Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Ukrayna krizi: NATO bölgeye ek askeri güç gönderecek, ABD güçleri alarmda

"Acı verici, şiddetli, kanlı"

Ukrayna krizinin yoğunlaştığı bir dönemde NATO bölgeye ek askeri güç gönderirken Amerika Birleşik Devletleri güçlerini alarma geçirdi.

NATO’dan yapılan açıklamada, Doğu Avrupa’daki güçlere ek savaş uçakları ve zırhlıları ekleneceği açıklandı. Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırına asker yığması sonrası atılan bu adımları Moskova “histeri” olarak değerlendirmişti.

NATO’ya paralel olarak Washington yönetimi de yaklaşık 8 bin 500 Amerikan askerinin ‘yüksek düzeyde alarma geçirildiğini’ ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda bölgeye konuşlanma emri beklediklerini söyledi.

Transatlantik Paktı’nda ‘birlik’ için bastıran ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizini bir dizi Avrupalı ​​liderle görüştü. 80 dakikalık toplantının ardından verdiği demeçte, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Polonya liderlerinin de aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerle “çok çok iyi bir görüşmem oldu” dedi. “Tam bir birlik” içinde olunduğu mesajı verildi.

Son günlerde ittifak üyeleri tarafından duyurulan görüşmeleri “memnuniyetle karşılayan” NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise daha önce NATO’nun “gerekli tüm önlemleri” alacağını söylemişti.

NATO, Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya’da bulunan çok uluslu taburlarda tanklar, hava savunma sistemleri ve istihbarat ve gözetleme birimleri de dahil olmak üzere toplam 4 bin asker bulunduruyor.

ABD’li yetkililer ise Pentagon’un NATO’nun doğu kanadına konuşlandırabileceği birimleri belirleme çalışmalarının bitmek üzere olduğunu açıklarken bir yetkili, asker sayısının beş bine ulaşabileceğini ifade etti.

NATO’dan bir diplomat da önümüzdeki haftalarda Washington’un Batı Avrupa’da konuşlanmış bazı birlikleri kademeli olarak Doğu Avrupa’ya kaydırmayı düşündüğünü ifade etti. Yetkili ayrıca Danimarka, İspanya, Fransa ve Hollanda’nın Doğu Avrupa’ya asker, uçak veya gemi göndermeyi planladığını veya düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Rusya neyi hedefliyor?

Rusya’nın Ukrayna’nın güney, doğu ve kuzeyine 100 bin kadar asker yığarak ülkeyi adeta ablukaya almasının ardından bölgedeki gerginlik had safhaya ulaşmıştı.

Batılı ülkelerin Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlanmakla itham ettiği Rusya bu planı reddediyor ve Batı’nın tepkisinin Rusya’nın “hedef olmasının bir kanıtı” olarak görürken gerilime Moskova’nın “neden olmadığını” ileri sürüyor.

Avrupa’nın güvenlik haritasının yeniden çizilmesini talep eden Rusya, Ukrayna sınırındaki güçlerini artırarak Batı’yı bu durumu görüşmeye zorlamaya çalışıyor. Moskova, NATO’nun Ukrayna’yı kabul etmemesini ve ülkede bulunan asker ve mühimmatlarını çekmesini istiyor.

Bu talebin “kabul edilemez” olduğunu belirten Washington, bununla birlikte silah kontrolü, füze konuşlandırmaları ve güven artırıcı önlemlerle ilgili diğer konuları görüşmeye hazır olduğunu söylüyor.

Geçen cuma iki ülke arasındaki görüşmelerin dördüncü ayağından da bir sonuç alınamamasının ardından Moskova Washington’dan bu hafta yazılı bir resmi cevap beklediğini açıklamıştı.

“Acı verici, şiddetli, kanlı”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Ukrayna’nın olası bir işgali konusunda yöneltilen sorulara verdiği yanıtında “iyi niyetin hala kazanabileceğini” bununla birlikte istihbarat kaynaklarından gelen haberlerin oldukça “karanlık” olduğunu ifade etti. Batı’nın uyarılarını tekrarlayan Johnson, Ukrayna’nın işgalinin “acılı, şiddetli ve kanlı bir iş” olacağını ifade etti.

Rusya’nın Kırım’ı işgali ve ardından da ülkenin doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesinden dolayı konuya hassasiyetle yaklaşan ABD ve AB, Rusya’nın tekrar saldırması durumunda “felç” olacağı yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da yapılan ortak açıklamada Rusya’nın “çok büyük” sonuçlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. Bununla birlikte yaptırımların ağırlığı konusunda yaşanan fikir ayrılığından dolayı sonuçların ne olabileceği konusuna açıklık getirilmedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy ise AB Başkanı Charles Michel ile yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’nin Kıyiv ile “birlik” içinde olmasının önemini vurguladı.

“Ukrayna, provokasyonlara kapılmayacak” diyen Zelensky, ülkesinin “ortaklarıyla birlikte sakin ve ölçülü kalacağını” ifade etti.

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın olası çatışmanın etkilerini hafif atlatması hedefiyle 1,2 milyar euroluk (1,36 milyar dolar) mali yardım paketi önerisinde bulundu.

Bir Rus delegasyonu kaynağı, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya’dan siyasi danışmanların, 2014’ten bu yana yaklaşık 15.000 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna’nın doğusundaki ihtilafın çözümüne ilişkin görüşmeler için Çarşamba günü Paris’te bir araya geleceğini söyledi. Daha önceki çabalar herhangi bir ilerleme sağlamamıştı.

Kaynak: EuroNews

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]