ YARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği’nin, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha’da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire’de toplanacaklarını belirtti.

Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail’in “barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini” kaydetti.

SAAT: 11.04 – TÜRKİYE, GEMİLERİN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETTİ

Türkiye, İsrail’i protesto ederek, Gazze’ye yardım taşıyan ve İsrail tarafından alıkonulan gemilerin serbest bırakılmasını talep etti, “söz konusu saldırı sonucunda olanlar karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını saklı tuttuğunu” bildirdi.

SAAT: 10.58 – YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan’ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi.

Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği, vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.

SAAT: 10.57 – KONSOLOSLUK ÖNÜNDE İSRAİL BAYRAĞI YAKILDI

İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 2000 kişilik protestocu grup, Taksim’de 12:30’da yapılması planlanan mitinge gitmek üzere buradan ayrıldı. Protestocular, konsolosluk önünde İsrail bayrağı yaktı.

İsrail’in Gazze’ye insanı yardım götüren Mavi Marmara isimli Türk gemisine yönelik saldırıların ardından İsrail Başkonsolosluğu önündeki protestolar aralıksız sabaha kadar sürdü. 10 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülen saldırıları protesto etmek isteyen binlerce kişi konsolosluk önüne akın etti.

Burada İsrail aleyhine sloganlar atarak saldırıları kınayan gruplar, gemidekiler için el açıp dua etti. Kuran-ı Kerim okudu. Grup öğle saatlerinde Taksim Meydanı’nda yapılacak mitinge katılmak üzere konsolosluk önünden harekete geçti. Konsolosluk önünden ayrılmadan önce İsrail bayrakları yakıldı.

Grup Büyükdere Caddesi üzerinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, yol boyunca uzun kuyruklar oluşturdu. Grubun yürüyüşe geçmesiyle trafik, polis ekipleri tarafından durduruldu. Yürüyüşünü sürdüren kalabalık Zincirlikuyu Mezarlığı önünden Taksim istikametine yürüyüşünü sürdürüyor.

Grup, ‘Kahrolsun İsrail’, ‘Filistin’e selam direnişe devam’, ‘Gemilere selam direnişe devam’, ‘Mehmetçik İsrail’e’ sloganları eşliğinde yeni katılımlarla yürümeye devam ediyor.

SAAT: 10.55 – ‘TÜM YOLCULAR DEDEKTÖR VE X RAY’DEN GEÇTİ, SİLAH YOKTU’

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yetkilileri Antalya’dan hareket ederek Gazze’ye insanı yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara adlı yolcu gemisine binen kişilerin tamamının, gemiye alınmadan önce dedektörlerle aranıp, X Ray cihazlarından geçirildiğini söyledi. Yetkililer, “Tüm yolcular dedektörler ve X Ray cihazından geçerek gemiye bindi. Kayıtlarımızda her hangi bir şey yok. Görevlilerimizden bize intikal eden her hangi bir olay yok. İstanbul’dan 42 yolcu vardı, buradan 504 yolcu alındı. Yolcular ve çantaları kapı dedektörleri ve XR’lerden geçerek alındı. Bize intikal eden, kayıtlarımıza geçen bir silah yok. Mavi Marmara’da şüphe uyandıracak her hangi bir olumsuz durum yoktu. Zaten İstanbul’dan geliyordu. Memurlarımızın şüphelendiği bir durum olmadı. Olsaydı idareye rapor ederlerdi.” dedi.

SAAT: 10.55 – İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: SALDIRIDAN ENDİŞELİYİZ

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze’ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze’ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

SAAT: 10.53 – LİVNİ’DEN HÜKÜMETE AĞIR ELEŞTİRİ

İsrail’in Kadima Partisi lideri eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail askerlerinin Gazze’ye giden gemilere saldırısının ardından Türkiye ile yaşanan diplomatik kriz için yardım teklifinde bulundu. Livni, yaşanan krizin aşılmasında Dışişleri Bakanı Avigdor Leiberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak’a yardım edebileceğini bildirdi.

Kadima Partisi’nden Kadima konseyi Başkanı Haim Ramon da Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetine Gazze’ye gelen gemiler konusunu idare edememekle suçladı.

Halen Kanada’da bulunan Netanyahu’nun, bu hafta içinde Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyordu. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ile koalisyon ortağı olan Netanyahu’nun hükümeti, Türkiye ile daha önce yaşanan “alçak koltuk” krizinden dolayı muhalefetin sert tepkisine maruz kalmıştı. İsrail yönetimi, acemilikle ve diplomasiyi bilmemekle suçlanmıştı.

SAAT: 10.53 – İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ DIŞIŞLERİ’NDEN AYRILDI

“Gazze gemileri”ne düzenlenen kanlı baskın üzerine Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, Bakanlıktan ayrıldı.

