Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Tarih

40 bin Türkmen’in hayatını kaybettiği Göktepe Katliamı

Çarlık Rusyası'nın 40 bin Türkmen'i katlettiği Göktepe Katliamının bugün 142. yıl dönümü kaydediliyor.

Türkmenistan’ın Göktepe Kalesi’nde kadın, çocuk, ilim insanı demeden binlerce Türkmen’i katleden Çarlık Rusyası’nın katliamları bugün yeniden hatırlanıyor. Tarihi boyunca  katliamlara imza atan Çarlık Rusyası döneminde Ruslar’ın Türkmenler’e karşı yaptığı zulüm olan Göktepe Katliamının 142’inci yıl dönümü.

GÖKTEPE KATLİAMI

Türkmenistan’daki Yengi Şeher (Yeni Şehir) Kalesi 1881 yılında işgalci Rus Çar İmparatorluğu ordusu tarafından Türkistan coğrafyasında hakimiyet kazanma hedefiyle ele geçirildi. İşgalciler, Göktepe şehrini güçlü bir şekilde korumayı amaçlayan binlerce Türkmen’i Göktepe Kalesi’nde kuşattı. 23 gün süren işgalde, 6 bin Rus askeri işgal bölgesinde Türkmenler’e saldırdı.

40 BİN TÜRKMEN KATLEDİLDİ

Çarlık Rusyası burada tarihi belgelere göre asker, kadın, çocuk, yaşlı demeden 40 bin Türkmen’i katletti. Göktepe Kalesi’ni güçlü bir şekilde koruyan binlerce Türkmen bu katliamda hayatını kaybetti.

KATLEDİLEN TÜRKMENLER HER SENE 12 OCAK’TA GÖKTEPE KALESİ’NDE ANILIYOR

Türkmenistan’da her 12 Ocak’ta Devlet Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile anma töreni düzenleniyor. Anma töreni, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a 50 kilometre uzaklıktaki Göktepe Kalesi’ndeki Şehitler Camii’nde yapılıyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]