Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Büyükelçi İşcan, Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacak

TÜSİAD, Ukrayna'da toplantı yaptı. Toplantının sürpriz konuğu Muhtar Kent

Ukrayna’ya ikinci kez gelen, Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti, Türkiye Ukrayna İşadamları Derneği’nin (TUİD) organize ettiği “Tanışma ve Bilgilendirme Toplantısına” katıldı.

Hyatt Regency Oteli’nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısı TUİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haldun Demirok’un konuşması ile başladı. Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Erdoğan İşcan ve TUİD üyelerine Ukrayna’daki yatırım iklimi konusundaki bilgi ve deneyimlerini TÜSİAD üyeleri ile paylaştı.

Büyükelçi İşcan, Ukrayna’nın tarihine değinerek başladığı konuşmasında, Ukrayna’nın AB ile olan ticari, ekonomik ve siyasi ilişkileri, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği ve Türkiye’ye yansımalarından bahsetti. İşcan, Türkiye ile Ukrayna arasında devam eden serbest ticaret anlaşması süreci, karşılıklı vize uygulamasının kolaylaştırılması görüşmeleri ile Türk işadamlarının Ukrayna’daki yatırımları ve yatırım yapacakların dikkat edileceği hususlar konusunda bilgi verdi. Erdoğan İşcan, “Turuncu Devrim” ışığında ülkedeki hâlihazırdaki siyasi süreç ve yaklaşan başkanlık seçimleri gibi konularda da değerlendirmelerde bulundu.

İşcan: “Bu çerçevede, Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini de, Ukrayna’nın DTÖ’ye katılım protokolünü imzalamasından önce, Haziran 2007’de başlattığımızı hatırlatmak isterim. Ukrayna’nın AB ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine paralel biçimde biz de bu süreci kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Ukrayna’da faaliyet gösteren işadamları da ülkede edindikleri tecrübe ve deneyimlerini Türkiye’den gelen TÜSİAD üyeleriyle paylaştı. TÜSİAD üyeleri, TUİD üyelerine Ukrayna’nın genel şartları hakkında sorular yönelterek özellikle son yıllarda önem kazanan tarım ve inşaat alanları başta olmak üzere pek çok alanda Ukrayna’daki iş imkânları hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

TÜRK İŞADAMLARI KİEV’İ MOSKOVA’YA GİDERKEN ÜZERİNDEN GEÇİLECEK YER OLARAK GÖRÜYOR

TÜSİAD International Yürütme Kurulu Üyesi ve Boyner Sanayi Mensucat Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Fevzi Boyner, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Türkiye- Rusya ilişkilerinin gölgesinde kaldığını söyledi. Boyner, “Kuzey komşumuz Ukrayna geniş ve verimli toprakları, zengin maden ve kömür kaynakları, güçlü sanayi alt yapısı, akademisyen ve araştırmacı kadroları, iyi eğitilmiş işgücü, yaklaşık 50 milyonluk nüfusunun oluşturduğu yüksek ekonomik potansiyeli ile Türkiye için çok önemli bir ülke. Ukrayna ile her alanda ilişkilerimizi geliştirmek Türkiye’nin çıkarına olacaktır” dedi.

Osman Fevzi Boyner Türk işadamlarının Kiev’i Moskova’ya giderken üzerinden geçilen bir yer olarak gördüğüne dikkat çekerek, Ukrayna’nın nüfusu ve diğer özellikleri göz önüne alındığında Türkiye ayarından bir ülke olduğunu vurguladı. Boyner, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’na Polonya ile birlikte ev sahipliği yapacak olan Ukrayna’da 20 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağına da dikkat çekti.

Boyner ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar’ın başkanlık yaptığı heyet, Ukrayna Sanayici ve Girişimciler Birliği (ULIE), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), InvestUkraine (Ukrayna Yabancı Yatırım Promosyon Merkezi) ve CONFEU (Ukrayna İşadamları Konfederasyonu) ile de görüşmeler yaptı.

SÜRPRİZ KONUK: MUHTAR KENT

TÜSİAD – TUİD buluşmasının en önemli anlarından birisi Coca Cola’nın İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent’in toplantının yapıldığı salona gelmesi oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko tarafından kabul edilen Muhtar Kent, kabul sonrası döndüğü otelinde TÜSİAD – TUİD buluşmasından haberdar olarak toplantıya katıldı.

Hem TUİD, hem de TUSİAD üyesi işadamları tarafından büyük bir sürpriz olarak nitelendirilen bu ani ziyaret sırasında işadamları, uluslararası çapta büyük bir firmanın Türk yöneticisi olarak dikkatleri üzerine çeken Muhtar Kent ile sohbet etme imkanı buldu.

Kent, yaklaşık 20 yıldır TÜSİAD üyesi olduğunu belirterek bir dernek üyeleriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyet dile getirdi. Kent, ‘fırsatlar ülkesi’ olarak tanımladığı Ukrayna’da Coca Cola’nın faaliyetleri hakkında Türk işadamlarına bilgi verdi.

Muhabir ve Fotoğraflar: Yunus Erdoğdu – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]