Dışişleri’nde yaklaşık yarım saat kalan Büyükelçi Levy, herhangi bir açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı.

SAAT: 10.48 – FİLİSTİNLİLER, ACİL BM TOPLANTISI TALEP ETTİ

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

SAAT: 10.48 – GEMİDE BULUNANLARIN YAKINLARI GÖZ YAŞLARI İÇİNDE HABER BEKLİYOR

İsrail askerlerinin Filistin’e insani yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananların olduğu haberi gemide bulunanların yakınlarını yasa boğdu. Sabah saatlerinden itibaren Fatih’te bulunan İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) akın eden aileler göz yaşları içinde yardım konvoyundan gelecek haberleri bekliyor.

İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine yaptığı baskın Türkiye’de endişeye yol açtı. Gemi ile birlikte Filistin’e giden Türk vatandaşların aileleri, yakınlarından haber alabilmek için sabah saatlerinden itibaren İHH’nın Fatih’teki binasına akın etti. İHH’da bir konferans salonuna alınan aileler gözyaşları içinde endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Gemide yolculuk yapan Fevzi Çorlu’nun annesi ve kız kardeşi de endişe ile bekleyenler arasında. Fevzi Çorlu’nun annesi Hatice Çorlu, ‘Oğlumdan gemiye bindikten sonra haber alamadık. Hiç ulaşamadık. Gece seyrettim haberleri. Allah’a emanet olsun. Allah sabredenlerle beraberdir. Niye bu millet sahip çıkmadı. Neden devlet sahip çıkmadı. O gemiler giderken arkasından silahlı gemiler gönderebilirdi. Silahsız gönderdiler.” diye konuştu.

Çorlu’nun kız kardeşi ise göz yaşları içinde abisinin ölmüş olabileceğini hiçbir şey bilmediğini anlattı.

SAAT: 10.47 – ABBAS, FİLİSTİN’DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını “katliam” olarak niteledi ve Filistin’de üç günlük yas ilan etti.

Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti.

Abbas, “bu akşam zor kararlar alacaklarını” söyledi.

Ramallah’daki Filistinli resmi kaynaklar, Filistin yönetiminin yerel saatle 18.00’da toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

SAAT: 10.45 – ÖLÜ SAYISININ 19’A YÜKSELDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Hamas’a yakın bir internet sitesi, İsrail devlet televizyonuna dayandırdığı haberde, gemilere yapılan saldırıda ölü sayısının 19’a yükseldiğini duyurdu.

Haberde, İsrail donanmasının saldırısında Türkiye’den en az 2 gönüllünün öldüğü, 60’ının da yaralandığı belirtildi.

SAAT: 10.43 – TÜRK KIZILAYI: HER TÜRLÜ SORUMLULUĞU ALMAYA HAZIRIZ

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Gazze’ye yardım taşıyan sivil insiyatife yönelik uluslararası sulardaki silahlı baskının insanlığın ortak vicdanında derin bir yara açtığını belirterek, Türk Kızılayı’nın baskıda yaralananların tedavilerinin yapılması için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali yaptığı yazılı açıklamada, “Gazze’ye yardım taşıyan sivil insiyatife yönelik uluslararası sulardaki silahlı baskının insanlığın ortak vicdanında derin bir yara açmıştır” dedi. Küçükali, Türk Kızılayı’nın baskıda yaralananların sağlıklı ve güvenli bir şekilde güvenli noktalara taşınarak tedavilerinin yapılabilmesi için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti:

“Kızılay, Türk Dışişleri, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve İsrailli yetkililerle temas kurularak; kara, deniz ya da havayoluyla ölü ve yararlıları tahliye edebileceği bilgisini vermiştir.

Türk Kızılayı, ölü, yaralı ve gemilerde bulunan yaklaşık 600 sivilin hastanelere ve güvenli noktalara ambulans uçak, hastane gemisi ve ambulans helikopterlerle tahliyesi için hazırdır.”

SAAT: 10.35 – MALEZYA TELEVİZYONU: GAZETECİLERİMİZDEN HABER ALAMIYORUZ

Gazze’ye yardım götüren konvoydaki Türk gemisi Mavi Marmara’da iki Malezyalı gazeteci olduğu bildirildi. Malezya devlet haber ajansı Bernama, Astro Awani haber kanalı muhabiri ve kameramanından haber alınamadığını duyurdu.

Astro Awani’den bir yetkili, muhabir Ashwad Ismail (25) ve kameraman Shamsul Kamal Latip’in (38) durumlarının belirsiz olduğunu bildirdi. Gazeteciler ile en son gece bağlantı sağlanabildiği aktarıldı.

