Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Biyografi

Rüstem Umerov kimdir?

Ukrayna'nın yeni savunma bakanı olarak atandı.

Rüstem Enveroviç Umerov, 19 Nisan 1982 tarihinde Bulungur, Semerkant bölgesinde doğmuş olan Ukraynalı bir devlet adamı, siyasi figür, girişimci, yatırımcı ve hayırseverdir. 2019-2022 yılları arasında Holos Partisi’nden Ukrayna Halk Vekili olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2022 yılından bu yana Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Eylül 2023 itibarıyla Ukrayna Savunma Bakanlığı görevi için aday olarak değerlendirilmektedir.

Kırım Tatar Halkı Kurultayı Delegesi ve Mustafa Cemilev’in danışmanı olarak da bilinmektedir.

Biyografi

1982 yılında Özbek SSC’nin Semerkand bölgesinin Bulungur şehrinde, Aluşta’dan göç etmiş bir ailede doğdu. Etnik olarak Kırım Tatarı ve Sünni Müslüman’dır. Babası, Enver Umerov operasyon (süreç) mühendisi, annesi ise kimya mühendisi olan Meryem Umerova’dır. Aynı zamanda 1976 doğumlu Aslan Ömer Kırımlı’nın (Ruslan) kardeşidir.

Kırım Tatar Halk Meclisi’nin sponsorlarından biridir.

Büyük büyükbabalarından biri olan Seyit İbrahim, Aluşta yakınlarındaki bir köyün muhtarıydı ve aynı zamanda Aluşta’da bir lokanta işletiyordu. Diğer büyük dedesi Ahmet Mustafa ise Aluşta’daki caminin imamıydı.

Mayıs 1944’te Umerov ailesi Kırım’dan Orta Asya’ya sürgün edildi. Elli yıl sonra, 1980’lerin sonunda Kırım Tatarlarının ülkelerine geri dönme süreci başladığında, Umerov ailesi de Kırım’a geri dönebildi.

Rüstem Umerov, evli ve iki çocuk babasıdır.

Eğitim

Rüstem Umerov,  Tankoye köyündeki Kırım’ın üstün zekalı çocuklara yönelik yatılı okulundan mezun oldu. Geleceğin Liderleri Değişim Programı Üyesi (FLEX, ABD). 1998 yılında Ukrayna’ya dönerek Ulusal Yönetim Akademisi İktisat Fakültesi’nden finans ve kredi diplomasıyla mezun oldu.

Kariyer

Rüstem Umerov kariyerine lifecell’de (Turkcell’in Ukrayna’daki mobil operatörü) başladı ve 2004’ten 2010’a kadar çeşitli üst düzey görevlerde bulundu.

  • 2003-2007 – Teknik Müdürlük, GSM/TDMA Şebekesi Geliştirme Dairesi Başkanlığı – Web Sitesi Yönetimi ve Hukuki Destek Dairesi Başkanı
  • 2007-2010 – Mali Direktörlük – Satın Alma, Lojistik, Sözleşme Yönetimi Daire Başkanı
  • 2010 – Pazarlama, Satış ve Abonelerle İlişkiler Müdürlüğü – Dönüşüm Daire Başkanı; Bireysel Segmentte Satış Müdürlüğü – Dağıtım ve Alternatif Satış Kanalları Daire Başkanı
  • 2010-2011 – ICG Investments Genel Müdürü
  • 2011-2013 – iCapital’de Genel Müdür.
  • 2013-2019 – ASTEM Genel Müdürü. ASTEM iletişim, bilgi teknolojisi ve altyapı yatırımlarını yönetir.

Kamusal ve siyasi faaliyetler

2007 yılında, Ukrayna topraklarında Kırım Tatarlarının bölgesel temsilciliklerinin geliştirilmesine odaklanan “Kırım Tatarları Topluluğu” kamu kuruluşunun kurucuları arasında yer aldı.

2007 yılında Kırım Tatar Milli Meclisi’nin gençlik örgütü “Bizim Kırım in kurucularından oldu.

2011’den 2013’e kadar, özellikle Meclis lideri Mustafa Cemilev’in uluslararası toplantılarını düzenleyen Kırım Kalkınma Fonu’nun kurucu ortağı ve başkanıydı.

2012 yılında Kırım Uluslararası İşadamları Birliği’nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi oldu.

2014 yılında Evkaf yardım vakfının kurucuları arasında yer aldı.

2012 yılında Umerov ailesi Bahçesaray  kentindeki Orta Cami camiinin restorasyonunu başlattı.

Finansman Umerov ailesinin kişisel fonlarından sağlandı.

Kırım Tatar Halkı Kurultayının 5. (2007) ve 6. (2012) toplantılarında delege olarak görev yaptı. Umerov, 2007’den beri Mustafa Cemilev’in danışmanlığını yapıyor.

2014’ten beri Kırım’daki siyasi mahkumların değişimi konusunun Meclis küratörü oldu.

2019 yılında 2019 parlamento seçimlerinde listede 18. sırada yer alan Holos partisinden halk milletvekili seçildi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Sekreteri, Donetsk, Luhansk Bölgeleri ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki Geçici İşgal Altındaki Toprakların İşgalden Kurtulması ve Yeniden Entegrasyonu, Sivastopol Şehri, Ulusal Azınlıklar ve Etnik Gruplar Arası İlişkiler. Avrupa Konseyi Daimi Delegasyonu’nun başkan yardımcısı.

Milletvekili olarak yaklaşık 100 yasa tasarısına imza attı.

2020 yılında Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik bir strateji geliştirmek üzere Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin çalışma grubuna katıldı.

2022 baharında, Rus işgali sırasında, Rusya Federasyonu ile müzakerelerin çeşitli aşamalarında Ukrayna heyetinde yer aldı. Mahkumların değişimine ilişkin müzakerelere katıldı.

Eylül 2022’den bu yana – Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı.

Mart 2023’te Umerov, First Lady Olena Zelenskaya’ya BAE ziyaretinde ve Mayıs ayında Başkan Volodımır Zelenskıy’ye Suudi Arabistan ziyaretinde eşlik etti.

3 Eylül 2023’te Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov’un görevden alındığını ve bu göreve Rüstem Umerov’un atanması talebiyle ülke parlamentosuna başvurma kararını duyurdu.

UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]