Aynı yetkili Mavi Marmara’daki iki gazeteciden haber alınamadığı belirtirken, Rachel Corrie isimli gemideki 6 Malezyalının ise güvende olduğunu kaydetti.

Rachel Corrie’deki Malezyalılar ise şöyle: Malezyalı milletvekili Drs Mohd Nizar Zakaria, TV3 muhabiri Halim Mohamed ve kameraman Mohd Jufri Judin, Perdana Küresel Barış Örgütü (PGPO) temsilcileri Shamsul Akmar Musa Kamal, Matthias Chang veAhmad Faizal Azumu.

SAAT: 10.34 – LEVY, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA

İsrail askerlerinin ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” gemilerine yaptığı saldırının ardından, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. İsrailli elçi, bakanlığa giriş yaptı.

SAAT: 10.34 – SURİYE, ARAP BİRLİĞİ’Nİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Suriye, İsrail’in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu.

SAAT: 10.27 – ARAP BİRLİĞİ, SALDIRIYI KINADI

İsrail askerlerinin Gazze’ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, “İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı” dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti.

SAAT: 10.27 – ”EŞİMDEN HABER ALAMIYORUM; ŞEHİT OLDUYSA DA EN GÜZEL MERTEBEYE ULAŞTI”

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısı Antalya’da protesto edildi. Protestoya katılan ve eşinin de ”Mavi Marmara” gemisinde olduğunu belirten Yasemin Aslan, ”Eşimden haber alamıyorum; şehit olduysa da en güzel mertebeye ulaştı” dedi.

Saldırı haberinin alınmasının ardından yaklaşık 200 kişilik grup, Antalya’daki Muratpaşa Camisi’nin bahçesinde toplandı. Ellerinde Filistin bayrakları ile tekbir getiren grup, sloganlarla İsrail’i protesto etti.

Protestocular arasında yer alan eşi Alparslan Aslan’ın da saldırıya uğrayan ”Mavi Marmara” gemisinde bulunduğunu bildiren Yasemin Aslan, eşinin, kendisinin haberi olmadan gemiye bindiğini söyledi.

Alparslan Aslan’ın gemiye binerken kendisini aradığını vurgulayan Yasemin Aslan, ”Eşimi oraya gönderdim. Kendisinden haber alamıyorum. Şehit olduysa da o en güzel mertebeye ulaştı. Geride iki oğlum var. Eşim yaşasa bile orada birçok canımızı kaybettik. Onlara üzülmüyoruz, onlarla gurur duyuyoruz” dedi.

SAAT: 10.25 – AB, SALDIRIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA İSTEDİ

Avrupa Birliği (AB), İsrail donanmasının Gazze’ye yardım gemilerine saldırısıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, İsrail’e Gazze Şeridi’ne insani yardımları serbest bırakması çağrısı yaptı.

İngiliz diplomat adına açıklama yapan bir AB Sözcüsü, Ashton’un olayda hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu belirtti. Sözcü, “Kendisi, AB adına, ne olup bittiğiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma istiyor. İsrail’in Gazze’ye derhal ve şartsız olarak insani yardım, ticari meta ve insanların giriş çıkışını serbest bırakması çağrısı yapıyor.” ifadelerini kullandı.

SAAT: 10.12 – EL CEZİRE: ÖLENLERDEN 9’U TÜRK

Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonu, İsrail’in Gazze’ye yardım gemilerine düzenlediği saldırıda 9 Türk’ün hayatını kaybettiğini duyurdu.

SAAT: 10.10 – İSVEÇ, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

İsveç, İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Avrupa Birliği’nin de olaya tepki göstermesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, “Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” dedi. Açıklama için İsrail Büyükelçisi’ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt, ayrıca Avrupa Birliği’nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı, netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi. Bildt, “Bu çok ciddi bir durum, ciddi sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli” dedi.

SAAT: 10.06 – BAŞBUĞ, MISIR ZİYARETİNİ YARIDA KESİP TÜRKİYE’YE DÖNÜYOR

Bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere Mısır’da bulunan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, İsrail saldırısı üzerine ziyaretini yarıda keserek Türkiye’ye döneceği bildirildi. Başbuğ’un, İsrail askerlerinin Gazze gemilerine saldırısı sonucu böyle bir karar aldığı açıklandı. Başbuğ’un bugün Luksor’daki tarihi ve turistik yerleri gezmesi bekleniyordu.

SAAT: 10.04 – DÜNYA BASINI, İSRAİL’İN SALDIRISINI YORUMSUZ VERDİ

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasını yorumsuz verdi.

Uluslararası basın, Gazze’ye giden yardım gemilerine İsrail’in saldırmasını son dakika olarak duyururken, olaylarla ilgili yorum yapılmadı. ABD’nin ABC News televizyonu, İsrail televizyonuna dayandırdığı haberinde, olaylarda 16 kişinin öldüğünü duyurdu. Fox News televizyonu ise Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yer vererek, olaylarda 30 kişinin yaralandığını aktardı.

Hindistan Times gazetesi ise konvoya öncülük eden Türk gemisine İsrail donanmasında ateş açıldığını ve geminin ele geçirildiğini bildirdi. Gazete, aynı gemideki uydu yayınının da İsrail dilinde, ‘Herkes sesini kesin!’ bağırışı ile sona erdiğini belirtti.

Uluslararası ajanslardan Associated Press ise Türkiye Dışişleri Bakanlığının, İsrail’den acil açıklama beklediği bilgisini verdi.

SAAT: 10.03 – İRAN: İSRAİL SALDIRISI VAHŞİCE VE İNSANLIK DIŞI

İran, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını “vahşice ve insanlık dışı” olarak nitelendirdi.

Devlet televizyonu, “‘Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım’ kapsamında Gazze’ye yardım götüren gemilere siyonist İsrail güçlerince düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin şehit olduğu, onlarca kişinin yaralandığı” haberlerinin alındığını duyurdu.

“Siyonist İsrail saldırısı vahşice ve insanlık dışı” ifadesi kullanılan haberde, ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceği belirtildi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı.

Açıklamada, “Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir” denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, “Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor” denildi.

SAAT: 10.03 – İSRAİL, YUNAN SFENDONİ GEMİSİ KAPTANINI AĞIR YARALADI

İsrail güçlerinin, ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filodan bir Yunan gemisine de müdahale ettikleri bildirildi. Atina’dan hareket eden Gazze rotalı 2 Yunan gemisinde 43 yolcu yer alıyordu.

Atina’daki “Gazze için bir gemi” organizasyon heyeti, bugün sabah saatlerinde yaşanan İsrail müdahalesine ilişkin gelişmeleri ve yapılan konuşmaları kamuoyuna duyurdu. Yunan “Özgür Akdeniz” gemisiyle bu sabah 04:50’de uydu telefonuyla iletişim kuran Atina organizasyon yetkilileri, MAVİ MARMARA ve Yunan SFENDONİ gemisine İsrail güvenlik kuvvetlerinin gerçek mermilerle ateş açtıklarını duyurdu. “Özgür Akdeniz” gemisinden verilen bilgilerde, İsraillilerin helikopter ve botlarla gemilere saldırdıkları bildirildi. Bu iki gemi daha sonra İsrail güçleri tarafından ele geçirildi. Müdahalenin uluslararası suların başladığı bölgenin 80 mil açığında olduğu vurgulandı.

Diğer yandan “Özgür Akdeniz” gemisi, sabah saatlerinde Yunan hükümetine bir çağrıda bulundu ve uydu telefonuyla irtibat kurmasını istedi. “Özgür Akdeniz”in İsrail müdahalesi öncesi Dışişleri Bakanlığını aradığı ancak telefonlara cevap alamadığı belirtildi.

“KOMANDOLAR GEMİYE BİNİYOR, GÖZALTINDAYIZ”

05:30’da uydu telefonuyla bir kez daha “Özgür Akdeniz” gemisiyle irtibat kuran Atina’daki organize heyeti, ele geçirilen gemilerde Yunan aktivist ve yolcuların bulunduğunu ve bu kişilerin tutuklanarak darp edildiklerini kendilerine aktardıklarını bildirdi. Takis Politis adlı Yunan aktivist, İsrail kuvvetlerinin gemilerini abluka altına aldıklarını ve İsrail komandolarının 05:54’te Yunan gemisine bindiklerini duyurdu. Politis’le sağlanan telefon bağlantısı kesilmeden önce Atina’ya aktardığı son cümle, “Komandolar çengellerle gemiye biniyor, gözaltındayız” oldu.

YUNAN KAPTAN AĞIR YARALI

Al Jazeera, Yunan SFENDONİ gemisinin kaptanının çok ciddi yaralandığını ve bu kişinin İsrail yetkililerinin tedavi teklifini reddettiğini duyurdu. Yaralı kaptanın tedavi için ülkesine gönderilmesini istediği duyuruldu.

Diğer yandan 2 Yunan gemisinde, 2 Avrupa Parlamentosu Yunan milletvekili, 1 Güney Kıbrıs Rum milletvekili, gazeteciler ve Yunan, İsveç, Tunus, Mısırlı aktivistler bulunuyordu. Yunanistan’daki Müslümanları temsil eden ve Gazze’ye yardım organizasyonunda yer alan kurumlardan Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour da Özgür Akdeniz gemisinde bulunuyor.

Bu arada Yunan organizasyon heyeti, dün yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum hükümetine gemilere karşı takındığı katı tutum nedeniyle çok sert ifadelerle eleştirmişti. İnsani yardım ve dayanışma gemilerine karşı yapılanların kınandığı ifade edildi.

SAAT: 09.57 – YUNANİSTAN, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ’Nİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Yunan hükümeti, İsrail güçlerinin, ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filodan bir Yunan gemisine de müdahale etmesine tepki gösterdi. Filistin’e insani yardım götüren gemiler arasında Özgür Akdeniz ve Sfendoni adlı 2 Yunan gemisi yer alıyordu.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, İsrail kuvvetlerinin insani yardım filosundan MAVİ MARMARA ve Yunan SFENDONİ gemisine düzenlediği saldırı nedeniyle sabah saatlerinde bir kriz masası oluşturdu. Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Yunanistan Tel Aviv Büyükelçiliği vasıtasıyla İsrail yetkililerinden gerçekleştirilen müdahaleye ilişkin de açıklama istedi.

Yunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri de Atina’daki İsrail Büyükelçisi ile irtibata geçti. Yunan Dışişleri Bakanlığı, Atina’daki İsrail Büyükelçisinden acilen yaşananlara ve özellikle Yunan yolcuların son durumuna ilişkin bilgi istedi. Bakanlık, bütün yolcuların güvenli şekilde korunmasını isterken, dayanışma ve yardım taşıyan gemilerin serbest bırakılarak makul şartların sağlanmasını talep etti.

Son olarak Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail’in Atina Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdığı bildirildi. Bu arada yolcular arasında ağır yaralanan Yunanların olduğu kaydediliyor.

SAAT: 09..57 – İSRAİL SAVUNMA BAKANI, DAVUTOĞLU VE GÖNÜL İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi.

İsrail’in ynetnews.com haber sitesi, Barak’ın İsrail’in Gazze’ye yardım malzemesi götüren gemilere saldırmasının ardında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Gönül ve Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi ile görüştüğü belirtildi. Haberde görüşmenin içeriği ile ilgili daha fazla bilgi verilmezken, Barak’ın Kanada’da temaslarda bulunan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya da olay ile ilgili bilgi verdiği kaydedildi. Ayrıca, İsrail Savunma Bakanının, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi ile de acil bir toplantı yapacağı ifade ediliyor.

SAAT: 09.56 – BURSALILAR, PROTESTO İÇİN İSTANBUL’A GİDİYOR

İsrail askerlerinin ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” gemilerine yaptığı saldırının ardından, Bursalı vatandaşlar İsrail’i protesto etmek üzere İstanbul’a gidiyor.

İsrail askerlerinin ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren gemilere yaptığı saldırıya tepkiler artarak devam ediyor. Başta İstanbul olmak üzere yurdun dört bir yanından olaya tepkiler gelirken, birçok ilde protesto gösterileri düzenleniyor. Bu kapsamda Bursa’dan da otobüsler dolusu vatandaş, İsrail Başkonsolosu önünde protesto gösterisine katılmak üzere İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın organizasyonunda İstanbul’a doğru yola çıktı. Gemilerde bulunan 11 Bursalı vatandaşın ailelerinin İHH Bursa Şubesi önündeki endişeli bekleyişleri de devam ediyor.

İsrail’in yardım gemilerine saldırdığı yönündeki haberin duyulması üzerine sabahın erken saatlerinden itibaren Ördekli Kültür Merkezi önünde toplanan vatandaşlar, otobüslerle İstanbul’a gitmek için yola çıktı. İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bursa Şubesi’nden Celil Uysal, yolculuk öncesi yaptığı değerlendirmede, ‘terörist İsrail’i protesto etmek için İstanbul’a gittiklerini belirterek, “Otobüslerle İsrail Başkonsolosluğu’nda İsrail’i protesto etmek için İstanbul’a gidiyoruz. Şu ana kadar iki otobüs gitti, biri ise dolmak üzere, vatandaşlar geldikçe otobüs tutarak göndereceğiz.” dedi.

SAAT: 09.44 – HANİYE: SALDIRI ÖNCEDEN PLANLANMIŞ CİDDİ BİR SUÇ

Filistinli Hamas grubu liderlerinden İsmail Haniye, İsrail’in Gazze’ye gitmekte olan yardım gemilerine düzenlediği operasyonu, “İsrail’in kendi deniz sahası dışında işlediği ciddi bir suç” olarak değerlendirdi. Haniye açıklamasında “Bu önceden planlanmış ve yolcuların iletişim araçlarının da devre dışı bırakılmasıyla medyanın gözünden uzakta işlenmiş bir suçtur.” dedi.

SAAT: 09.41 – İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere saldırmasının ardından Ankara’daki İsrail Büyükelçiliği önünde güvenlik önlemleri artırıldı. Karakol ve çevik kuvvet ekipleri elçiliğe açılan sokakları araç trafiğine kapattı. Elçilik etrafında işyeri bulunan vatandaşlar ise kontrol edildikten sonra bırakılıyor.

SAAT: 09.38 – TÜRK HÜKÜMETİ AÇIKLAMA İSTEDİ

İsrail askerlerinin Gazze gemisine düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağıran Türk hükümetinin, olayla ilgili açıklama istediği bildirildi. İsrail’in Jerusalem Post gazetesi, İsrail Büyükelçisi’nin ise “İsrail’in tutumunun uluslar arası hukuka uygun olduğunu” savunduğunu ve İsrail’in sonuçlarına katlanacağını söylediğini aktardı.

SAAT: 09.33 – İSRAİL ORDUSU: ASKERLERE ATEŞ AÇILDI

İsrail askerlerinin Gazze’ye giden yardım gemilerine operasyon düzenlemesinin ardından İsrail’den ilk açıklama İsrail Ordusu’ndan geldi. İsrail ordusu, gemiye ele geçirdikleri sırada İsrail askerlerine ateş açıldığını savundu. AP ajansı, ordu açıklamasına ilişkin haberinde saldırıda en az 4 Filistin eylemcisinin öldüğünün açıklandığını belirtirken, Reuters ise aynı açıklamada ölü sayısının 10’dan fazla olarak duyurulduğunu bildirdi.İsrail ordusununu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Deniz kuvvetleri, Gazze kıyılarındaki ablukayı delmeye çalışan altı gemiyi kontrolü altına almıştır. Askerlerin gemiyi kontrol altına çalışmaları sırasında askerler, kendilerine ateş eden göstericilerin ciddi fiziksel şiddetine maruz kalmıştır.” denildi.Açıklamada ayrıca yaralıların helikopterlerle İsrail’deki hastanelere kaldırıldığı aktarıldı. Açıklamada göstericilerden birinin de askerlerin birinden silahını aldığını, ardından da askerlerin ateş açtığı iddia edildi. Göstericilerin de bıçak ev sopalarla saldırdığı savunuldu.

SAAT: 09.32 – ”SİLAHSIZ İNSANLARA KARŞI TEK TARAFLI BİR SAVAŞTIR”

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Danışman Meclis Üyesi Ahmet Mercan, saldırının, akla gelebilecek, düşünülebilecek bir olay olmadığını belirterek, ”Bu, silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır” dedi. İHH Genel Merkezinde AA muhabirine açıklamada bulunan Ahmet Mercan, İsrail’in, gemilere saldırısını şiddetle kınadıklarını söyledi. Mercan, şöyle konuştu: ”İnsan, insan hakları, adalet, hukuk kavramları içerisinde düşündüğümüz zaman bunun mümkün olmadığını düşünüyorsun; fakat bu olayla birlikte şu görülüyor ki İsrail bir devlet ve bir toplumdan öte bir terör örgütü olduğunu ortaya koydu.” 31 Mayıs 2010 tarihinin, çok önemli bir kırılma noktası olduğunu ve bu tarihten itibaren sadece İsrail’in değil, dünyanın da bir imtihan verdiğinin altını çizen Mercan, şöyle dedi: ”Dünyanın imtihanı şudur: İnsan haklarına sahip çıkacak mı? çıkmayacak mı? Tepkisi ne olacak? Çünkü bu, bir savaştır. Bu, silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır. Sadece Türkiye’ye değil. 50 ülkeye karşı açılmış bir savaştır. İnsanlığın vicdanına açılmış bir savaştır. Aldığımız bilgiler göre, ilk başta ‘3 ölü’ denildi. Bazı İsrail kaynakları da 16 ölü olduğunu yazıyor. Gemilerin de Hayfa Limanı’na çekildiği belirtiliyor. 30’un üzerinde de yaralı olduğundan bahsediliyor.”

SAAT: 09.23 – HAMAS’TAN “BAŞKALDIRI” ÇAĞRISI

Hamas, İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde “başkaldırı” çağrısında bulundu. Gazze’deki Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “Tüm Araplar ve Müslümanlara dünyanın her yerindeki siyonist büyükelçiliklerin önünde başkaldırı çağrısında bulunuyoruz” dedi. Gazze’deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye daha önce, İsrail güçlerinin Gazze’ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınamış ve İsrail’in müdahalesini “acımasız bir saldırı” olarak nitelemişti.

SAAT: 09.17 – -İSRAİL SANAYİ VE TİCARET BAKANI: GÖRÜNTÜLER HOŞ DEĞİL

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze’ye yardım taşıyan filoya saldırısının ardından, meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi. Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim” dedi.

SAAT: 08.56 – İSRAİL POLİSİ ALARMDA

İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere gerçekleştirdiği operasyonun ardından, İsrail polisinin de olası protesto gösterilerine karşı alarma geçtiği belirtildi. İsrail radyosu, İsrailli Arapların ve Filistinlilerin olası protesto gösterilerine veya şiddet eylemlerine karşı polisin alarma geçtiği kaydedildi.İsrail, olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmazken, saldırı Türkiye’de de protesto ediliyor. Sabah saatlerinden itibaren İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğu önünde çok sayıda gösterici toplandı.İsrail’in Ankara’daki Büyükelçiliği önünde de protestocuların toplandığı kaydedildi.

SAAT: 08.52 – SALDIRIDA YARALANAN SİVİLLER HAFYA’DA

İsrail askerlerinin Gazze’ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği operasyonda yaralanan iki sivilin, İsrail’in Hayfa kentinde hastaneye kaldırıldığı bildirildi. İsrail kaynakları, Rambam Sağlık Merkezi’ne kaldırılan kişilerin sağlık durumlarının belirsiz olduğunu duyurdu. Yaralıların bilinçlerinin ise açık olduğu bildirildi.

SAAT: 08.33 – KONSOLOSLUK ÖNÜNDE KALABALIK ARTIYOR

İsrail’in ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kapsamında Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısına tepki göstermek için İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananların sayısı artıyor. Ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla İsrail Başkonsolosluğunun önüne gelerek, gece saatlerinden itibaren konsolosluk önünde bekleyen gruba katılan vatandaşlar, İsrail’i protesto eden sloganlar atıyor. Grup zaman zaman okunan Kur’an-ı Kerim dinledikten sonra dua ediyor. Çevredeki duvarlara ”Katil İsrail elini gemilerden çek” yazılı pankart asan protestocular, ”İsrail şaşırma sabrımızı taşırma” sloganı atıyor. Çevik kuvvet polisleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, trafik polisleri de protestocuların trafik akışını etkilememesi için yoğun çaba gösteriyor. Bu arada geceden kalan bazı yaşlı protestocuların konsolosluk binası önünde battaniyelere sarılarak uyuduğu görülüyor.

SAAT: 08.23 -İSRAİLLİ BAKAN: KAYIPLARDAN DOLAYI PİŞMANIM

İsrail kabinesinden bir bakanın, İsrail askerlerinin Türk yardım gemisine saldırısından dolayı “pişmanlık duyduklarını” söyledi. İsrailli bakan, geminin ele geçirilmesinden ve yaşanan kayıplardan dolayı “pişman olunduğunu” dile getirdi.

SAAT: 08.02 -İSRAİL TELEVİZYONU: ÖLÜ SAYISI 16

İsrail donanmasının dün gece Gazze’ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya yaptığı operasyonun ardından, İsrail’de bir televizyon kanalı 16 kişinin öldüğünü bildirdi. İsrail televizyon ve radyo yayınlarında ölü ve yaralı sayısına ilişkin, İsrail kaynaklarına dayalı bir bilgi verilmezken, hep yabancı kaynaklara atıfta bulunulması dikkati çekti, ayrıca gemiye İsrail helikopterlerinden komandoların indiğine ilişkin, Türk televizyonlarından aktarılan görüntüler ekranlara getirildi. İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon’daki hastaneye sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu, bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa’ya nakledildiğini bildirdiler. Bu arada Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyurdu.

Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi’nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti. Kanal 2 televizyonu, gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıklarını, askerlere bıçak ve çubuklarla saldırdıklarını da ifade etti. İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul’da protesto için toplanan kalabalıkları ve Ankara’daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular.

Bu arada, İsrail’den şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadığı dikkati çekti. Görüşlerine başvurulan bir askeri kaynak, şu aşamada herhangi bir açıklama yapılmasının söz konusu olmadığını belirtirken, gemilere rotalarını geri çevirmeleri veya Aşdod’a yönlendirmeleri konusunda uyarı yapıldığını hatırlatmakla yetindi.

SAAT: 08.02 -İSRAİL TELEVİZYONU: EN AZ 10 ÖLÜ

İsrail’de özel bir televizyon kanalı, İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısında en az 10 kişinin öldüğünü bildirdi. “10” adlı özel İsrail kanalı, İsrail askerlerinin, kendilerine direnenlere ateş açtığını belirtti. Kanal, saldırıda İsrail askerlerinden ölen veya yaralanan olup olmadığın konusunda bildi vermedi.

SAAT: 08.01 – HAMAS: ACIMASIZCA BİR SALDIRI

İsrail güçleri, ‘Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım’ kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya ateş açtı. En az 2 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, İsrail askerleri helikopterle gemiye inerek ateş açtı. Saldırı sırasında 2 kişi öldü, en az 30 kişi yaralandı. Gemilerden geçilen ilk görüntülerde, bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü. İnsani yardım filosundaki gemilerden sadece ”Mavi Marmara” gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor. Görüntülerde çok sayıda yaralının yerlerde yattığı görülüyor. Gazze’deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze’ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, İsrail’in, ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya İsrail’in müdahelesini ”acımasız bir saldırı” olarak yorumladı.

SAAT: 07.45 – HAMAS: BAŞBAKANLIK’TA TOPLANTI

Başbakan Vekili Bülent Arınç’ın başkanlığında, İskenderun’daki askeri birliğe saldırı ve İsrail’in yardım gemilerine müdahalesinin değerlendirildiği bir toplantı yapılıyor. Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina’da saat 07.20’de başlayan toplantıya, Başbakan Vekili Bülent Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

SAAT: 06.58 – GEMİDE TÜRK MİLLETVEKİLİ KAPLAN DA VAR

İsrail güçlerinin müdahale ettiği ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoda yer alan gemilerden birinde, İsveç Meclisi’nde bulunan Türk Milletvekili Mehmet Kaplan da bulunuyor. Mehmet Kaplan’ın İsveç’te yaşayan ailesi ve yakınları, İsrail’in gemilere müdahale etmesinden sonra Kaplan ile telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi. Ancak Kaplan’ın, daha sonra mensubu olduğu İsveç Çevre Partisi ile telefon görüşmesi yaparak, İsrail askerlerinin gemilere müdahale etmeye başladığını ve gemilere girdiklerini haber verdiği öğrenildi.

SAAT: 06.54 – İSRAİL BAŞKONSOLOSLUĞU’NDA EYLEMCİLERE MÜDAHALE

Gazze’ye girmeye çalışan Özgürlük Gemisi’ne İsrail askerlerinin müdahale etmesi haberi, İsrail Başkonsolosluğu önündeki eylemcileri kızdırdı. Çok sayıda eylemci polis barikatını aşarak İsrail Başkonsolosluğu’na girmeye çalıştı. Polis eylemcilere müdahale etti.

SAAT: 06.16 – LEVİ, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILIYOR

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere müdahale etmesi üzerine, Dışişleri Bakanlığının, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi’yi Bakanlığa çağıracağı bildirildi. Dışişleri Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Brezilya’dan ABD’ye geçmekte olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyu yakından takip ederek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bilgilendirdi. Yardım gemilerinden doğrudan bilgi akışının devam ettiği, gelişmeler hakkında arama kurtarma merkezinden kriz masasına ulaşan bilgilerin değerlendirildiği kaydedildi. Dışişleri Bakanlığının, kısa bir süre içinde olayla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

SAAT: 02.00 – 2 ÖLÜ 30 YARALI

Yardım organizasyonunu düzenleyen İHH insani yardım kuruluşunun internet sitesi ve TV NET’in haberine göre, İsrail askerleri, helikopterle gemiye inerek ateş açtı. Saldırı sırasında 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin ağır yaralandığı belirtilen haberlerde, daha sonra ölü sayısının 2 olduğu ve yaklaşık 30 kişinin yaralandığı kaydedildi. Televizyonlarda yer alan haberlerde de bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü. Daha önce insani yardım filosundaki gemilerden sadece ”Mavi Marmara” gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor.

SAAT: 01.28 – İHH’DAN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDE EYLEM

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsan Yardım Vakfı üyeleri, Gazze’ye giden yardım gemilerine karşı İsrail’in tutumunu protesto etmek amacıyla İsrail Büyükelçiliği önünde eylem yaptı. Yaklaşık 100 kişilik grup, sloganlar atarak İsrail’i protesto etti. Büyükelçilik etrafında yoğun güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, grubun elçilik binasına yaklaşmasını engelledi. Grubun dağılması yönünde uyarı yapan polis, eylemin usulsüz olduğu yönünde dernek üyelerini ikna etmeye çalıştı. Dernek üyeleri ise elçilik binası önünden ayrılamayarak protestolarını sürdürdü.

 

SAAT: 01.08 – İSRAİL PROTESTE EDİLDİ

İstanbul’da bir grup, İsrail’in, ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye yardım için giden gemilere yönelik tutumunu protesto etti. Gece saatlerinde İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, ellerinde Filistin bayraklarıyla ”İsrail şaşırma sabrımızı taşırma” diye sloganlar attı. Grubun konsolosluk önündeki bekleyişini sürdürmesi üzerine, polis güvenlik önlemi aldı.

ZAMAN – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]